Borkrémleves sonkagombóccal

default user icon

Hozzávalók

  • A sonkagombóchoz:
  • 15 dkg toast kenyér
  • 15 dkg sonka
  • 2 szál újhagyma
  • 4 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • 2 cl tej
  • 6 dkg liszt
  • A leveshez:
  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg póréhagyma (fehér része)
  • 3 dl rizling vagy más száraz fehérbor
  • 4 dl alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 ek keményítő
  • A betéthez:
  • 10 dkg cékla
  • 10 dkg jégcsapretek
  • 8 szelet szelet sonka (Feketeerdei vagy Serrano)

Elkészítés

    1. A gombóchoz apróa kockázzuk a sonkát és a kenyeret, finomra vágjuk a petrezselymet és a zöldhagymát.
    2. A tojást felütjük, hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat, majd a kenyeret, a sonkát és a zöldfűszereket, és homogén masszává keverjük, végül belekeverjük a lisztet. Félretesszük pihenni.
    3. A leveshez a pórét felkarikázzuk, vajon megdinszteljük, hozzáöntjük a bort és az alaplét, felforraljuk, 10-15 percig lassan főzzük.
    4. Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, és a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A jégcsapretket és a céklát megtisztítjuk, felkarikázzuk, ha mutatósra szeretnénk készíteni, akkor kiszúróval formákat is vághatunk a szeletekből. Külön, sós vízben megfőzzük.
    5. A szeletelt sonkát nagyon alacsony hőmérsékleten ropogósra sütjük. A sonkás masszából kis gombócokat formázunk, és forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor a gombócokra merjük a levest, a főtt céklával és retekkel, valamint a sonka-chips-szel díszítjük.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek