Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bor-tudor

default user icon
MME
Sok mindent mesélnek borokról, hordókról, sokan mégsem tudják, hogy miért különbözik az egyes borok alkoholtartalma, miből készülnek a boroshordók vagy hogy miért kénezik a bort. Összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakrabban előforduló kérdéseket.
Miért készítik a hordókat tölgyfából?

A hordókhoz olyan fára van szükség, amelynek porózus (lyukacsos) a szerkezete. Ilyen a kemény, alakítható és vízálló tölgy. Használatának első évében barrique borok kerülnek ki belőle. Lágy és az idő múlásával egyre jobb ízt kölcsönöz nekik.

Az egyik bor alkoholtartalma 9, a másiké 15%. Miért?

A bor alkoholtartalma a szőlő cukortartalmától függ, mert az alkohol a
gyümölcscukor erjedésekor keletkezik élesztő segítségével. Annál erősebb a bor, minél közelebb szüretelték az egyenlítőhöz hozzá a szőlőt. Természetesen az alkoholtartalmat sok más is befolyásolja: a szőlőterület tengerszint feletti magassága, az időjárás, a szőlőfajta és a szüret ideje.

Miért drágábbak az édes borok?

A jó minőségű, édes borokat olyan szőlőből készítik, amelyeket a nap és a nemespenész érlelt-rothasztott. Ehhez sokáig kell a szemeket a tőkén hagyni, és ezért nagy az esélye annak, hogy az eső tönkreteszi. A szüret kézi munkával történik, ami drágává teszi az így készített italt (pl. Tokaji aszú).

Miért kénezik a bort?

A ként tisztító- és konzerváló hatását több ezer éve ismerik. Napjainkban is ezzel védik a szőlőtőkéket a lisztharmat ellen. A borkészítés során szinte mindig használják a kéndioxidot (SO2), ezzel akadályozzák meg, hogy a bor oxidálódjon, azaz a levegő oxigénje kapcsolatba lépjen a must vagy a bor alkotóelemeivel. A kéndioxid hátránya, hogy már kis mennyiségben is kellemetlen ízt ad az italnak. Többek között ezért is szabályozták felhasználható SO2-mennyiséget. Ez az érték egyre csökken.

Milyen szerepe van az üvegnek?

A 18. században az üvegfújó tüdejétől függött, hogy mekkora és milyen alakú lett a palack. Napjainkban a legtöbb pincészet egységes üvegeket használ. A bor származási helye és minden fontos tudnivaló a címkén található.

Rosszabb lesz a bor nagyobb üvegben?

A borosüvegek általában 7,5 decisek. Léteznek azonban fél, egy- és kétliteresek is. Az “egyszerűbb” borokat gyakran nagyobb térfogatú üvegbe töltik. De ez is viszonylagos, mert egy jó pincészet egyszerűbb bora is igen jó minőségű. Egyes szakértők szerint a jó borok nagyobb üvegekben kedvezőbben érnek, és a gyűjtők szívesen vásárolnak különleges italokat ilyen kiszerelésben.

Mikor kell pihennie a bornak?

A jó borosgazda palackozás után pihenteti a borait. Vannak borkereskedők, aki azt állítják, annak már nincs jelentősége, hogy
szállítás után már több napja pihen az üvegben a bor, vagy éppen most vették le a teherautóról. Ideális azonban, ha felnyitás előtt 1-2 hetet pihen a palack. Ha sietős, meg lehet gyorsítani a folyamatot. Az üveget bő két órára be kell tenni a hűtőbe, majd lassan az ideális hőmérsékletre emelni a bor hőfokát (fehér: 10, vörös 16 °C-fok). A hideg ugyanis stabilizálja az italt. Öregebb évjáratok legalább egy napig legyenek a hűtőben - állítva!

Kell-e dekantálni a borokat?

Régebben dekantálták a borokat, azaz az üvegből átöntötték egy kancsóba. Erre azért volt szükség, hogy az üvegben levő üledéket, ami megkeserítette az italt, elválasszák. Ma már csak ritkán van szükség erre az eljárásra, mert a gyártás során tisztítják, filterezik a borokat. A szakértők egy része azért is ajánlja a dekantálást, hogy a bor illata és íze a levegőn jobban érvényesülni tudjon. Ám ugyanennyi hozzáértő szerint a levegő rossz hatással van a nedűre. Az eljárás azonban szemet gyönyörködtető.

Illik-e a pezsgő az ételhez?

A pezsgő kitűnő ital, de a hagyományok szerint csak desszerthez lehet kínálni. A szénsav ugyanis elmossa az aromákat, és kárba vész a főétel kitűnő íze. A legújabb divat szerint azonban egy pohár finom pezsgőt nyugodtan el lehet fogyasztani az étkezés során.

Ezek is érdekelhetnek

Friss