Bodzavirágot csak poros vagy forgalmas utaktól távol eső területeken gyűjts. Szellős kosárban vidd haza, majd felhasználás előtt alaposan rázd ki a virágtányérokat, hogy eltávolítsd belőlük az esetleges szennyeződéseket és a rovarokat.
Palacsintához legjobb a félig még bimbós friss virágzat, egyéb célra a teljesen kinyíltat dolgozd fel! Ha túl sokat szedtél, kíméletesen lefagyaszthatod, így később is készíthetsz belőle pl. szörpöt.
1. Bodzavirág palacsintatésztában
Próbáld ki ezt a 4 adagos receptet, ha gyerekkorodban nem lested el a vidéki nagyidtól! Eperfagylalttal különösen finom.
2. Bodzaszörp
Az abszolút kedvenc! Palackozott boltit is vásárolhatsz, de a házinak nincs párja. A hűtőben 4-5 hónapig eltarthatod, feltéve, ha nem fogy el addig limonádéhoz, krémbe, desszertszószhoz vagy pezsgőkoktélhoz.
3. Bodzás limonádé
Nyári napokon nincs jobb egy behűtött házi limonádénál! Az alaphoz tegyél egy nagy befőttesüvegbe 2 marék bodzavirágzatot és 1 db felkarikázott citromot, öntsd le 20 dkg cukorból és 1 l vízből főzött sziruppal, majd zárd le az üveget, és hagyd állni 2 napig. Szódával vagy ásványvízzel hígítva kínáld!
4. Alkoholos italok bodzával
Nyári kerti partikon saját készítésű bodzapezsgővel, bodzaszörpös pezsgőkoktélokkal és bólékkal fokozhatod a hangulatot.
5. Bodzazselé
Feldobhatsz vele fagylaltkelyhet, díszíthetsz vele krémdesszertet, süteményt és tortát, vagy egyszerűen vajas kenyérre kenheted.
6. Bodzavirágos eperdzsem
A teljesen kinyílt virágok különleges aromát kölcsönöznek a bogyós gyümölcsnek. Darabolj egy edénybe 1 kg epret, kissé nyomkodd szét, és öntözd meg 1/2 db citrom levével. Forgasd össze 3 marék lecsipkedett virággal és 50 dkg 2:1 arányú befőzőcukorral, majd hagyd állni kb. 3 órát. Ezután forrald fel, és bugyogva főzd legalább 4 percig. Végül töltsd 4 db 2,5 dl-es csavaros üvegbe.
7. Joghurtos bodzavirágfagylalt
A hűsítő nyalánkságot fagyigép nélkül is elkészítheted. Az alábbi mennyiségek 4 adaghoz elegendők.
Hozzávalók
6 db bodzavirágtányér
1 db lime
1/2 dl almalé
2 ek folyékony méz
3 dl zsírszegény joghurt (1,5%-os)
1,5 dl főzőtejszín (15%-os)
1 ek porcukor
1 db zselatinlap
folyékony édesítőszer
Elkészítés
1. A lerázott bodzavirágtányérokat a szárak levágása után egy tálban megöntözzük a lime kifacsart levével, valamint az almalével, majd összeforgatjuk a mézzel. Lenyomtatjuk egy lapostányérral, nehezéknek ráteszünk 2 konzervet, és szoba-hőmérsékleten állni hagyjuk egy éjszakán át.
2. Másnap a masszát egy tálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük, és jól kinyomkodjuk. A joghurtot és a főzőtejszínt a lecsepegett léhez adjuk, a porcukorral édesítjük, és habverővel simára keverjük.
3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy láboskában, gyenge tűzön kevergetve feloldjuk. A tűzről levéve habverővel beledolgozunk 2 ek joghurtos masszát, majd a maradék joghurtos masszába keverjük, és tetszés szerint némi folyékony édesítőszerrel édesítjük. Végül fagylaltgépbe töltjük, és a készüléktől függően 20-40 percig fagyasztjuk.
8. Bodzás cupcake és más sütemények
Koronázd meg a bodzaszörppel készített muffint bodzaszörpös krémmel!
Hozzávalók
20 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
2 tk sütőpor
2 db tojás
15 dkg nádcukor
1 csipet só
15 dkg olvasztott vaj
3 ek bodzaszörp
25 dkg tejföl
A toppinghoz:
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
10 dkg natúr krémsajt
2 ek bodzaszörp
Elkészítés
1. A lisztet elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral. Egy másik tálban a tojásokat összekeverjük a cukorral, a sóval, a vajjal és a szörppel. Beledolgozzuk a tejfölt, majd összeforgatjuk a lisztes keverékkel.
2. A tésztát egy 12 darabos muffintepsi papírformával kibélelt mélyedéseibe töltjük, és a 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 25 perc alatt.
3. A toppinghoz a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd apránként váltogatva beledolgozzuk a krémsajtot és a szörpöt. Végül habzsákból a muffinokra nyomjuk.
A toppinghoz használt krémet torták töltésére is felhasználhatod. Akárcsak a fenti cupcake-et, ezeket is dekorálhatod bodzavirággal.
9. Bodzás panna cotta
Az egyszerű panna cottára bodzazselét kanalazhatsz vagy házi bodzaszörpöt csorgathatsz, és lecsipkedett friss bodzavirággal, valamint bogyós gyümölcsökkel, citromfűvel díszítheted.
10. Bodzaecet
A bodzaecet friss nyári saláták különleges ízesítője lehet. Tegyél nagy uborkásüvegbe 8-10 db bodzavirágtányért 2 szem szegfűszeggel együtt, és önts rá 1 l gyümölcsecetet. Lezárva hagyd állni 10 napig, majd szűrd le. Gasztroajándéknak is kitűnő, ha szép formájú kis üvegekbe töltöd.