hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a bólé, a nyári partik elengedhetetlen itala

A nyári bulik elmaradhatatlan italai a különféle gyümölcsös bólék. Rengeteg módon variálhatjuk őket, hamar elkészülnek, ráadásul nagyon látványosak. Megmutatjuk, milyen alapanyagokkal és kellékekkel lesz tökéletes ez a buliital.

A gyümölcsből, borból és pezsgőből komponált, általában némi likőrrel ízesített társasági itallal nem kell sokat bíbelődni, ráadásul nagyon látványos és a variációk száma szinte végtelen.

Próbálj ki néhány klasszikus receptet, hogy gyakorlatot szerezz, aztán kibontakoztathatod a kreativitásodat. Egy a fontos: ne az utolsó percben állj neki, mert a siker érdekében elengedhetetlen a többórás pihentetés, hűtés.

SZÜKSÉGES KELLÉKEK

A speciális üvegből gyártott hagyományos bóléstálhoz fedél tartozik, továbbá olyan a kialakítása, hogy alul jeget lehet köréje rakni. (Magába a bóléba nem szokás jeget tenni, mert a többliternyi ital hűtéséhez szükséges mennyiség túlságosan felhígítaná.)

Nem probléma, ha nincs ilyen edényed: keress egy jókora lefedhető tálat vagy egy (esetleg két) nagy üvegkancsót, amelyik befér a hűtődbe. A kertben és a teraszon úgy tarthatod hidegen a bólét, hogy a tálat vagy a kancsót egy jéggel töltött edénybe állítod.

Az üveg bóléspohár általában alacsony, széles szájú, és van füle. (Így nem a fala melegszik fel a kezed melegétől, miközben az italt kortyolod.) Ne legyen túl nagy, mert a bólé állás közben veszít üdítő hatásából. Merőkanállal adagold a poharakba, és kistányéron, kiskanállal szolgáld fel, hogy ki lehessen halászni belőle a finom gyümölcsdarabokat. Adhatsz hozzá szívószálat is.

ALAPANYAGOK

Kifogástalan minőségű és érett, de nem túlérett gyümölcsöt használj. Megmosva, megtisztítva darabold apróra, szórd meg a bólésedényben cukorral, majd a megadott pihentetési időket betartva öntsd fel a gyümölcsök jellegéhez illő, előre behűtött borral, pezsgővel, habzóborral.

A receptekben a bor és a pezsgő mennyiségét rendszerint üvegben adják meg. Ez 7,5 dl-es palackra vonatkozik.

A bólé ízesítésére, illetőleg illatosítására szolgáló likőr mennyisége az italhoz képest csekély.

Készítéskor a bólésedényt be kell fedni, nehogy az ital aromája elillanjon.

Alkoholmentes bóléhoz a bort szűrt szőlőlével, a pezsgőt és a habzóbort kölyökpezsgővel, gyömbéres üdítővel (ginger ale-lel) helyettesítheted. A likőrt esetleg aromával pótolhatod. 

3 INSPIRÁLÓ RECEPT

Nem kell túlbonyolítani – ezekkel a különleges hozzávalók nélkül is izgalmas italokkal jókedvre derítheted a társaságot.

CITROMOS ALMABÓLÉ

10 személyre

Hozzávalók

8 db alma
1 db citrom
2 ek cukor
10 cl almapálinka (Calvados)
2 üveg fehérbor
1 üveg pezsgő
1 üveg ásványvíz

Elkészítés

1. A meghámozott almákat a bólésedénybe daraboljuk. Megöntözzük a frissen facsart citromlével, megszórjuk a cukorral, és letakarva a hűtőbe tesszük 3-4 órára.

2. A pálinkát és a bort az almára töltjük, majd megkeverjük. Végül felöntjük a pezsgővel és az ásványvízzel.

SZŐLŐBÓLÉ

10 személyre

Hozzávalók

75 dkg magnélküli fehér szőlő
3 ek cukor
6 cl gyenge törkölypárlat (37,5%-os grappa)
1/2 db citrom
2 üveg fehérbor

Elkészítés

1. A megmosott szőlőszemeket félbevágjuk, és a bólésedényben összekeverjük a cukorral. Megöntözzük a grappával, hozzáadjuk a citrom spirál alakban levágott héját, majd letakarva a hűtőben pihentetjük kb. 2 órát.

2. Végül felöntjük a borral és megkeverjük.

SANGRIA

10 személyre

Hozzávalók

3 db narancs
2 db citrom
1 db alma
4 db őszibarack
5 dkg cukor
1/4 dl narancslé
1 db citrom leve
2 db fahéjrúd
4 cl narancslikőr
6 cl borpárlat (brandy)
4 üveg vörösbor
1/8 l ásványvíz (enyhe)

Elkészítés

1. A meghámozott narancsot, citromot és almát felszeleteljük, a barackot felkockázzuk. A negyedelt narancs- és citromszeleteket az almával és a barackkal együtt a bólésedénybe szórjuk. Óvatosan összeforgatjuk a cukorral, a narancs- és a citromlével, valamint a fahéjjal, a likőrrel és a brandyvel, majd lefedve a hűtőbe tesszük 3-4 órára.

2. A fahéjrudat kivesszük. A gyümölcsöket felöntjük a vörösborral és megkeverjük. Végül felöntjük az ásványvízzel. 

SANGRIA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

SANGRIÁS RECEPTEK >>>  

BÓLÉ RECEPTEK >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss