Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Járványos betegséget okozott a búzaliszt: erre figyelj, hogy ne legyen bajod

Gondoltad volna, hogy a nyers liszt ugyanúgy veszélyes lehet, mint a nyers csirkehús, a tojás vagy a mosatlan zöldség?

Főzés során elkerülhetetlen, hogy kóstoljunk, és így van ez a sütögetésnél is. Legyen szó akár egy kevert piskótáról vagy a muffin tésztájáról, nem árt belekóstolni, hogy tudjuk, kell-e még bele cukor. Ez azonban nemcsak a tésztába kerülő nyers tojás, hanem a liszt miatt is kockázatos lehet!

A nyers liszt is okozhat megbetegedést

Elsőre furának tűnhet, de a nyers liszt is képes lehet komoly betegségeket előidézni. A szakértők szerint sokan nem gondolnak bele, hogy a tasakban lévő búzafinomliszt ugyanúgy nyers, feldolgozatlan termék, mint bármelyik nyers hús, tojás vagy zöldségféle.

A liszt gabonából készül, a legtöbb háztartásban előforduló finomliszt pedig búzából. A porszerű állaga miatt úgy tűnhet, hogy ártalmatlan, azonban nem tudhatjuk, hogy a liszt alapját adó gabona pontosan honnan, milyen területről származik. A növény ugyanis könnyen magába szívhat a talajból vagy az öntözővízből olyan baktériumokat mint a Salmonella vagy az E. coli, melyek az őrlés során nem pusztulnak el.

A Southern Living felidézi, hogy a 2016-ban, az Egyesült Államokban kitört E. coli-járványért a General Mills által gyártott Gold Medal liszt volt a felelős, és 24 államban összesen 63 ember megbetegedését okozta. Az elmúlt évtizedben nem ez volt az első és az egyetlen járvány, melyet a nyers liszttel hoztak összefüggésbe. A veszély tehát valós, de közel sem elkerülhetetlen.

Ne együnk nyers sütitésztát

Ha liszttel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy mindenképp hőkezeljük. Ha rántást vagy habarást készítünk, jól forraljuk fel az ételt, amibe belekerül, ha pedig sütemény készül, alaposan süssük át a tésztát és a maradékot ne nyaljuk ki a keverőtálból! Az Egyesült Államokban nagy divat és népszerű édesség az ehető, nyers sütitészta, de látva a kockázatokat, érdemes kerülni ennek a fogyasztását.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss