Elkészítés: A sütőport a liszttel és a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat és alaposan összevegyítjük. Az inkább hideg, mint puha vajat belevagdaljuk a lisztes keverékbe, és elmorzsoljuk benne. Amikor már eléggé morzsás, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát. Kis tejet adunk hozzá, ha túl kemény lenne (az lesz). Betesszük a hűtőbe kb fél órára, addig előkészítjük a tölteléket: Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk és a domború felét lehetőség szerint mélyen bevagdaljuk, de úgy, hogy ne essen szét. Felhasználásig citromos vízbe tesszük. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral és a tejszínnel homogén masszává keverjük (rázzuk a tupperware keverőedényben). A tésztát kivesszük a hűtőből és egy kerek, kapcsos tortaformába gyömöszöljük úgy, hogy a pereme is viszonylag magas legyen. Megszurkáljuk villával a tésztát, majd rászórunk némi darált csonthéjast (a mennyiség ízlés szerint) és meghintjük fahéjas porcukorral. Ezt követően kirakjuk a formát az előkészített almagerezdekkel és rászórjuk a mazsolát (melyet előzőleg nem árt rumba áztatni). Az egészre ráöntjük a tojásos-tejszínes keveréket és betesszük a kb 190 °C-ra előmelegített sütőbe, ahol kb 45-50 percig kell sütni. Előfordulhat, hogy a töltelék nem tűnik elég szilárdnak, miközben a sütési idő letelt és a tészta már megbarnult, de ahogy kihűl a süti, a trutymó is szilárdabbá válik.
Személyes hozzáfűzés: Ha ügyesen rendezzük el az almákat a tésztán, nagyon szép, étvágygerjesztő süti lesz belőle és nem utolsósorban rettentően finom, zaftos is!