Keress receptre vagy hozzávalóra

Algyői filézett ponty halászlé

Algyői filézettponty-halászlé

Hozzávalók

  • 1 kg filézett ponty szeletekre, vagy kockákra vágva
  • 1/2 kg halfej, halcsont, farok, vegyes apró hal (keszeg, kárász, stb.)
  • 20 dkg ikra, haltej, belsőség (elhagyható)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 - 2 db cseresznyepaprika ízlés szerint
  • 1 kanál sertészsír
  • 3 kanál őrölt fűszerpaprika,

Elkészítés

    A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez. A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél kezdjük. (ott van benne a legtöbb Y szálka) A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük (ujjbeggyel kitapintható)

    Erősebben besózzuk a húsos felén. Legalább 1 óráig állni hagyjuk. (a szálkák szinte feloldódnak a sóban)

    Ezalatt a bográcsban zsíron megpirítjuk enyhén az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával(kkal), a hal csontos részeit, fejét, és az apró halakat. Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús. Ekkor átpasszírozzuk. A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van).

    Rászórjuk, a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felrottyantjuk. A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.

    A zsírt ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

alpapa 2 évvel ezelőtt
Lehet finom is de szentségtőrés halászlébe sertés zsirt vagy olajat használni.Az már nem is halászlé.

Hasonló Receptek

Magazin