Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nyúlon túl? Nem! A nyúl az…

default user icon
MME
Legjobb a csokinyúl, nincs benne csont. :) És bár az igazi nyúlhús csontos, rengeteg előnye van: jó árban kapható, sovány, könnyen emészthető fehérhús, ráadásul változatosan készíthető…

Na jó, akkor statisztikázunk egy kicsit: a nyúlfogyasztásban - mint sok minden másban - nem járunk az élen. A statisztika szerint átlagosan 10 dkg nyulat sikerül elfogyasztanunk évente Magyarországon (év/fő), míg például Máltán 9 kg fogy belőle fejenként. A vadnyúlról ne is beszéljünk… Pedig a legmagasabb fehérjetartalmú hús, megelőzve a csirkét és a pulykát is. Könnyű beszerezni, árban is baráti, és bontva megtalálható már sok helyen frissen és mélyfagyasztva is. Választhatunk gerincet, combot, lapockát, apróhúst is.

A kérdés: vajon miért nem fogyasztjuk? Természetesen ezt döntse el mindenki maga! Sajnáljuk azt a helyes kis tapsifülest? Talán ha nem lenne más választásunk, hogy fehér húshoz jussunk, akkor szívesebben ennénk? Ma már szinte megsokszorozódott azok száma, akik nem ehetnek bármit, érzékenyek erre vagy arra az alapanyagra, és vannak, akik kimondottan csak a fehérhúsokat kedvelik, mert vigyáznak az alakjukra vagy az egészségükre. A nyúlhúst bátran ajánlom nekik is!

A pörkölt, a gulyás, a paprika, a sertés, a csirke és a marha a megszokottak. Ki látott már nyúlgombócot menzán? Vagy rántott nyulas szendvicset répasalátával? Viszont ha a megszokott ízeket és elkészítési szokásokat vesszük figyelembe, akkor a nyúlhúsból is készíthetünk ragu- és pörköltféléket, főtt, párolt, sült, rántott és grill fogásokat. A nyúlhúsból feltűnően zamatos pecsenyelevet lehet készíteni: tehát ha kicsontozunk egy nyulat - mondjuk a rögvest következő recept kedvéért húsgombócnak -, akkor a csontokból ezt el lehet készíteni.

És hogy a tettek mezejére lépjünk, készítsünk rögtön kétféle nyulas ételt!

Nyúlgombóc és nyúlnyárs kínai kel salátával

Hozzávalók:
50 dkg nyúl apróhús

bors
édes szójaszósz
maréknyi szeletelt mandula
olaj
A salátához:
1 papaya
1 kínai kel zsenge része
5 dkg vegyes saláta, salátamix
fél lime leve
olívaolaj

Elkészítés: Az apróhúst sóval, borssal, szójaszósszal ízesítjük, összeforgatjuk. A szebb darabokat nyársra húzzuk, az apróbbakat ledaráljuk. A darált húsból gombócokat formálunk, szeletelt mandulában megforgatjuk, és bő forró olajban megsütjük. A nyársakat is megsütjük a gombócok mellett az olajban.

A papayát félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, szeletekre vagy apró kockákra vágjuk. A kínai kel egy részét nagyobb darabokban hagyjuk, a többit finomra vágjuk. Összekeverjük a finomra vágott kelt a salátakeverékkel és a papayával, olívaolajat és a lime levét csepegtetjük rá, majd a nagyobb darabokban hagyott kínaikelbe halmozzuk. A gombócokkal és a nyársakkal kínáljuk.

A kínai kel különböző formákban kapható, viszonylag könnyen beszerezhető, egyszerűen és sok módozatban elkészíthető, hidegen és melegen, vagyis nyersen és főzve is. Nem számít őshonosnak, de a wellness és a fitness is szem előtt tartja, könnyű emészthetősége és fogyókúrás hatása miatt közkedvelt. Íze elég semleges, így bátran kombinálhatjuk mindenféle alapanyaggal, frissessége, ropogóssága jól feldobja az ételt.

A fenti salátához mindenképpen illik valamilyen gyümölcs, de nem kell ragaszkodnunk a papayához, más gyümülcsökkel is finom salátát kreálhatunk! A lényeg a frissesség, hiszen tavasz van!

A nyúlhús is kalóriaszegény, de a kínai kel kenterbe veri. Ráadásul a nyulak is szeretik! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss