A krumplis pogácsa nem csupán isteni vendégváró sós sütemény, vagy a reggeli kávé legfinomabb kísérője lehet, de kiváló kenyérpótlék is, ha például bablevest vagy gulyáslevest készít az ember. A benne lévő krumplitól tovább marad puha, mint a hagyományos sajtos pogácsa és társai, így elkészíthető egy-két nappal azelőtt, hogy feltálalnánk. Ha valakinek nincs jól bevát családi receptje, vagy még nem találta meg az igazit, annak jó szívvel ajánljuk Ica néni, azaz Tusák Béláné Frankl lIona pogácsáját. Őrült sikere lesz!
Hozzávalók Ica néni krumplis pogácsájához
- 50 dkg liszt
- 15 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg élesztő
- 3 db közepes méretű főtt krumpli
- kb. 1 dl langyos tej
- 1 mk. cukor
- 1 ek. só
- 1 db elhabart tojás a lekenéshez
Elkészítése:
- Felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt a cukorral édesített langyos tejben.
- Lereszeljük a héjastul, egészben megfőzött, kihűlt krumplit.
- Nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, majd hozzárakjuk a krumplit, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet. Jól kidolgozzuk; közepesen lágy tésztát kell kapnunk, ha szükséges, egy kis liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk az állagát.
- A masszából cipót formázunk, tálba rakjuk, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelnie.
- Utána enyhén lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk.
- A tetejét egy éles késsel bekockázzuk.
- Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A pogácsákat papírral bélelt vagy kizsírozott sütőlemezre rakjuk.
- Lekenjük felvert tojással, és hagyjuk még kicsit kelni.
- 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Frissen az igazi!
(Recept és fotó: Vidék íze magazin)