Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

3 tipp: így tedd ellenállhatatlanná a bablevest!

Itt a tavasz, a borongós, késő téli, kora tavaszi időben még mindig jól esik egy tartalmas, melengető leves. A tél végi időszakban érdemes felhasználni a betárazott babjainkat és összeütni egy tartalmas, gazdag bablevest, amihez akár felhasználhatjuk a húsvéti sonka főzőlevét is.

A füstös, gazdag leves elkészítésének számos módja van. A legtöbb esetben füstölt csülök vagy füstölt tarja  képezi a leves alapját, ez adja meg a jellegzetes ízét és teszi a levest kellően tartalmassá. A bab mibenléte szintén fontos kérdés, sokan az egynemű bablevesekre esküsznek, de van, aki szívesen keveri a különféle babokat, s színesíti a levesét lóbabbal, gyöngybabbal vagy épp vesebabbal. Ennek a megoldásnak egyetlen – kiküszöbölhető – hátulütője van: nagyon oda kell figyelni, hogy melyik bab mennyi főzési időt igényel, s ennek megfelelően kell a leveshez adni, hogy egyszerre főljön meg a kicsi és a nagy is.

1. Tegyél mellé zöldséget is!

A bablevesben a hús és a bab mellett jó helyen vannak a különféle zöldségek is. Leggyakrabban különféle gyökérzöldségeket főznek a bableveshez, de a krumpli, sárgarépa, fehérrépa mellett zeller és csicsóka is kerülhet a levesbe, illetve más hüvelyesekkel, káposztafélékkel tovább turbózhatjuk a fogást.

2. Tedd karakteressé!

A leves tartalmasságát megadhatjuk egy klasszikus rántással, valamint a tejfölös habarás is jól áll a bablevesnek. Ez utóbbit könnyen elkészíthetjük liszt nélkül, csupán egy kis burgonya- vagy kukoricakeményítőre van szükség. A sűrűség beállításához liszttel vagy keményítővel be is staubolhatjuk a levest, ez azért jó megoldás, mert így nem kerül a levesbe felesleges zsiradék, mint a rántás esetében, de nem is visszük el tejfölös irányba. Szintén ideális megoldás, ha a levesben főtt zöldségek egy részének pürésítésével oldjuk meg a sűrítést.

3. Tésztával is készítheted

A bableveshez dukál még a tészta is, ami lehet kifőtt levesbetét, de nokedlivel, csipetkével, lebbenccsel vagy pirított fordos kockával is gazdagíthatjuk az ételünket. Ha nem szeretnénk a levesbe tenni a tésztát, akkor süssünk mellé fokhagymás lepényt, nagyon ütős párost alkotnak. 

A legjobb bableves receptek >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin