Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. június 29. Érik már a ribizli...

Először is, boldog névnapot kívánunk minden Péternek sok-sok szeretettel! A bátyám is Péter, így ezt a napot mindig észben tartjuk. :-)) S hogy mi jön eztán? Saját találmányú sajtos padlizsánkrémleves, ribizlileves egy régi ribizlis sütemény. Ha már úgyis szezonja van a ribizkének, érdemes utánajárni, mi mindent lehet belőle készíteni!

Igazság szerint találtam egy remek ribizli levest is, de olyan szép padlizsánokat vettem a napokban, hogy úgy döntöttem, a ribizli levest majd holnap vagy holnapután csinálom meg. Azért veletek megosztom a receptet, hátha valaki kedvet kap hozzá. (Aztán, ha elkészítettem, felteszem a recept mögé a képet.)

Fontos, hogy ha ribizlit vesztek, mindig nézzétek meg a doboz alját, nehogy penészes legyen! (Én egyből bebuktam egy bontatlan doboz ribizlit - első blikkre hibátlan volt, de amint kibontottam, megláttam a piros szemeket átszövő vékony fonalakat. Ment is egyből a kukába.)
Ilyen fülledt időben ugyanis könnyen beposhad a legfrissebb gyümölcs is. Éppen ezért érdemes azonnal kicsomagolni a bolti dobozból, és egy tálra kiteríteni. Aztán már csak meg kell pucolni, és azonnal fogyasztható. (Nekem még annakidején, gyerekkoromban az apai nagymamám, Nanó mutatta meg, hogyan kell a villán át úgy lehúzni a ribizli fürtöket, hogy a szemek sértetlenül a tálba guruljanak, a szár pedig a kezünkben maradjon. Érdekes, ez azóta is mindig eszembe jut, ha ribizlit látok.)

Ribizke pite

Hozzávalók: 40 dkg ribizke, 1 üveg ribizke lekvár, 8 dkg vaj, 28 dkg cukor, 4 tojás, 4 tojásfehérje, 2 dl tej, fél csomag sütőpor, 28 dkg liszt, 20 dkg cukor
Elkészítés:
1.) A vajat a cukorral és a 4 tojássárgával kikeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a tejet.
2.) Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20-25 perc alatt szép világosra sütjük.
3.) Ha a tészta megsült, kivesszük, és még melegen rákenjük a lekvárt.
4.) A ribiszkét megtisztítjuk, megmossuk, összekeverjük a cukorral.
5.) A 8 tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk a cukros ribizkét, majd az egészet a sütemény tetejére kenjük. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a hab teteje szép színt kap. Ha kihűlt, vizes késsel szépen felszeleteljük, és tálaljuk.


Ribizli leves

Hozzávalók: 40 dkg piros ribizli, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfű levelekkel, ribizli szemekkel díszítve tálaljuk.

Az alábbi levest egy Kiskegyed Konyhás hideg padlizsánkrémleves ihlette, de azt - azt hiszem -, tejszínnel készítették el. Nem volt kedvem hideg levest főzni, ezért változtattam egy picit a recepten, és valami egész jó dolog sült ki belőle. :-)

Sajtos padlizsánkrémleves

Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 6 háromszög sajt (füstölt) vagy 2 tömlős füstölt sajt, petrezselyem, só, bors, 3-4 púpozott evőkanál liszt
A tálaláshoz: 3 kifli, 4 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj, só
Elkészítés:
1.) A padlizsánokat megmossuk, és előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 1 óra alatt megsütjük. Kicsit várunk, míg langyosra hűl, és késsel lehúzzuk a héját, levágjuk a végét. A többi részét feldaraboljuk, és félretesszük.
2.) Egy lábasban kb. 1 liter vizet melegítünk, beletesszük a padlizsánt, 1 nagyobb, kockára vágott vöröshagymát, és 6 gerezd összevágott fokhagymát. Leveskockával, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, lefedve 10 percig főzzük.
3.) A levest lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a 2 csomag tömlős sajtot, és botturmix segítségével az egész levest krémesre keverjük. Hozzákeverünk 3-4 púpozott evőkanál lisztet, és ismét krémesre turmixoljuk a levest, majd visszatesszük a tűzre, hogy rottyanjon egyet és besűrűsödjön a lé.
4.) A kifliket felkarikázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk, és egy bögrébe tesszük. Felöntjük egy kis olívaolajjal, és összekeverjük. Egy kiskanállal a fokhagymás masszát a kiflikarikákra kenjük, és finoman megsózzuk az egészet. A levest forrón, a fokhagymás kiflikkel tálaljuk.


Hétvégén ismét gyerekzsúrba voltunk hivatalosak: ezúttal a kisebbik unokaöcsémnek, Árpikának ünnepeltük a születésnapját. Konkrétan az ötödiket. Sok-sok gyerek szaladgált a kertben, mire megérkeztünk Dorkával, de ez a picinek nem sok gondot okozott; mosolyogva figyelte a gyerekeket, és néha feléjük mutatva azt mondta: "Baba". Igazság szerint ezt a baba szót elég sok mindenre használja, de mindig más hangsúllyal mondja, attól függően, mit szeretne vele kifejezni. Más szavakat is mond, persze, de ez a leggyakoribb kifejezőeszköze.

Árpika a többi gyerekkel együtt kipirosodva rohangált, szinte alig ettek valamit, pedig Szilvi nagyon sok szép igazi gyerekcsemegét készített. Hiába, úgy tűnik, a kicsik ilyenkor olyan izgatottak, hogy a játék hevében egyszerűen nincs idejük enni... :-)) A tortázás előtt azért sikerült minden gyereket az asztalhoz csalogatni, így mire a gyertyák égni kezdtek, vidám kis társaság vette körbe az ünnepeltet. Ká nagyon sok képet csinált Árpikáról, de mindegyiken a villáját rágta, így nem tudok "ünnepélyesebb" képet feltenni. De a villarágás, 5 éves korban még teljesen elfogadott, nem igaz?


A mai blogbejegyzést egy teljesen ide nem illő képpel zárom: ma reggel, még a vihar előtt Ká ezt a kismadarat fotózta le a kertben. Tollazatából ítélve talán egy fiatal rigócska lehet, nem tudom. De nagyon szép, ugye?. :-) Mindenkinek nagyon szép hetet kívánunk!

Ezek is érdekelhetnek

Friss