Keress receptre vagy hozzávalóra

2005. dec. 14. Hogyan süssünk mézeskalácsot?

A Karácsony számomra elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. A nagymamám mézes-cukros bárányait, szívecskéit, fenyőfáit és csillagait sohasem fogom elfelejteni. Illatuk összekeveredett a fenyő illatával, és megédesítette az ünnepeket az egész család számára.

A nagymamám csuda aranyos, fehér hajú tündér volt. Nagyon szép nő volt idős korában is, istenien sütött, főzött, varrt, gobelinezett és hímzett. Persze gyerekként - mit sem törődve a receptekkel - egyszerűen magamba tömtem a kezei közül kikerült finomságokat, és nem foglalkoztam a konyhaművészet fortélyaival. Így aztán nem írtam le, hogyan készítette azokat a csodaszép mézeskalácsait. És az a vicc, hogy Anya sem írta le, hiszen a Nagymama minden Karácsonyra megsütötte, selyempapírral bélelt dobozba csomagolta, és elküldte nekünk.

Sajnos két évvel ezelőtt, épp télen a Nagymama örökre itthagyott bennünket, hogy odaát végre - huszonegynéhány év után -találkozzon a Nagypapámmal. Legendás szerelem és példaértékű házasság volt az övék. Azt hiszem, sokkal jobb lenne a világ, ha mindenki így tudná szeretni a másikat, ahogy ők szerették egymást. Már gyerekként is mindig arról álmodoztam, hogy egyszer nekem is ilyen házasságom lesz, csak nem négy, hanem öt gyerekkel...

Ezúttal azonban elérkeztem ahhoz a ponthoz, amit szinte szégyellek leírni, de... NEM TUDOK MÉZESKALÁCSOT SÜTNI. Ez sajnos tény. Tavaly kőkemény, két éve pedig szénné égett mézeskalácsokat gyártottam, amelyeken a tojáshabom egyszerűen behorpadt. Kudarcaim olyan szinten elvették a bátorságomat, hogy idén (valóban szégyenletes módon) mézeskalács-porból készítettem mézeskalácsot.

Nem vagyok gyáva (vagy mégis?), de annyira szerettem volna, hogy a kis ház friss mézeskalácstól illatozzon Karácsonykor, hogy nem mertem megkockáztatni a bukást.  A port egyszerűen összedolgoztam a doboz hátoldalán szereplő hozzávalókkal (25 dkg vajjal és 1 tojással), a tésztát könnyedén kinyújtottam és kiszaggattam, majd a süteményeket sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és előmelegített sütőben néhány perc alatt kisütöttem.

A mézeskalácsok hamar elkészültek, de hátra volt még a díszítés... Fogalmam sem volt, mikor és hogyan díszítsem. Vajon most kellene megkenni a tojásfehérjével? Vagy a sütés előtt kellett volna? És abba mennyi cukor kell? Vagy nem is kell bele cukor? És a franciadrazsét mikor kell beletenni? Kétségbeesetten hívtam Anyát, de ő sem tudta. Sem a barátnőim, sem a szomszédaink. Ráadásul otthon internet-hozzáférésem sincs, a Mindmegettén sem tudtam megnézni: magamra maradtam. Nagyot sóhajtva megkentem őket tojásfehérjével, és beléjük nyomkodtam a színes cukrokat.

Ká-nak nagyon tetszettek a díszeim, megsimogatott, és látványos boldogsággal felfalt néhány fenyőfát. De ő is tudta, hogy ez nem az igazi. A sütik finomak voltak, de nem volt mézeskalács illatuk. Nem volt fehér mázas dísz rajtuk, a cukraim pedig a mozgatástól kigurultak. Nagyon elszomorodtam, hogy nem sikerült olyan mézeskalácsot sütni, mint a nagymamának. Mondjuk még nem késő. Karácsonyig tíz napom van. Addig, akit lehet, megkérdezek: Mondd csak, hogy kell mézeskalácsot sütni?

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

jo 7 évvel ezelőtt
jo akkalács1 nap alat fohy tam 2
Anita 12 évvel ezelőtt
Noémi, légyszi írd meg mégegyszer a recepted, mert máér nem találom a novemberi leveled. Köszi, Anita
Mirza (Morzsálós) 12 évvel ezelőtt
Kedves Baba, késve olvastam a tippedet, és a keményebb darabokat az ebek elropogtatták. :o))))) Legközelebb kipróbálom, köszönöm szépen a tippet! Boldog Karácsonyt kívánok neked sok szeretettel: Mirza (Morzsálós)
Mirza (Morzsálós) 12 évvel ezelőtt
Szia Kedves Gincicu! Köszönjük szépen a jókívánságokat! Nagyon örülök, hogy sürögsz-forogsz a konyhában, és hogy ilyen ügyes vagy! Csak így tovább, légy a háziasszonyok gyöngye! :o) Sok szeretettel boldog Karácsonyt kívánok Neked és az egész családodnak! Mirza (Morzsálós)
Mirza (Morzsálós) 12 évvel ezelőtt
Kedves Virág Lászlóné, Nagyon szépen köszönöm a többiek nevében is a mézeskalács receptet és a tippeket! Sok szeretettel nagyon boldog Karácsonyt kívánok! Mirza (Morzsálós)
12 évvel ezelőtt
Szia Mirza! Elsősorban nagyon kellemes és meghitt ünnepeket kívánok Neked, Ká-nak, a családnak, és minden kedves Mirza-rajongónak. Folyamatosan kipróbáltam nagyon sok receptet, amit itt elolvastam, és mind nagy kedvenc lett otthon. Én már összeállítottam az ünnepi menüt is, ami főleg Mirza féle receptekből áll, biztos siker :o) Mindenkinek sok sikert a sütés-főzéshez :o) Üdv: Gincicu
Pöszke 12 évvel ezelőtt
Sziasztok! Megcsináltam Nofi receptje alapján, és szuper lett. Éppen puhul egy nagy dobozban , almahéjjakkal körbe ölelve, párom pedig rendszeresen ellenőrzi a puhulást ;-) Remélem marad karácsonyra is! Puszi mindenkinek! :)
Virág Lászlóné 12 évvel ezelőtt
Kedves Mirza és minden mézeskalács sütő olvasó! Egy jótanács az összegyúrt mézestészta annál finomabb minél tovább pihen nyersen a hűtőben. Ez lehet 2-3 nap is. Ha kiveszitek és sütni akarjátok ne lepődjetek meg hogy beton keménységü. Pár pillanatra a mikróba teszitek, már meg is puhult és formázható. A pihentetést egy híres debreceni mézeskalácsos bácsika nyilatkozta egyszer a helyi újságban. Ja még azt is elárulta, hogy azi gazi debreceni mézes tésztájában lévő liszt mennyiségének a fele rozsliszt. Én így készítem kb 30 éve havonta egyszer, mert a családom imádja én meg őket. Gabi
Virág Lászlóné 12 évvel ezelőtt
Kedves Mirza és minden mézeskalács sütő olvasó! Egy jótanács az összegyúrt mézestészta annál finomabb minél tovább pihen nyersen a hűtőben. Ez lehet 2-3 nap is. Ha kiveszitek és sütni akarjátok ne lepődjetek meg hogy beton keménységü. Pár pillanatra a mikróba teszitek, már meg is puhult és formázható. A pihentetést egy híres debreceni mézeskalácsos bácsika nyilatkozta egyszer a helyi újságban. Ja még azt is elárulta, hogy azi gazi debreceni mézes tésztájában lévő liszt mennyiségének a fele rozsliszt. Én így készítem kb 30 éve havonta egyszer, mert a családom imádja én meg őket. Gabi
Mirza (Morzsálós) 12 évvel ezelőtt
Drága Ági, Igazán nagyon tündér vagy, nagyon örülök a receptednek (szerintem a többiek is! :o)) Köszönöm szépen, ezt is ki fogom próbálni! Lassan a sok-sok finomságból mézeskalács házat is építhetek a kisházból! :o))) Nagyon köszönöm mégegyszer és neked is nagyon boldog Karácsonyt, de addig is szép hétvégét kívánok sok-sok szeretettel! Mirza (Morzsálós)

Magazin