Zöldborsófőzelék

default user icon
9 3.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 kg zöldborsó (1 kg tisztított vagy mélyhűtött),
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A borsót kifejtjük megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.

    2. A borsót forrásban levő, bő, enyhén cukros vízbe szórjuk, megfőzzük, majd leszűrjük, és a levét felfogjuk.

    3. Felforrósítjuk az olajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a petrezselymet, és felöntjük kb. 3 dl főzőlével. Csomómentesre keverjük, és a borsóra öntjük.

    4. Annyi főzőlevet adunk még hozzá, hogy ne legyen túl híg. Lassú forralással besűrítjük. Ízlés szerint tükörtojással vagy sült virslivel körítve tálaljuk.

    1 adag: 1710 kJ/385 kcal (köret nélkül)

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kati 9 évvel ezelőtt
Pici cukor jobban kiemeli a borsó ízét, és persze nálunk is tejjel az igazi, de a tejszíneset is meg fogom próbálni. Fokhagymás borsó annyira bizarr, hogy azt is megpróbálom hamarosan.
Ungvári Tímea 10 évvel ezelőtt
Én is úgy szeretem, ha a rántásba még teszek egy kis gerezd fokhagymát összezúzva, és egy pici pirospaprikát is, mert nem szeretm azt a szokványos sápatag rántásízű főzeléket. Párolásnál ugyanúgy teszek a zöldborsóhoz egy kb egy kávéskanál cukrot. Viszont most jön a java; én mindig TEJJEL öntöm fel a borsófőzeléket (meg a zöldbabot is), nagymamától tanultam. Egyszerűen összehasonlíthatatlan, mintha vízzel lenne. Sokkal, de sokkal ízletesebb!
Ekker Monika 10 évvel ezelőtt
Elfelejtettem írni, hogy egy fél fej reszelt vöröshagymát is adok hozzá, amikor párolom a borsót.
Ekker Monika 10 évvel ezelőtt
Pici vízben szoktam megpárolni a borsót, amikor megpuhult liszttel megszóróm, majd tejjel és tejszínnel öntöm fel. A tejszíntől olyan selymes íze lesz! Imádom!
Németh R Enikő 11 évvel ezelőtt
nem gyakorló, gyakorlatlan (az előbbiben gépelési hiba:)
Németh R Enikő 11 évvel ezelőtt
ja, ezt mindig elfelejtem, de most eszembe jutott: mivel ez alapételek szakácskönyve, valószínűsíthetően, kezdő vagy gyakorló háziasszonyok \'forgatják\' elég gyakran; jó lenne beleírni, hogy egy-egy étel mekkora adag, pl két embernek a zöldborsófőzelék ennyi alapanyagból valószínüleg túl sok; és eléggé el tudja bátortalanítani a kezdő háziasszonyokat, ha sokszor teszik-veszik a maradékokat.
Németh R Enikő 11 évvel ezelőtt
és ha valaki nem cukrosan, hanem fokhagymásan szereti, isteni!, akkor a receptből a cukrot ki kell hagyni, helyette 4-5 gerezd fokhagyma (a a borsó 2 kg, kell ennyi), finomra aprítva.
Nemes Kinga 11 évvel ezelőtt
szerintem is finomabb tejjel, mint vízzel. Én mindig így csinálom
andrás 12 évvel ezelőtt
Én besürítem tejföllel és liszttel. A végén vágott kaprot teszek hozzá. Ettöl [a kaportól] lesz finom.

Hasonló Receptek

Magazin