Klasszikus vendégváró falat a pogácsa, ami lehet túrós, sajtos, tepertős, kevert vagy kelt tésztás, bármelyiket készítjük, biztos, hogy pillanatok alatt elfogy. Ezért ebből az extra puha tökmagos változatból mindenképpen dupla adaggal készüljünk!
Tökmagos pogácsa
Hozzávalók:
- 10 dkg tej
- 1 tk. cukor
- 3 dkg élesztő
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg pirított, nagyon apróra darált tökmag
- 1 ek. só
- 25 dkg vaj
- 15 dkg görög joghurt
- 1 db tojás
- 15 dkg reszelt füstölt sajt
- tojás és napraforgómag a tetejére
Elkészítése:
- Belemorzsoljuk a meglangyosított, cukros tejbe az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet beleszitáljuk a dagasztógép táljába, hozzáadjuk a darált tökmagot és a sót. Rákockázzuk a vajat, összemorzsoljuk a lisztkeverékkel. A keverék közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a joghurttal elkevert tojást, az élesztős tejet, majd rászórjuk a sajtot is.
- Alacsony fokozaton összekeverjük, majd ha összeállt a tészta, magasabb fokozaton addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Lisztezett tálba tesszük, átlátszó fóliával lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 2-3 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen másfél centi vastagra nyújtjuk. 2-3 cm-es átmérőjű pogácsákat szaggatunk ki belőle, amiket sütőpapíros tepsire rakunk, egymástól kb. 2 centi távolságra. A tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk napraforgómaggal. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Húsvéti vendégváró finomságok>>>
Borítókép: Vidék íze archívum