Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vendégváró tökmagos pogácsa húsvétra, nem csak locsolóknak

default user icon
MME
Hagyomány, hogy húsvétkor mindenféle sós és édes finomsággal várjuk a vendégeket, amiből persze mi is csipegethetünk. Ez a pihe-puha tökmagos pogácsa senkinek sem fog csalódást okozni.

Klasszikus vendégváró falat a pogácsa, ami lehet túrós, sajtos, tepertős, kevert vagy kelt tésztás, bármelyiket készítjük, biztos, hogy pillanatok alatt elfogy. Ezért ebből az extra puha tökmagos változatból mindenképpen dupla adaggal készüljünk!

 

Tökmagos pogácsa 

Hozzávalók: 

  • 10 dkg tej 
  • 1 tk. cukor 
  • 3 dkg élesztő 
  • 40 dkg finomliszt 
  • 20 dkg pirított, nagyon apróra darált tökmag 
  • 1 ek. só 
  • 25 dkg vaj 
  • 15 dkg görög joghurt 
  • 1 db tojás 
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt 
  • tojás és napraforgómag a tetejére 

Elkészítése:

  1. Belemorzsoljuk a meglangyosított, cukros tejbe az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet beleszitáljuk a dagasztógép táljába, hozzáadjuk a darált tökmagot és a sót. Rákockázzuk a vajat, összemorzsoljuk a lisztkeverékkel. A keverék közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a joghurttal elkevert tojást, az élesztős tejet, majd rászórjuk a sajtot is. 
  2. Alacsony fokozaton összekeverjük, majd ha összeállt a tészta, magasabb fokozaton addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Lisztezett tálba tesszük, átlátszó fóliával lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 2-3 órát kelesztjük. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen másfél centi vastagra nyújtjuk. 2-3 cm-es átmérőjű pogácsákat szaggatunk ki belőle, amiket sütőpapíros tepsire rakunk, egymástól kb. 2 centi távolságra. A tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk napraforgómaggal. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. 

Húsvéti vendégváró finomságok>>> 

Borítókép: Vidék íze archívum

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss