Végy egy csomag leveles tésztát…

Mit is lehet kezdeni egy csomag leveles tésztával? Rengeteg mindent. A manapság kapható bolti leveles tészták némelyikével már tényleg finomságokat lehet készíteni. Nem szalonnásodik, hajlamos tisztességesen leválni a zsírpapírról - és még íze is van. A hétköznapi főzést megkönnyítendő érdemes a hűtőben tartani egy adagot ebből a sokoldalú alapanyagból.
Mit készíthetünk belőle?

A leveles tészta tökéletes alapja vendégváró falatoknak, jó partner néhány főétel elkészítésében, de uzsonnát és desszertet is tudunk készíteni a segítségével.

Uzsonnának valók

Ezek azok a tipikus partifalatok, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen házibuliról vagy gyerekzsúrról sem. A variációk sora a végtelen. A legegyszerűbb, ha kitekerjük a tésztát, ujjnyi széles, hosszú csíkokra metéljük, megszórjuk kevés sajttal, esetleg fűszerrel, ezután a két végét óvatosan elcsavarjuk, és a született csavaros rudacskát sütőpapíros tepsire fektetjük. Bonyolítható a dolog egy kis párolt póréhagyma bevetésével vagy előre pirított baconszalagokkal.

De főzhetünk külön tölteléket is, és egy kevés kézügyességgel, kellő bátorsággal és egy villával felszerelkezve klassz kis tésztapárnákat gyárthatunk. Szinte bármilyen töltelékkel lehet próbálkozni. Az a lényeg, hogy ne legyen túl leveses a töltelék, mert akkor szétáztatja a tésztát, ami így élvezhetetlen és szalonnás lesz, és emellett még hajlamossá válik a töltelék kiengedésére is.

Húsos töltelékek közül a legkedveltebb talán a virsli, amit vagy teljesen beburkolnak ezzel a tésztával, vagy kecsesen körbetekerik vele. De virsli helyett érdemes kipróbálni kolbásszal vagy egy kis sült baconnel, de jól illik a tésztába egy kevés fasírtra emlékeztető húsmassza is. Ennek az ízesítésénél és az arányok eltalálásánál pedig a határ tényleg a csillagos ég. Mehet bele májpástétom, főtt csirkehús, magyarosra ízesített sertéshús, bármi.

Ha viszont valami vegább dologra vágyunk, akkor ki lehet próbálni a spenótos vagy póréhagymás táskát, esetleg eljátszani a négysajtos tésztabatyu készítésével, illetve az egész tésztát vékony csíkokra metélni, kicsit megcsavargatni, elhabart tojással megkenni, és sóval, szezámmaggal megszórni. Úgy se rossz.

Spenótos töltelék

40 dkg spenót (lehetőleg levelesen fagyasztott és nem krémes)
20 dkg ricotta
1 kávéskanál szerecsendió

A spenótot alaposan lecsöpögtetem, majd elkeverem a ricottával, fűszerezem, sózom. Ha van otthon egy kevés parmezán, abból is reszelek bele.

Hagymás töltelék

2 póréhagyma
2 vöröshagyma
2 kávéskanál kakukkfű
2-3 evőkanál tejföl

1 fakanálnyi vaj (max. 5 dkg )
A pórét vékony karikára, a vöröshagymát halvány félholdakra vágom. A vajon 5-6 percig dinsztelem a hagymákat. Fűszerezem, sózom, majd hozzáadom a tejfölt. Hagyom kihűlni.

A tésztát kigöngyölöm (jobb esetben nyújtom), az alsó felén, kellő távolságban lepakolok egy-egy kupac tölteléket, majd a tészta másik felét ráhajtom. Derelyevágóval felszabdalom, aztán egy villával még jobban összeillesztem a tészta széleit. Sütőpapíros tepsire fektetem a táskákat, elhabart tojással megkenem, és 190 fokon szép színesre sütöm.

Főételre hangolva

A leveles tészta a főételek közül is jó néhány elkészítésben lehet segítségünkre. Eleve a legtöbb angol eredetű szakácskönyvünk bővelkedik a „végy egy csomag leveles tésztát” kezdetű receptekben, de a franciáknál is sok-sok ételhez használják ezt a kész alapanyagot, így például a quiche-hez is.

Az arab, a török és a mediterrán világban kedvelt burek vagy börek is könnyedén elkészíthető ezzel a tésztával. Sós sajttal, de darált hússal, kolbásszal is meg lehet tölteni. Ha valami kevésbé húsosra, tejesre vágyunk, akkor cukkinit, padlizsánt, póréhagymát érdemes beletenni.

Cukkinis quiche

1 doboz leveles tészta
1 nagyobb cukkini
1 kaliforniai paprika
1 póréhagyma
15 dkg húsos szalonna
olívaolaj
1,5 dl főzőtejszín
3 tojás
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál rozmaring
1 marék reszelt edami sajt
1 marék reszelt scamorza sajt
5 dkg stilton sajt
Az olívaolajon a bacont lepirítom, a hagymát megpárolom. A karikára vágott cukkinit és a felcsíkozott paprikát hozzáadom, kis vízzel felöntöm. A lángot takarékra veszem, és fedő alatt összepárolom. A tésztát a pités tálban elfektetem, méretre szabom, villával megdöfködöm. A tojásokat felverem, összekeverem a tejszínnel, bazsalikomot, rozmaringot és egy falat stiltont teszek hozzá. Óvatosan sózom. A cukkiniket szépen elrendezem a tésztán, ráügyeskedem a paprikagerezdeket. A baconös levet hozzáadom a tojásos tejszínhez. A sütőt 190 fokra előmelegítem, majd a tojásos egyveleget ráöntöm egyenletesen a párolt zöldségekre. Sajttal megszórom a tetejét, és betolom a sütőbe. Alapos pirulásig sütöm.

Gyors édesség vagy vendégváró falatok

Desszertnek is nagyon jó a leveles tészta. Ha kevés az idő, vagy biztosra szeretne menni a kezdő háziasszony, nagyon jó szolgálatot tud tenni egy-egy csomagnyi tészta.

A lényeg itt is a töltelék. Lehet cukrot karamellizálni, almadarabokkal gazdagítani, lehet készíteni pudingot, túrókrémet csinálni, vagy csak előszedni a holland kakaós dobozt, esetleg egy jófajta tavalyi lekvárt.

A tészta formázása megint a fantáziánkra van bízva. A sütőpapírral együtt kitekergetett tésztából lehet négyszögeket, háromszögeket vágni.

Ezután már csak tölteni kell a tésztadarabokat, a töltött példányokat sütőpapírra tenni, habart tojással vagy mézzel elkevert tojássárgájával megkenni, és úgy 190 fokon szép aranybarnára sütni.

De lehet piték alapja, sőt rétest is készíthetünk vékonyra nyújtott leveles tésztával.

Néhány töltelék, amivel érdemes próbálkozni:

Túrós töltelék

25 dkg túró
8 dkg cukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
1-2 evőkanál búzadara
A túrót kikeverem a cukorral, a tojás sárgájával, hozzáadom a citrom héját.  A fehérjét felverem, és óvatosan beleforgatom a keverékbe. Grízzel sűrítem, kicsit hagyom állni, majd megtöltöm vele a tésztát.

Almás töltelék

10 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 citrom héja és leve
3-4 alma
Az almát felkockázom. A cukrot egy lábasban megkaramelizálom, majd beledobom a kockákat, fűszerezem, és egy kicsit hagyom puhulni a gyümölcsöt, miközben folyamatosan kevergetem. Ezután a már méretre szabott tésztákra halmozom az almát, és a tésztába zárom.

Bárhogy is legyen, jó, ha van otthon egy csomagnyi leveles tészta.

Receptek leveles tésztával >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

VivicaThomas 3 évvel ezelőtt
Gigi1978, köszi az ötletet! Tegnap elkészítettem egy 275 grammos friss levelestésztából Az lvasztott vajjal kenésen, kakaóval, vaníliás cukorral való szóráson kívül még mazsola is került bele - sütéssel együtt 15-20 perc alatt megvolt. A férjem kiadta, hogy ma is csinálhatok ilyet, úgyhogy este kivettem egy adag fagyasztott tésztát... :)
DoDi64 4 évvel ezelőtt
Nagyon nem mindegy milyen márkát használunk !!!!
kereckeyne 5 évvel ezelőtt
Többek között én szoktam tölteni pirított káposztával (só, cukor, bors) és szilvával (fahéjas cukorral) is. Mindkettő nagyon finom. Felezett szilvát télen is kapni fagyasztva. Szárazra kell törölni ha kiolvadt. Próbáljátok ki!
frong 5 évvel ezelőtt
okés
Gigi1978 6 évvel ezelőtt
Nekem a legfinomabb a kakaós csiga belőle...Kinyújtom a tésztát vékonyra és megkenem a felületét olvasztott vajjal utána megszórom instant kakaóval vaníliás cukorral és cukorral.Szorosan feltekerem ujjnyi vastagokra vágom és tepsibe teszem mindig sütőpapírra,úgy,hogy legyen helyük megnőni.Pillanatok alatt kész van és mindenki a 10 ujját nyalja utána.Ha hirtelen jelentkeznek be a vendégek és van a fagyasztóban tészta(nekem mindig)már csak kis vaj kakaó és cukor kell és máris van mivel kínálni.
bogócica 6 évvel ezelőtt
valaki tud valami finom lekváros leveles tészta receptet? az írjon! köszi
Ricus 6 évvel ezelőtt
Pádárné ! Köszi szépen!
Szuromi Iza 6 évvel ezelőtt
Gyakran készítek magam is leveles tésztából finom falatokat, mert ízletes és nem időigényes. Nemcsak lekváros kifliket, hanem főételhez köretet is \"összeüthetünk\" belőle. Én áttört főtt burgonyát rakok a tészta tetejére, amit előzőleg megfűszereztem só, szerecsendió, vaj, 2-3 cikk áttört fokhagyma, majd a tésztát feltekerem. Két rúddal készítek egyszerre, tetejüket tojássárgával megkenem, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 15-18 per alatt készre sütöm. Magában is finom, hús mellé is tálalhatjuk.
Pádárné Márti 6 évvel ezelőtt
Ricus! Nagyon egyszerű és finom a gesztenyével töltött leveles tészta. Unokáim kedvence!!! Kinyújtod, felkockázod a tésztát kb. 4x4 cm. A gesztenyemasszát szintén annyi felé felszeleteled, ahány kocka a tészta. Hosszú csíkokra vághatod, érje végig a tésztát, ez nem folyik ki, mint a lekvár. Felgönygyölöd egyenként, tepsibe teszed, kisütöd és már kész is! Próbáld ki, nagyon finom és egyszerű.
Detti01 6 évvel ezelőtt
Sziasztok!Én sokat sütök leveles tésztávan,nálunk most a sláger a csokikrémes és a vaníliás!Szerintem is nagyon finom!!:)

Magazin