Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

TV, alias tölteni való paprika

default user icon
SB
Mai témánk a gyönyörű, illatos, sárga paprika, mely a piacokon az alábbi álneveken található meg: étkezési, fehér, lecsó, magyar, közönséges, TV.

Talán ti is láttatok már a TV paprika táblánál mélázó fiatal háziasszonyokat/urakat vagy szótárral külföldieket, akik igyekeznek összefüggést találni televízió és a paprika között. E cikk írója is közéjük tartozott, az, hogy Tölteni Való csak nagyon későn - mondhatni cikisen későn - esett le. Nyáron e csodából készül a kihagyhatatlan töltött paprika, melynek receptjével külön is foglalkozunk. 

A Capsicum nemzetségbe tartozó paprikát a burgonyafélék családjába soroljuk. A capsis csípést jelent. Európába Kolumbusz orvosa hozta az első paprikákat Közép-Amerikából. Hazánkban csak a 18-19. században vált igazán elterjedtté, korábban mérgezőnek hitték, és kizárólag dísznövényként termesztették. Öt fő faja és több ezer alfaja ismert. A cecei paprika bejegyzett hungarikum. Figyelem, ha valamelyik receptben cayenne bors vagy vörös bors szerepel, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ezek is paprika félék!  

A hagyományos magyar paprika sokoldalúan felhasználható, és táplálkozási szempontból igen értékes összetevőket tartalmaz. Esetleges csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza. C-vitaminban nagyon gazdag, és ezt a tulajdonságát savanyítva is megőrzi, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Ha már a C-vitaminról esik szó, feltétlenül meg kell említenünk Szent-Györgyi Albertet, aki a szegedi paprika segítségével tudott először nagy mennyiségű C-vitamint előállítani, és kapott később ezzel összefüggő kutatásaiért Nobel díjat. A paprika tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A-, B1-, B2-vitamint is. 

Többféle recept kipróbálása után ez a családi, békés megyei jött be igazán, főleg mivel nem kell külön rizst főzőcskézni, hagymát pirítgatni, ezzel nyáron a drága lubickolásra fordítható időt nem töltjük edények mosogatásával. A töltött paprika előre elkészíthető és napokig eláll, tehát - ahogy a kovászos uborkánál - nem érdemes kis adagokkal vacakolni. 

További megtöltött paprikás receptek itt >>>
 

Ezek is érdekelhetnek