Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Töltött kacsacomb — Pistuctól...???

34
Igen, igen, kedves Olvasóim, hústűre cseréltem a próbatűt. Persze nem örökre, csak egy röpke epizód erejéig: pirulós kacsacombokról fogok írni, na meg lila káposztáról, rizibiziről — csupa olyan ételről, amely számomra újdonság volt — egészen mostanáig. A bejglisütést idén a macira hagytam — egész jól abszolválta a feladatot. :)

A töltött kacsacomb főpróbáját még novemberben megejtettem, s mivel a tetszési indexe magas volt, úgy döntöttem, a halat idén kiszavazom a karácsonyi menüből. (Nem kiabáltak a mellőzésük miatt.) :) Köretnek tepsis burgonyát és rizibizit, illetve lila káposztát készítettem. A lila káposztától tartottam kissé, mivel az elkészítés módjáról halványlila gőzöm se volt, kolléganőm receptjét követve azonban sikeresen megbirkóztam a feladattal (hosszú menet volt... — lásd majd később).
Először jöjjön a — számomra — fő attrakció, a töltött kacsacomb.

Hozzávalók (4 személyre):

4 szép, bőrös pecsenyekacsa-comb (csontos)
1 tasak sültcsirke-fűszersó vagy sót is tartalmazó szárnyas-fűszerkeverék

A töltelékhez:
1 zsömle
1 tojás
kb. 1 dl tej
só ízlés szerint (1 kávéskanál)
őrölt bors (1 csipet)
1 kis csokor apróra vágott friss, vagy 2 teáskanál szárított petrezselyem
1 teáskanál őrölt gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál citromlé

továbbá:
fogvájó vagy hústű
sütőzacskó (ha van)

Elkészítés: Érdemes egy nappal korábban előkészíteni a húst — íme a forgatókönyv: a megmosott, lecsepegtetett combokat átvizsgáljuk, az esetleg rajta maradt tollszőröket kihúzgáljuk. (A szárnyasok tiszteletére járhatunk közben kacsacsacsacsát, sőt hápoghatunk is hozzá.) :) A comb domború felén a bőrt a hússal összekötő hártyát mélyen átvágjuk — csak ki ne szakadjon a bőr –, az így képződő zsebbe fogjuk majd benyomkodni a tölteléket. Ezután a combokat a fűszersóval kívül-belül, a bőr alatt is, többször erősen bedörzsöljük, majd tálcára téve, letakarva, Sziasztok! felkiáltással, kutya- és cicabiztos módon hűtőbe/kamrába helyezzük másnapig.

Kacsázós reggel

Másnap a töltelékkel indítunk. A zsömlét kis kockákra vágjuk, félretesszük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, megkeverjük. Beleszórjuk a zsemlekockákat, a fűszereket, a (késpengével) szétlapított  fokhagymagerezdeket, citromlevezzük, majd az egészet néhány erős keveréssel kissé elpépesítjük. Ezután kivesszük a hűtőben pácolódó kacsacombokat, s gazdagon megpakoljuk a zsebüket a töltelékkel. :)

Jön az attrakció, a zsebek „bevarrása”, amihez hústűre vagy fogvájóra lesz szükségünk: a megtöltött combokra rászorítjuk a bőrt, majd (lehetőleg a combra párhuzamos irányban) váltogatva bőr-hús-bőr-hús „öltésekkel” hosszan végigszúrjuk rajta a szuronyokat, combonként egy-kettő általában elég. Az se baj, ha nem zár tökéletesen: a kifolyó töltelék sülés közben szépen ráforr a combra. Viszont feltétlenül írjuk fel, hány tűt/fogvájót szúrtunk a combokba, hogy sütés után ugyanannyit húzzunk ki belőlük!

Süssünk lufiban!

Ez nálam a sütőzacskót jelenti. :) A hasonlatot onnan vettem, hogy a csaknem légmentesen lezárt fólia a sütő hőjétől lufiként fújódik fel. Persze nem ez a pláne benne, hanem hogy ily módon a saját levében, és rövidebb idő alatt puhul meg a hús (intenzívebbek az ízek, és az energiatakarékosságért is piros pont jár). Ropogós pedig úgy lesz, hogy a sütés utolsó harmadában felhasítjuk a fóliát. További részletek a sütőzacskó zacskaján. :)

...Mint Colombo hadnagy, én is visszajönnék egy percre, lenne még mondandóm: a sütőzacskó erős ugyan, de az éles, vastag hústű könnyen felhasíthatja, ezért inkább fogvájót használjunk. Ja, és kétféle méretben kapható, négy kacsacombhoz a nagyobbik illik.

Lufiság híján közvetlenül a tepsibe is rakhatjuk a combokat, ez esetben a kisülő zsírral gyakran locsolgassuk őket. A teljes sütési idő 1–1,5 óra a sütés módjától, a sütőtől, a combok méretétől stb. függően. A bőrük mindenesetre legyen szép erőspirult színű. Magam előmelegített sütőben, 200-210 fokon sütöttem.

Finoooomm!

(F)elszáll a lila gőz

Tartottam a lila káposztától, de fölöslegesen, a valóban kissé hosszú párolási időért pedig kárpótolt a nagyszerű íz és szín. Hála Mártucinak. A káposztaköret készítése amúgy felér egy remek fizikaórával, melyen „az anyag nem vész el, csak átalakul” törvényét testközelből figyelhetjük meg: miként válik köddé több mint egy kiló káposztának cirka a háromnegyede...? Nos éppen ezért szép nagy fejet válasszunk a piacon!

Hozzávalók (4–6 bendős adag):
egy kb. 1,5 kilós lila káposzta
2 evőkanál só
1,5 dl étolaj
1 teáskanál köménymag
2 evőkanál ecet
kristálycukor

Elkészítés: A lila káposzta (a továbbiakban: kápi) legkülső leveleit lehántjuk, a nyuszinak/zsiráfnak adjuk vagy kidobjuk. A torzsáját kitörjük. A kápit négy vagy több részre vágjuk, majd egyenként vékony csíkokra szeljük, az erek menti vastag, fehér sávokat azonban kihagyjuk — ezek szintén mehetnek a jószágnak. A csíkokat nagy, mély edénybe gyűjtjük, majd rászórjuk a sót, és jól átforgatjuk. Egy órára félretesszük izzadni. :)

Letelt az egy óra! Előveszünk egy másik nagy edényt, ebben gyűjtjük az adagról adagra jól kinyomkodott lila csíkokat. A nyomkodás után pihenésképpen felhívjuk az anyóst, és tesztkérdéseket teszünk fel neki a káposztafélékről. Ha jól válaszol, meghívjuk ebédre. :) A hívást követően nem tapadós lábosban olajat forrósítunk, beleszórjuk a köménymagot, keverünk egyet rajt’, és fél percre félretesszük (ha túl forró az olaj, a kápiban lévő víz gőzgejzírré válva csap ki a lábosból, a plasztikázás pedig drága mulatság...). Tehát óvatosan az olajra öntjük a kápit, alaposan átforgatjuk, nagy lángra állítjuk a gázt, majd 8 evőkanál cukrot szórunk rá, meglocsoljuk 2 evőkanál ecettel, ismét jól megkeverjük. 2-3 perc múlva takarékra tesszük a tüzet, lefedjük a lábost, és időnként megkeverve kb. 60-75 percig dinszteljük, ezalatt elfövi a levét és szépen megpuhul. Aki édesen szereti (tanító bácsi, én igen!!) :), menet közben is bátran cukrozhatja.

A lila kápit is érdemes előre elkészíteni (hűtőben vagy hideg kamrában tárolandó).

Finooommm!

(Majdnem) nemzetiszínű rizibizi

Csak azért nem az, mert sárgarépát nem tettem bele (ugyanis az utolsó szálig elhasználtam a kacsaleveshez — amelyet majd egy másik alkalommal mutatok be), így „csak” a zöldborsó színesítette a fehér rizstömeget. Bár a rizibizi egyszerűen elkészíthető, a kezdők (magamat is ideértve) kedvéért közlöm a receptjét, amely Gréti ötletén alapul.

Hozzávalók (4 adaghoz, a bögre 3 dl-es):

1 bögre natúr rizs (nem gyorsrizs)
2 és ¼ bögre víz
kb. 10 dkg zöldborsó
étolaj

bors

Elkészítés: A (fagyasztott) zöldborsót csekély olajon, kis tűzön, fedő alatt majdnem puhára párolom. Rászórom a rizst, és 2-3 percig, élénk tűzön, kevergetve pirítom. Közben egy másik edényben felforralom a vizet, majd rázúdítom a rizses borsóra; sózom, borsozom, elkeverem, és takaréklángon, fedő alatt, egyszer-egyszer átkeverve megfőzöm.

Érdekes, hogy a kemény rizsszemek száraztésztaként isszák magukba a vizet — talán ez adta az ihletet a tésztarizs megalkotóinak?... A főzési idő kb. 10 perc. Ha megpuhult (a rizs felszívta a főzővizet), haladéktalanul vegyük le a tűzről, különben megéghet — s ez nem „rizsa”. :) A tűzről levéve dobjunk rá darabka vajat, s ha felolvadt, keverjük át.

Finoooomm!

Édesség? Majd máskor, köszi...

Kissé hosszúra nyúlt ez a beszámoló, de még így sem fért bele például a kacsaleves. A Pistuc-féle bejglivel és vaníliás kiflivel pedig — noha az ünnepi menü része volt — tavaly már megismertettem kedves Olvasóimat, így ettől most eltekintenék.

Írásom végén köszönetet mondok segítőtársaimnak: apukám (vásárlás, mákdarálás, biztatás), torkos maci (kóstolás, kóstolás, kóstolás), röffencske (morzsaporszívózás) — a többiek, élve az adatvédelmi törvény adta jogukkal, sajnos nem járultak hozzá nevük közléséhez. :)

A bemutatott ételekhez jó étvágyat kíván, és várja megtisztelő hozzászólásaikat:

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

pistuc
Boldog új évet tenéked is! P.
rokon8
Én majorannával fűszereztem a kacsát, de a gyömbér, fokhagyma és citrom trió sokat sejtet. El fogom készíteni hamarosan. BÚÉK! Mindannyiótoknak: Ági
pistuc
Én is csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni róla! :)
spizsike54
Majdnem így csinálom én is. Isteni, királyi eledel. Imádom.
pistuc
Kedves Ili! Attól tartok, ez a világ legnehezebb receptje - persze érdemes próbálkozni :)
ili2010
Boldog, békés új évet kivánok , melyhez küldök egy receptet ! Vegyél 12 hónapot, gondosan tisztitsd meg a keserüségtől, félelemtől, haragtól. Azután oszd 30 vagy 31 napra. Minden napot készits el: 1 rész munkából, 3 rész jóakaratból és egy gyűszűnyi derüből. Mindehhez adj 3 evőkanál optimizmust, 1 csipetnyi íróniát, 1 késhegynyi tapintatosságot. A kapott masszát bőven öntsd le szeretettel. A kész ételt mindig diszítsd apró figyelmességgel és tálald mosolygó arccal ! A fogyasztáshoz jó egészséget kivánok: Ili
pistuc
Andi, én már a csodáid lájkolásától elfáradok :) - hogy van erőd ennyi mindent sütni-főzni? Most nincs is oskola, ki eszi meg ezt a sok finomságot? :-o Boldog új évet kívánok tinéktek, erősebb forintot :( a devizahiteleseknek és egy kicsit átgondoltabb törvénykezést az ország házában. Üdv., Pistuc
ekesandi
Pistuc, B.u.é.k Neked és segítőtársaidnak (apukád, torkos maci, röffencske, holló, kolléganőd). Mákos guba vagy vaníliás karika? Jöhet!:)))
pistuc
Onamineh, természetesen a kókuszkockát fogom kipróbálni (ezt elfelejtettem beleírni /a válaszom elején/)
pistuc
Sziasztoook! :) Nem sajnáltátok tőlem az időt, ezért őszinte tisztelet és kézcsókom mindhármótoknak. Ugye válaszolhatok nektek egy levélben? (persze névre szólóan). Köszi! Kedves Onamineh! Jól emlékszel, az Óvárinál hivatkoztam a Süteményeskönyvre. Nem tudom, észrevetted-e, de elég sok hiba van benne, úgyhogy érdemes figyelmesen olvasni. :-\\ Ettől persze még jó kis receptgyűjtemény. Biztosan ki fogom próbálni, persze az általad javasolt változtatásokkal. Jólesik, hogy kiálltok értem, noha ez esetben tulajdonképpen elégedett is lehetnék: Séfkirály csak a lila káposztámat fitymálta le, ezek szerint minden más megfelelt a kényes ízlésének :-D Boldog új évet kívánok! Pistuc Kedves Márti! Bár én is tudnám etetni a madarakat... Utoljára november elején jártam a telken, azóta teljesen lefoglalt a munka, meg inkább apuval csavarogtunk mindenfelé. Szerencsére mások is etetnek a környékünkön, úgyhogy remélem, nem éheznek a kis vendégek. Csuszka, harkály, barátcinege (a fekete sapkás), őszapó (a hosszú farkú) is van most felétek? Idén télen még nem láttam fenyőrigót, pedig máskor ilyen nagy hidegben már csapatostul érkeznek északról. Köszönöm a pácötletet, a csirkének bizony elkél az ízesítés. És a királyi titulusnak is örülök. :))) Szilveszterre/újév napjára lencsefőzeléket készítek sült oldalassal, aztán mákos gubát tervezek és linzerkarikát. Találd ki, melyiket fogom megírni a blogba! (Remélem, nem kibáltam el) B. ú. é. k.! (apropó: tudtad, hogy ez a szabályos írásmódja? [én se tudtam, csak pár éve kíváncsiságból megnézte a Htsz,.ben]) Na persze többnyire én is így írom: BÚÉK :))))) Pistuc Kedves Ili! Köszönöm a receptet! Már régóta vágyom egy ilyen \"pikáncs\" szárnyasreceptre - hoppácska, most látom, összebeszéltetek Mártival, nagyon hasonló volt a menü! :) Az igazság az, hogy mindig színészkednem kell a hentesnél, hogy hozzáértőnek látsszam - a sertésszűz meg végképp teljesen szűz terület számomra, az se tudom, hogy néz ki. Ám mivel apunak januárban lesz a szülinapja, és ő gyakran emlegeti a szűzpecsenyét, kénytelen leszek megbirkózni vele (meg a hentessel), úgyhogy majd kikérem a tanácsodat. Néked is boldog új évet kívánok! Pistuc Még egyszer köszönök mindent!

Magazin