Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp a tökéletes töltött káposztáért – klasszikus és különleges recepttel

default user icon
MME
Közeledik a töltött káposzta szezonja, és ha még nem vagy gyakorlott a készítésében, nincs bevált recepted, segítünk! Az ünnepek előtt próbaképpen el is készíthetsz egy nagyobb adagot – a sikert garantáljuk!

A karácsony elképzelhetetlen töltött káposzta nélkül. Erre a laktató, finom ételre is igaz a mondás: ahány ház, annyiféleképpen készítik. A Mindmegette konyhájában megkóstoltuk már Gáspár Bea töltött káposztáját, és főztünk klasszikus szabolcsi töltött káposztát is. Igazából teljesen mindegy, hogy milyen húsból készül a töltött káposzta, az is, hogy rizs vagy gersli kerül bele, a fűszerezésen sem kell vitatkozni – ami fontos, hogy jó nagy adagot készítsünk, hiszen nem véletlen tartja a mondás, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb.

Azt pedig ki merjük jelenteni, hogy ha megfogadod az alábbi tanácsokat, még finomabb lesz a végeredmény!

1. Válassz egészséges, friss káposztát

Fontos, hogy a káposztalevél és a savanyú káposzta friss legyen. A káposztát mindenképpen öblítsd le: nemcsak azért, mert túlságosan savanyú lehet a végeredmény, hanem azért is, mert túlságosan sós lehet a töltött káposztád.

2. Ezeket a fűszereket ne hagyd ki

Ugyan azt írtuk, hogy ahány ház, annyi szokás, mégis van néhány olyan fűszer, amit „kötelező” használni a töltött káposztához. Ilyen a babérlevél, a bors, a fokhagyma, a fűszerpaprika és a hagyma.

3. Füstölt hússal az igazi

Persze ez is ízlés kérdése, de a tökéletes töltött káposzta lelke a füstölt hús. Jó választás a füstölt tajra, a csülök vagy az oldalas – előző nap áztasd be, főzd félpuhára és ezeket az előfőzött húsokat tedd a töltelék alá a fazékba.

4. A rizs sem mindegy, milyen

A rizs nem lehet sem félkemény, sem túlfőtt. A legjobb, ha kerek szemű rizsfajtát választasz, mert az mutatósabb, ráadásul krémesebb állagú lesz tőle a töltelék.

5. Szánj időt az előkészületekre és a főzésre

Nemcsak az előkészület időigényes, a főzést sem szabad elsietni. A töltött káposzta ugyanis akkor a legfinomabb, ha lassú tűzön másfél-két órán át főzöd. Tilos közben kevergetni, legfeljebb néha megrázogathatod a fazekat. A tökéletes töltött káposzta alatt kevés lé van, a káposzta még roppanós, a töltelék pedig puha.

Ha egyszerűen, stresszmentesen szeretnél klasszikus töltött káposztát készíteni, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig eltérnél a megszokottól, jöhet a köleses töltött káposzta!

/Forrás: ripost.hu /

(Nyitókép: Mindmegette)

Ajánljuk még:

NAPI PRAKTIKA: ÍGY NEM RAGAD LE A TÖLTÖTT KÁPOSZTA>>> 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss