Már a madártoll is…
Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy miután a tyúktojás fehérje-összetétele meglehetősen hasonló a többi szárnyaséval, ezért nem helyettesíthetjük más tojással, mivel valószínűleg az is allergiás reakciót fog kiváltani. Előfordulhat az is, hogy a tojássárgája, vagy a főtt/sült tojás nem okoz panaszt - ezt azonban csak orvosi ellenőrzés mellett szabad kipróbálni!
A tojásallergia jellemző tünetei között találjuk a bőrkiütést, a felső légúti panaszokat, az állandósult köhögést, sőt, az asztmát is. Gyakran a tojásra allergiásból már a madártoll is tüneteket vált ki.
És most lássunk néhány igazán ízletes fogást, amit a tojásallergiában szenvedők is bátran fogyaszthatnak!
Gomolyakörözöttel töltött paradicsom
Hozzávalók:
• 8 db paradicsom
• 25 dkg gomolyatúró
• 8 dkg margarin
• 1 teáskanál pirospaprika
• 1 mokkáskanál őrölt kömény
• 2 evőkanál tejföl
• só
Elkészítés: A margarint habosra keverjük a sóval, a gomolyatúrót villával krémesre törjük. A kettőt összekeverjük, rászórjuk a pirospaprikát, a köménymagot, és összedolgozzuk két kanál tejföllel. A paradicsomokat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és levágjuk a tetejüket. Kanállal kivájjuk a közepüket, púposan megtöltjük őket körözöttel, a levágott tetőket pedig kalapként visszaillesztjük a helyükre. Tálalás előtt legalább egy órán át hűtjük.
Kapros zöldbableves
Hozzávalók:
• 1 kg zöldbab
• 3 dl tejföl
• 1 csokor kapor
• 4 gerezd fokhagyma
• ételízesítő
• liszt
• pirospaprika
• olaj
• só
Elkészítés: A zöldbabot megtisztítom, felaprítom, felteszem főni. Belerakom a kapor felét, az összezúzott fokhagymát, az ételízesítőt, kevés sót. Ha megfőtt, mehet a paprikás rántás, tejföl. Néhány percig főzöm még, és a maradék kaprot apróra vágva beleszórom. Utólag még ízesíthető ecettel, cukorral.
Diétás brokkolikrémleves
Hozzávalók:
• 50 dkg brokkoli
• 3-4 db burgonya
• 2 dl kefir
• erőleveskocka
• só, bors ízlés szerint
Elkészítés: A brokkolit a burgonyával puhára főzöm, ízesítem a főzőlevet (só, bors, ételízesítő, fokhagyma), majd belekeverem a kefirt. Fél percig még forralom kis lángon, majd az egészet összeturmixolom. Kevés reszelt sajtot teszek a tetejére, és kész is.
Fűszeres krumplifőzelék
Hozzávalók:
• 1 kg krumpli
• 1 nagy fej hagyma
• 5 dl paradicsomlé
• oregánó
• bazsalikom
• só
• bors
• olaj
• babérlevél
Elkészítés: A krumplit megpucolom, karikákra vágom és bő olajban kissé megsütöm. Egy másik edényben, amíg sül a krumpli, apróra vágom a hagymát és nagyon kevés olajon üvegesre pirítom. Amikor ezzel megvagyok, feltöltöm paradicsomlével és hozzáadom a fűszereket. Ha már forró, beleteszem az olajtól leszűrt sültkrumplit, és hagyom összefőni (de csak keveset, mert a krumpli hamar szétmegy). Ha szükséges, és nagyon erős az íze, kis vizet is adok hozzá, meg cukrot.
Gyömbéres csirke
Hozzávalók:
• 2 db csirkemell filé
• 1 db citrom
• 1 fej hagyma
• őrölt gyömbér (vagy friss gyömbérgyökér)
• 2 db tyúkhúsleves-kocka
• 5 dl tejföl
• 2 evőkanál liszt
• 3-4 gerezd fokhagyma
• só
• fehérbors
Elkészítés: A kockára vágott hagymát némi olajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért vagy a gyömbérport, és összekeverem. A felkockázott csirkemellet rádobom és megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom – csak módjával, mert a gyömbérnek alapvetően elég erős az íze, és még ott van a leveskocka is, ami szintén sós -, és hagyom még egyet rottyanni. Közben kikeverem a tejfölt a liszttel és körülbelü 1 deci vízzel, és ráöntöm a húsra. Még egyszer összeforralom, és kész.
Töltike szőlőlevélben
Hozzávalók:
• 10-15 db szőlőlevél
• 1 kg darált sertéslapocka
• 1 bögre (kb. 2 dl) rizs
• 3 dl tejföl
• húslé vagy leveskocka
• liszt
• olaj
• só
• bors
• kevés citromlé
Elkészítés: A szőlőleveleket megmosom, lobogó vízben leforrázom. A rizst enyhén sós vízben megfőzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, s ha kihűlt, hozzákeverem a darált húshoz. A tölteléket sózom, borsozom (az utóbbit ne sajnáljuk). A megkevert masszával megtöltöm a leforrázott szőlőleveleket. Lábasba teszem, felöntöm húslével – vagy hideg vízzel, s majd főzés közben tegyünk bele húsleveskockát. Gyenge rántást készítek (kevés olaj és liszt) rá. Amikor majdnem elkészült, egy evőkanál citromlét öntök rá. A tejfölt egy kevés liszttel elkeverem csomómentesre, s ráöntöm a már megfőtt gombócokra. Ha egyet-kettőt rottyant, tálalom.
Erdélyi rakottas
Hozzávalók:
• 6 szelet sertéscomb
• 25 dkg szeletelt bacon
• 6 fej hagyma
• 70 dkg gomba
• só
• bors
• majoranna
Elkészítés: Az ételt kuktában szoktam főzni. Az edény alját befedem szalonnával. Erre fektetek 3 szelet sertéscombot úgy, hogy ne fedjék egymást. A húst sózom, borsozom, és jó sok majorannát teszek rá. Erre jön egy réteg szeletekre vágott gomba, annyi, hogy befedje teljesen a húst. Erre jön a karikára vágott hagyma, szintén fedje be a gombát. Megint hús, só, bors, majoranna, gomba, hagyma. A tetejét befedem a maradék szalonnával. Ráteszem a kukta tetejét, és 5 perc nagyláng, 10 perc kisláng után megint nagylángon megvárom, míg sistereg, aztán 25 percig kislángon főzöm. Semmi lé nem kell alá!!Ezután kinyitom a kuktát, és kislángon elfőzöm azt a levet, amit a hús-gomba-hagyma enged. Nagyon jól összeérnek az ízek ezalatt.
Póréval töltött karaj baconbe tekerve
Hozzávalók:
• 12 szelet kicsontozott karaj
• 3 szál póréhagyma
• 50 dkg szeletelt bacon
• őrölt feketebors
• sok mustár
• só
• 10 dkg zsír
• fogpiszkáló
Elkészítés: A karajt nagyon vékonyra kiklopfolom, besózom. A szeleteket egyenként fűszerezem és töltöm, vagyis mustárral megkenem, borssal meszórom, és akkora hagymát vágok, amekkora a hússzelet, majd felgöngyölöm, baconnel áttekerem, és fogpiszkálóval megtűzöm, hogy ne göngyölödjön ki. Szorosan tepsibe rakom. 2 dl vizet aláöntök, és 10 dkg zsírt teszek rá. Fóliával lefedem, és kis lángon puhára párolom a sütőben. Ha megpuhult, leveszem a fóliát, és pirosra sütöm.
Gesztenyegolyó
Hozzávalók:
- 50 dkg szelídgesztenye
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag kókuszreszelék
- 20 szem meggy
Elkészítés: A gesztenyét megsütjük és áttörjük. A porcukorral és kevés langyos vízzel összekeverjük, hogy gyúrható masszát kapjunk. Golyókat formálunk, közepébe meggyet teszünk, és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. A masszából formával bármilyen figurát szúrhatunk ki, amelyeket tortadarával vagy színes cukorral is díszíthetünk. Ha nem akarunk bajlódni a gesztenyével, akkor használhatunk fagyasztott gesztenyemasszát, amit azonban felengedés után nem tehetünk el túl sokáig.