Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tojásallergia

Magyarországon a becslések szerint a felnőttek 1 százaléka szenved táplálékallergiában. Ezek között talán a leggyakoribb, hogy valamilyen fehérje vált ki allergiás reakciót a szervezetben. Általában a tejfehérje bontása okoz problémát, de sajnos gyakori a tojásallergia is.
Már a madártoll is…

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy miután a tyúktojás fehérje-összetétele meglehetősen hasonló a többi szárnyaséval, ezért nem helyettesíthetjük más tojással, mivel valószínűleg az is allergiás reakciót fog kiváltani. Előfordulhat az is, hogy a tojássárgája, vagy a főtt/sült tojás nem okoz panaszt - ezt azonban csak orvosi ellenőrzés mellett szabad kipróbálni!

A tojásallergia jellemző tünetei között találjuk a bőrkiütést, a felső légúti panaszokat, az  állandósult köhögést, sőt, az asztmát is. Gyakran a tojásra allergiásból már a madártoll is tüneteket vált ki.

És most lássunk néhány igazán ízletes fogást, amit a tojásallergiában szenvedők is bátran fogyaszthatnak!


Gomolyakörözöttel töltött paradicsom

Hozzávalók:

•  8 db paradicsom
•  25 dkg gomolyatúró
•  8 dkg margarin
•  1 teáskanál pirospaprika
•  1 mokkáskanál őrölt kömény
•  2 evőkanál tejföl
•  só

Elkészítés: A margarint habosra keverjük a sóval, a gomolyatúrót villával krémesre törjük. A kettőt összekeverjük, rászórjuk a pirospaprikát, a köménymagot, és összedolgozzuk két kanál tejföllel. A paradicsomokat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és levágjuk a tetejüket. Kanállal kivájjuk a közepüket, púposan megtöltjük őket körözöttel, a levágott tetőket pedig kalapként visszaillesztjük a helyükre. Tálalás előtt legalább egy órán át hűtjük.

Kapros zöldbableves

Hozzávalók:

•  1 kg zöldbab
•  3 dl tejföl
•  1 csokor kapor
•  4 gerezd fokhagyma
•  ételízesítő
•  liszt
•  pirospaprika
•  olaj
•  só

Elkészítés: A zöldbabot megtisztítom, felaprítom, felteszem főni. Belerakom a kapor felét, az összezúzott fokhagymát, az ételízesítőt, kevés sót. Ha megfőtt, mehet a paprikás rántás, tejföl. Néhány percig főzöm még, és a maradék kaprot apróra vágva beleszórom. Utólag még ízesíthető ecettel, cukorral.

Diétás brokkolikrémleves

Hozzávalók:

•  50 dkg brokkoli
•  3-4 db burgonya
•  2 dl kefir
•  erőleveskocka
•  só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A brokkolit a burgonyával puhára főzöm, ízesítem a főzőlevet (só, bors, ételízesítő, fokhagyma), majd belekeverem a kefirt. Fél percig még forralom kis lángon, majd az egészet összeturmixolom. Kevés reszelt sajtot teszek a tetejére, és kész is.

Fűszeres krumplifőzelék

Hozzávalók:

•  1 kg krumpli
•  1 nagy fej hagyma
•  5 dl paradicsomlé
•  oregánó
•  bazsalikom
•  só
•  bors
•  olaj
•  babérlevél

Elkészítés: A krumplit megpucolom, karikákra vágom és bő olajban kissé megsütöm. Egy másik edényben, amíg sül a krumpli, apróra vágom a hagymát és nagyon kevés olajon üvegesre pirítom. Amikor ezzel megvagyok, feltöltöm paradicsomlével és hozzáadom a fűszereket. Ha már forró, beleteszem az olajtól leszűrt sültkrumplit, és hagyom összefőni (de csak keveset, mert a krumpli hamar szétmegy). Ha szükséges, és nagyon erős az íze, kis vizet is adok hozzá, meg cukrot.

Gyömbéres csirke

Hozzávalók:

•  2 db csirkemell filé
•  1 db citrom
•  1 fej hagyma
•  őrölt gyömbér (vagy friss gyömbérgyökér)
•  2 db tyúkhúsleves-kocka
•  5 dl tejföl
•  2 evőkanál liszt
•  3-4 gerezd fokhagyma
•  só
•  fehérbors

Elkészítés: A kockára vágott hagymát némi olajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért vagy a gyömbérport, és összekeverem. A felkockázott csirkemellet rádobom és megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom – csak módjával, mert a gyömbérnek alapvetően elég erős az íze, és még ott van a leveskocka is, ami szintén sós -, és hagyom még egyet rottyanni. Közben kikeverem a tejfölt a liszttel és körülbelü 1 deci vízzel, és ráöntöm a húsra. Még egyszer összeforralom, és kész.

Töltike szőlőlevélben

Hozzávalók:

•  10-15 db szőlőlevél
•  1 kg darált sertéslapocka
•  1 bögre (kb. 2 dl) rizs
•  3 dl tejföl
•  húslé vagy leveskocka
•  liszt
•  olaj
•  só
•  bors
•  kevés citromlé

Elkészítés: A szőlőleveleket megmosom, lobogó vízben leforrázom. A rizst enyhén sós vízben megfőzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, s ha kihűlt, hozzákeverem a darált húshoz. A tölteléket sózom, borsozom (az utóbbit ne sajnáljuk). A megkevert masszával megtöltöm a leforrázott szőlőleveleket. Lábasba teszem, felöntöm húslével – vagy hideg vízzel, s majd főzés közben tegyünk bele húsleveskockát. Gyenge rántást készítek (kevés olaj és liszt) rá. Amikor majdnem elkészült, egy evőkanál citromlét öntök rá. A tejfölt egy kevés liszttel elkeverem csomómentesre, s ráöntöm a már megfőtt gombócokra. Ha egyet-kettőt rottyant, tálalom.

Erdélyi rakottas

Hozzávalók:

•  6 szelet sertéscomb
•  25 dkg szeletelt bacon
•  6 fej hagyma
•  70 dkg gomba
•  só
•  bors
•  majoranna

Elkészítés: Az ételt kuktában szoktam főzni. Az edény alját befedem szalonnával. Erre fektetek 3 szelet sertéscombot úgy, hogy ne fedjék egymást. A húst sózom, borsozom, és jó sok majorannát teszek rá. Erre jön egy réteg szeletekre vágott gomba, annyi, hogy befedje teljesen a húst. Erre jön a karikára vágott hagyma, szintén fedje be a gombát. Megint hús, só, bors, majoranna, gomba, hagyma. A tetejét befedem a maradék szalonnával. Ráteszem a kukta tetejét, és 5 perc nagyláng, 10 perc kisláng után megint nagylángon megvárom, míg sistereg, aztán 25 percig kislángon főzöm. Semmi lé nem kell alá!!Ezután kinyitom a kuktát, és kislángon elfőzöm azt a levet, amit a hús-gomba-hagyma enged. Nagyon jól összeérnek az ízek ezalatt. 

Póréval töltött karaj baconbe tekerve

Hozzávalók:

•  12 szelet kicsontozott karaj
•  3 szál póréhagyma
•  50 dkg szeletelt bacon
•  őrölt feketebors
•  sok mustár
•  só
•  10 dkg zsír
•  fogpiszkáló

Elkészítés: A karajt nagyon vékonyra kiklopfolom, besózom. A szeleteket egyenként fűszerezem és töltöm, vagyis mustárral megkenem, borssal meszórom, és akkora hagymát vágok, amekkora a hússzelet, majd felgöngyölöm, baconnel áttekerem, és fogpiszkálóval megtűzöm, hogy ne göngyölödjön ki. Szorosan tepsibe rakom. 2 dl vizet aláöntök, és 10 dkg zsírt teszek rá. Fóliával lefedem, és kis lángon puhára párolom a sütőben. Ha megpuhult, leveszem a fóliát, és pirosra sütöm.

Gesztenyegolyó

Hozzávalók:

  • 50 dkg szelídgesztenye
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • 20 szem meggy

Elkészítés: A gesztenyét megsütjük és áttörjük. A porcukorral és kevés langyos vízzel összekeverjük, hogy gyúrható masszát kapjunk. Golyókat formálunk, közepébe meggyet teszünk, és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. A masszából formával bármilyen figurát szúrhatunk ki, amelyeket tortadarával vagy színes cukorral is díszíthetünk. Ha nem akarunk bajlódni a gesztenyével, akkor használhatunk fagyasztott gesztenyemasszát, amit azonban felengedés után nem tehetünk el túl sokáig.

Ezek is érdekelhetnek