Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tabulé, mert ki a zöldfűszert szereti…

default user icon
SB
Libanonban nagyon zöld, ott szinte egy petrezselyemsalátára hasonlít, Európában inkább a bulgur és a kuszkusz dominál, bár a fűszerek és a zöldséget is helyet kapnak ebben az üdítő, friss salátában.

Egy étel, melyben dominál a petrezselyem, a koriander és a menta. Van még benne paradicsom kockára vágva, hagyma, olívaolaj, citromlé, esetleg uborka, valamint bulgur vagy kuszkusz. A tabulé szó az arabban ízesíteni, fűszerezni jelentéssel bír. Találkozhatunk vele tabbouleh, taboule, tabouli, tabulé, de akár tabouly írásformában is, kiejtése általában tabulé vagy tábuli. Nagyon finom, igazi frissítő finomság, érdemes kipróbálni.

Bulgur

A Közel-Keleten elterjedt bulgur nem más, mint tört búza. Török rizsnek is nevezik. A búzaszemeket főzik, szárítják, majd durvára törik. Csak le kell forrázni és állni hagyni, de rövid idő alatt meg is párolható. Sokak szerint íze hasonlít a dióhoz, rosttartalma kétszerese a barnarizsnek, és nagyon sok antioxidánst is tartalmaz. Többféle méretben kapható, nagyon változatosan felhasználható.

Kuszkusz

A kuszkusz közel-keleti, észak-afrikai étel. Búzadara és liszt összegyúrásával készül általában, és mi szárított formában juthatunk hozzá. Nagyobb szupermarketekben a liszt környékén vagy a magvaknál, esetleg a bio osztályon keressük. Elég másfélszeres forró vízzel vagy alaplével felönteni és lefedni, a szemek megdagadnak, és már ízesíthetjük, fogyaszthatjuk is.

Hol fogyasztják a tabulét?

Elsősorban az arab világ kedvelt étele, Szíria, Libanon, Palesztina a fő tabulé fogyasztók, de Törökországban és gyakorlatilag a Földközi-tenger medencéjében szinte mindenhol ismerik.

A Közel-Keleten sokszor fogyasztják más salátákkal, előételekkel a „meze” során. (A meze többféle előétel egyveleggel, italokkal felszolgálva). A franciáknak is nagy kedvence, és itthon is egyre több étteremben látni az étlapon, főleg a nagy melegben.

Variációk tabuléra

Van, aki bulgur helyett kuszkuszt használ, sőt kölessel is bátran elkészíthető ez a frissítő saláta. A zöldfűszerek közül a legdominánsabb a petrezselyem, mint már említettük, Libanonban gyakorlatilag egy petrezselyemsaláta nagyon kevés más hozzávalóval. Találkozhatunk olyan receptekkel is, melyek a menta helyett koriandert vagy kaprot használtak, tesznek a szószhoz fahéjat, illetve őrölt köményt.

Lehet hozzátenni mazsolát, csicseriborsót, olívabogyót, kapribogyót, fetasajtot és grillezett zöldségeket, például cukkinit is.

Ehetjük grill húsokkal, sült sajtokkal, halakkal, de önállóan is nagyon finom, sok helyen pita kenyérrel együtt szolgálják fel.

A tabuléhoz nagyon hasonló étel a török kisír, amely apróbb szemű bulgurral készül, és van még benne paradicsompüré és csípős chili is. Magában vagy friss salátálevélbe tekerve fogyasztják.

Libanoni tabbouleh

Hozzávalók:
3 csokor petrezselyem
1 csésze bulgur
2 csésze víz
1 csokor újhagyma
1 nagy paradicsom
negyed csésze menta
1,5 teáskanál só
fél teáskanál feketebors
1 citrom leve
negyed csésze olívaolaj

Elkészítés: A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. A bulgurt 2 csésze forró vízzel felöntjük, majd ha megszívta magát, a felesleges vizet kifacsarjuk belőle. Újhagymával, apróra vágott paradicsommal, negyed csésze felaprított mentával, sóval, borssal, citromlével és olívaolajjal ízesítjük. Egy éjszakát állni hagyjuk.

Tabulé

Hozzávalók:
1 csésze bulgur
2 csésze kockázott paradicsom
2 csésze kockázott kígyóuborka
fél csészényi kockázott lilahagyma (lehet újhagyma is)
2 csésze aprított petrezselyem
fél csésze menta
1 egész citrom héja és leve
3 evőkanál olívaolaj
1 kanálnyi őrölt kömény

bors

Elkészítés: A bulgurt nyakonöntjük két csésze forró vízzel vagy zöldséglével, lefedjük, és állni hagyjuk. Ha már szépen megszívta magát, hozzáadjuk a paradicsomot, az uborkát, a lilahagymát, a megmosott, felaprított petrezselymet és mentát. Egy külön tálkába tesszük a finomra reszelt citromhéjat és a citrom kifacsart levét, az olívaolajat, 1 evőkanálnyi őrölt köményt, csipetnyi sót és borsot, majd a szószt ráöntjük a zöldséges bulgurra. Úgy a legjobb, ha  fogyasztás előtt néhány órát a hűtőben tároljuk.

Tabulé, tabuli, taboulet receptek még >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss