Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal

MME MME
45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A mártogatóshoz:
  • 1 nagy birsalma
  • fél teáskanál cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál citromlé
  • fél teáskanál mustár
  • 1dl olívaolaj
  • A halhoz:
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál cayenne bors
  • 80 dkg apróhal
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Elkészítés: A birsalmát lereszeljük, és annyi vízben, amennyi ellepi kevéske cukorral puhárra főzzük. Vigyázzunk, szétfőzni nem kell! Amint megfőtt, leszűrjük, reszelt fokhagymával összekeverjük. A tojássárgáját habosra kikeverjük a citromlével és a mustárral, majd apránként csurgatjuk hozzá az olívaolajat. Amikor már szép krémes, összekeverjük a fokhagymás birsalmával.

A halhoz a lisztet összekeverjük a cayenne borssal, és megforgatjuk benne az apróhalakat. Forró olajban sütjük ki őket ropogósra – ennek érdekében mindenképp csak forró olajjal dolgozzunk, és egyszerre kis mennyiségeket süssünk, így nem hűl le az olaj, és gyorsan sül ropogósra a hal. Papírtörlőre szedjük a megsült halat, hogy a felesleges zsíradékot leitathassuk róla.

A friss sült halhoz tálaljuk a birsalmás mártogatóst – remek előétel, vagy kevés salátával remek könnyű ebéd.

Megjegyzés

Fagyasztott apróhalat nagyobb bevásárlóközpontok fagyasztott kínálatában találunk, de elkészíthetjük kisujjnyi csíkokra vágott más halból is.

Az aioli egy Dél-Franciaországban kedvelt, a majonézhez hasonló fokhagymás mártás, amit leginkább halakhoz fogyasztanak.

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss