Rigó Jancsi torta

default user icon
4 3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 7 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 7 dkg kakaó
  • 5 dkg mogyoró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 7,5 dl tejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg kakaó
  • A tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához feltörjük az előzetesen szobahőmérsékleten tartott tojásokat, külön tálakba gyűtjük a fehérjéket és a sárgákat. A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel verjük legalább 15 percen keresztül.,Akkor jó, ha a massza majdnem fehérré válik, és a habverőt megemelve szalagként csorog vissza. Hozzáadjuk az átszitált lisztet a kakaóval és a vaníliás cukorral együtt, közben a habverővel folyamatosan eldolgozzuk. A fehérjékhez hozzáadunk egy csipet sót, és a jól átmosott és megszárított habverővel keményre felverjük. A felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük az alaptésztához, alulról felfelé kavargatva. Beleforgatjuk a darált mogyorót. Kivajazzuk és belisztezzük a tortaformát, középre beleöntjük a tésztát. Mivel folyékony, magától egyenletesen szét fog terülni. A tortaformát a munkaasztalhoz ütögetjük, hogy a tészta jól elrendeződjön benne, aztán beletesszük a már előmelegített sütőbe, kb. 30 percre. Meggyőződünk róla, hogy a tészta megsült-e: a közepébe nyársat szúrunk, majd kihúzzuk, és ha száraz, akkor elkészült a tészta. Kivesszük a tésztát a sütőből, kikapcsoljuk a pántot, kicsúsztatjuk a tésztát egy sütményrácsra, majd hagyjuk kihűlni.

    A töltelékhez a jéghideg tejszínt lehűtött tálba öntjük, alaposan felverjük a jól megtisztított elektromos habverővel, hozzáadjuk a már előzetesen összekevert és átszitált kakaót és porcukrot. Lefedjük frissentartó fóliával, majd betesszük a hűtőbe, amíg megszilárdul. Éles késsel vízszintesen félbevágjuk a kihűlt tésztát, beleöntjük a krémet, majd spatulával egyenletesen szétkenjük.

    A bevonómázhoz az étcsokoládét darabokra törjük, és egy fazékba tesszük, szintén darabokban hozzáadjuk a vajat. Az egészet gőz főlött, folytonosan kevergetve megolvasztjuk. Amikor a csokoládé felolvadt, levesszük a fazekat a gőzről, és alaposan felverjük kézi habverővel, majd hagyjuk kihűlni.

    A tortát sütményrácsra helyezzük, és bevonjuk a csokoládémázzal. Elsimítjuk az első réteget, és hagyjuk megdermedni, majd rákenjük a következő réteg csokoládémázt. Addig folytatjuk, amíg szilárd és vastag csokoládéréteget kapunk. A tortát hűtőbe tesszük, és hagyjuk megszilárdulni. Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk, és a süteményt nagy kockákra vágjuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Jaskó Anna 4 évvel ezelőtt
Na ez a Rigó Jancsi se jött össze.
L. Hedvig 4 évvel ezelőtt
Ez sem Rigó Jancsi. Ahhoz nem kell mogyoró. Mindenkinek megvan a saját ízlése, de akkor ne adjon neki központi nevet. Az egyszerűség és a sok mosogatás kedvéért pedig el kell mondanom, hogy pórias és okos háziasszonyok ezt úgy készítik, hogy legelőször felverik a tojáshabot és ha már kemény, beteszik a hűtőbe. Semmi elmosás, mosogatás, következik a tejszínhab. Ahhoz, hogy krémmé váljék és ne essen össze, sajnos félliterenként egy Zselatinfixet bele kell vernünk a tejszínbe a kakaó mellé. Még harmadnap is úgy fog állni, mint Katiban a gyerek. A habfixáló természetesen sza*t sem ér ilyenkor, főleg nem egy. Egyébként is utálom és az is cukros. A tésztához max 10 dkg cukrot szoktam adni. Megtöltve még harmadnap is áll a torta keményen. Ha egyáltalán valamit egyszerűsíteni akarunk rajta, akkor a tetejére ne tegyünk mázt, hanem szórjuk meg kakaóporral. Ugyanolyan finom lesz és mégsem egy kalóriabomba. Mindamellett én ezt az egészet kalóriacsökkentett módon szoktam elkészíteni, sokkal finomabb és könnyedebb, főleg egyszerűbb az a módi. Ez így csak egy borzasztóan hízlaló szörnyeteg.
Kis Miklós 4 évvel ezelőtt
Szerintem a tésztához a 25 dkg cukor nagyon sok, nagyon édes lett és nehezen kikeverhető
A 5 évvel ezelőtt
Nagyon csalódott vagyok. Nekem nem sikerült. A krémet nagyon keményre felvertem és még habfixálót is tettem bele, a hűtő után meg egyszerűen szétfolyt...Lefagyasztani meg nem fogom mert az már fagyi és nem Rigó Jancsi...Ráadásul a párom szülinapjára csináltam :(((

Hasonló Receptek

Magazin