Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne dobd ki a tojáshéjat! Szuper trükkök, amikre felhasználhatod őket!

default user icon
MME
Miért dobnád ki, ha rengeteg dologra felhasználhatod? Tudtad, hogy a tojáshéjából még krétát is készíthetsz a gyerekeknek?

A tojáshéj tele van kálciummal, és megtalálható benne a magnézium is, így nem csoda, hogy alaposan mosás, és a mebrán eltávolítása után, a tojáshéja port belekeverik különböző kenyerekbe, kelttésztákba. Mi most nem arra mutatunk ötleteket, hogy főzhettek a tojáshéjából, hanem arra, hogy  használhatjátok fel kreatívan!

Cserépnek

A tojáshéjak aljára tűvel csináljunk egy apró lyukat, majd töltsük meg földdel. Tegyünk bele 2-3 tetszőleges magot (paradicsom, paprika, vagy fűszernövények). Csírázás után a palántákat a tojással együtt át lehet ültetni nagyobb cserébe, vagy kiültetni a kertbe.

SEBTAPASZ

A tojáshéj belsejében található vékony hártya, akár kötésként is használható. Az ujjunkkal csípjük le a membránt a héjról, majd tegyük a zúzódásra, vagy a felszíni sérülésre. Hagyjuk megszáradni.

Gyertya

A kettétört tojásokat töltsük meg méhviasszal, majd helyezzünk bele kanócokat. Hagyjuk megszilárdulni a viaszt, majd használjuk őket gyertyaként.

kréta 

10 tojásnak a héját zúzzuk teljesen porrá (nem maradhat darabos), majd adjunk hozzá két teáskanál lisztet és vizet. Majd a kezünkkel formáljunk a masszából ujjnyi méretű darabokat. Egy papír törlőkendőre helyezzük a krétákat és hagyjuk kiszáradni őket. Ez körülbelül három nap. Ezután már rajzolhatnak vele a gyerkőcök a járdára, vagy az utcára.


10 ALAPTRÜKK, HOGY OLCSÓN ÉS GYORSAN TISZTA LEGYEN A KONYHA >>>

5 DOLOG, AMIRE AZ ÉTELKÉSZÍTÉSEN KÍVÜL HASZNÁLHATOD AZ ECETET >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss