Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ricottakrémes réteskosárka

45 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Mint minden rétesnél, itt is célszerű először a tölteléket elkészíteni. A tojások fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem. A két tojás sárgáját a cukorral, vaníliával habosra keverem, hozzáadom a ricottát, belereszelem az alaposan megsikált citrom héját. A fehérjehabot óvatos mozdulatokkal a ricottakrémhez keverem. A gránátalmából kiforgatom a gyönyörű piros magokat, a mandulaszeleteket serpenyőben zsiradék nélkül megpirítom.

A réteslapokat óvatosan kiterítem. Az első lapot megkenem olajjal, majd ráhelyezem a következőt, amit szintén vékonyan megkenek olajjal, ugyanígy járok el a maradék két lappal is. A 4 réteg egymáshoz tapasztott réteslapot előbb félbe, majd a feleket ismét félbe vágom, majd pedig merőlegesen is megteszem ugyanezt. Összesen 16 db nagyjából 10X10 cm-es négyzetet kapok. Egy muffintepsibe kis süthető papírokat helyezek, ezekbe „ültetem” a kis négyzetlapokat úgy, hogy a szélei túllógjanak kicsit a mélyedéseken.

A krémet egyenletesen elosztom a réteskosárkákban. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tolom, kb. 20 perc alatt megsütöm. A tésztaszélek kicsit megpirulnak, a töltelék megemelkedik, világos sárgára sül. A kész kosarakat rácsra helyezem, hagyom kihűlni. Ha a levegő mindenütt éri, megőrzi ropogósságát.

Mikor kihűltek, a zselatint feloldom a vízben, megmelegítem, de nem forralom. A feloldott zselatint langyosra hűtöm, mielőtt még megszilárdulna, beleforgatom a gránátalma magjait. Ezzel szép fényes bevonatot kapnak, nem esnek le a rétesek tetejéről. Kis szűrőlapát segítségével minden kosárkára kanalazok egy kevés csillogó gránátalmát, majd néhány szelet pirított mandulát.

Megjegyzés

Frissen, de másnap is csuda finom! Nyáron akár ribiszkével, málnával, áfonyával is nagyszerű. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss