Keress receptre vagy hozzávalóra

Rakott zöldségtál zabpelyhes húsgombóccal

default user icon

Hozzávalók

  • A húsgombóchoz:
  • 50 dkg darált hús ( tetszés szerint: sertés, marha, vagy vegyesen, illetve pulyka)
  • 1 db tojás
  • 3 ek zabpehely
  • 1 dl tej a zabpehely áztatásához (helyettesíthető vízzel)
  • bors
  • kakukkfű
  • csombor (borsikafű)
  • rozmaring
  • 3-4 ek olívaolaj a sütéshez
  • A zöldségtálhoz:
  • 3 db kisebb sárgarépa
  • 3-4 db édesburgonya (hosszúkás)
  • 2-3 db kisebb cukkini
  • 1 db póréhagyma
  • 50 dkg brokkoli
  • 1 dl fehérbor (elhagyható)
  • 3 ek panko morzsa vagy zsemlemorzsa
  • 3 ek reszelt parmezán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió
  • olívaolaj

Elkészítés

    1. A zabpelyhet beáztatjuk a tejbe (használható tej és víz feles keveréke is, vagy csak víz.) Egy tálban a darált húst elkeverjük a tojással és a fűszerekkel. A zabpelyhet leszűrjük, és összedolgozzuk a húskeverékkel, majd pihentetjük a masszát.
    2. Előkészítjük a zöldségeket: a répát megpucoljuk, karikára vágjuk, a cukkinit megmossuk, szintén karikára vágjuk, az édesburgonyát meghámozzuk, ezt is karikára vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a brokkolit rózsáira szedjük, és néhány percre vízbe áztatjuk.
    3. A parmezán sajtot lereszeljük, összekeverjük a pankó morzsával. A fokhagymát átnyomjuk fokhagymanyomón vagy lereszeljük, a petrezselymet apróra vágjuk, és ezeket is a morzsás keverékhez adjuk.
    4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőtálat kiolajozunk, majd a zöldségeket egymás mellé, soronként letesszük a tálba, megsózzuk, -borsozzuk, és ráreszeljük a szerecsendiót.
    5. A húsos masszából kb. diónyi gombócokat formázunk, és egy serpenyőben minden oldalán körbepirítjuk őket.
    6. A lerakott zöldségekre rászórjuk a parmezános morzsát, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és a tetején elrendezzük a húsgombócokat. Meglocsoljuk a fehérborral, alufóliával letakarjuk, és betesszük a sütőbe kb. 25-30 percre.
    7. Ezután kb. 180 fokra mérsékeljük a hőt, és további 25-30 percit sütjük. A sütőből kivéve levesszük róla az alufóliát, megintjük a reszelt sajttal, majd visszatoljuk a sütőbe, addig, amíg a tetején a sajt megpirul. 
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin