Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudod hány kalória egy pohár bor? Bonyolult képletek helyett itt az egyszerű megoldás

default user icon
MME
Ha rendszeresen fogyasztunk egy pohár bort, annak megvannak az előnyei, ugyanakkor ha nem szeretnénk rövid idő alatt pocakot növeszteni, számolnunk kell az alkohollal bevitt kalóriákkal is. Úgy tűnik, hamarosan nagyon egyszerű dolgunk lesz, ha szeretnénk tudni egy pohár por kalóriaértékét.

Egy-egy pohár bor elfogyasztása a nap végén igen jóleső kikapcsolódás, és számos előnyét élvezhetjük. De amikor diétázunk, vagy valamilyen okból számoljuk a kalóriákat, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az italokkal bevitt mennyiségről sem. Az alkoholból származó kalóriák a szervezet számára üres kalóriák, így először azokból kezd energiát nyerni, aminek eredményeképpen az egész napi táplálékból származó szénhidrátok, zsírok kisebb mértékben kerülnek felhasználásra, vagyis elraktározódnak. Így amikor munka közben eldöntjük, hogy a napi stressz levezetésére otthon bizony ki fogunk nyitni egy üveg bort, jobb, ha kalkulálunk a kalóriákkal, és kevesebbet eszünk uzsonnára, vacsorára.

 

Hogy jön ki a matek?

A szakértők szerint két fontos dologra kell figyelnünk, ha arra vállalkozunk, hogy kiszámítsuk egy pohár (vagy kettő, három…) bor kalóriatartalmát. Az egyik a bor alkoholtartalma, a másik a cukortartalma. Általánosan elmondható, hogy a száraz borokban van a legkevesebb, az édes desszertborokban a legtöbb kalória (egy deciliterre vetítve egy pohár édes fehérbor akár kétszer annyi kalóriát is jelenthet, mint száraz társa). Utóbbiakat ezért is fogyaszthatjuk (ahogy a neve is utal rá) desszertként.

Nézzünk egy konkrét példát

Egy átlagosnak mondható, 12,5%-os alkoholtartalmú száraz fehérbor deciliterében 12,5 ml alkohol van. (Az italok alkoholtartalmát térfogatszázalékban adják meg. Ez azt jelenti, hogy egy pohárnyi egység alkoholtartama ugyanannyi, mint egy üvegnyinek.)

A további számoláshoz ezt a 12,5 ml-t grammra kell váltani, amit úgy tudunk megtenni, hogy beszorozzuk a fajsúlyával, 0,8 g-mal. Így kijön, hogy egy deciliter 12,5%-os borban 10 gramm alkohol van.

Innen már könnyű a dolgunk, hiszen csak 7-tel kell szoroznunk – ennyi kalória van 1 gramm alkoholban.

A végeredmény: 1 dl 12,5%-os száraz fehérbor 70 kalóriát tartalmaz.

Ha nem kedveljük a fehérborokat, vagy szívesebben választunk édes fajtát, máris bonyolódik a helyzet, ugyanis bejön a képbe a magas cukortartalom…

Bevallom, nekem már a fentiekre is igen erősen kellett koncentrálnom, azt meg elképzelni sem tudom, hogy este a teraszon nekiálljak matekozni – ha ezt kellene tennem, valószínűleg inkább lemondanék a „napi boldogságomról”. Még szerencse, hogy egy új szabályozás értelmében hamarosan nem okoz fejtörést egy egységnyi bor kalóriamennyiségének kitalálása.

 

Jövőre könnyebb dolgunk lesz

Az Európai Unióban az utóbbi időben igen nagy hangsúlyt fektetnek a fogyasztók megfelelő és pontos tájékoztatására. Ez a törekvés most a borászokat is utolérte. A 2023. év végén és azt követően palackozott borok címkéjének más élelmiszerekéhez hasonlóan részletes információkat kell tartalmazniuk a termékről. Ennek értelmében a termelőknek fel kell tüntetniük az ital pontos összetételét, az allergén anyagokat, illetve a tápértéket és az energiatartalmat. Bár a borászoknak eleinte vélhetően pluszfeladatot jelent ez az újítás, a tudatos fogyasztók rendkívül hálásak lesznek érte.

 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss