Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Pavlova, az angolszász karácsonyok királynője

1
A Pavlova, vagy ahogy az ausztrálok és az új-zélandiak becézik Pav, a világ egyik legegyszerűbb süteménye. Nem kell gyúrni, dagasztani, csak nagyjából egy jó habverő, néhány tojásfehérje és porcukor kell hozzá.
Hirdetes

Általában nincs benne liszt. Édessége miatt savanykás gyümölcsökkel harmonizál igazán.

Új-Zélandon természetesen kivivel eszik. Az édesség nevét Anna Pavlováról kapta, aki turnéja során Ausztráliában és Új-Zélandon is elkápráztatta a közönséget.

Anna Pavlova

Anna Pavlova orosz balerina volt. 1881-ben született Szentpétervár közelében, édesanyja elszegényedett mosónő volt, Anna vezetéknevét édesanyja második férjétől kapta. A kislány 10 éves korától járt a Birodalmi Balett Iskolába, kivételes tehetsége már itt megmutatkozott, azonban a klasszikus balett elsajátítása az átlagnál is több munkát, önsanyargatást követelt tőle. Hamarosan a világ egyik legismertebb táncosnője lett, a kritikusok és a közönség is imádta. Saját társulatával az egész világot bejárta, a balett népszerűsítésében nagy szerepe volt, balettiskolát is alapított. 1931-ben halt meg Hollandiában, ahol egy turné során a vonatról leszállva megfázott és tüdőgyulladást kapott. Hamvait a londoni Golders Green Krematóriumban őrzik, többek között Sigmund Freud és Alexander Korda urnái mellett.

Ha szeretnétek látni madárszerű táncát a Hattyú halálában, nézzétek meg ezt:

Élete képekben itt:

Ausztrália vagy Új-Zéland

Mindként ország lakói magukénak érzik a Pavlovát. Az új-zélandiak már Pavlova kisasszony itteni látogatása előtt fel tudnak mutatni szakácskönyveket, melyekben tojásfehérjéből és porcukorból készült sütemények találhatók, az ausztrálok 1935 októberét jelölik meg a Pavlova torta születésnapjának, ekkor készítette Perthben, a Hotel Esplanade-ben  Bert Sachse cukrász. A Pavlova az egész angolszász világban elterjedt, és a karácsonyi édességek között is gyakran megjelenik mandarinnal, gránátalmával, fahéjjal ízesítve.

Elkészítése

Az adott receptnek megfelelően a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és esetleg gyümölcsecetet, keményítőt. Jó kemény állagúra összedolgozzuk, majd meleg, de nem forró sütőben egy-két órát sütjük/szárítjuk. A kihűlt tütüre, akarom mondani tortára, felvert tejszínt és gyümölcsöket teszünk. Sokáig eláll. A torta csokoládés vagy kakaós variációban is ismert, de készíthetjük mini Pavlovákat is.

Ahogy egy angolszász séf készíti 4 tojásból és 24 deka porcukorból, sütés 130 fokon egy óra, majd a nyitott sütőajtónál kihűtjük, felvert tejszínnel és gyümölcsökkel díszítjük.

A Mindmegette Pavlovái >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

rolvisa 8 évvel ezelőtt
Nagyon jó ötlet a tojásfehérje fagyasztás.Kis zacsikban fagyasztom és ráírom a számot hány db.
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes