Keress receptre vagy hozzávalóra

Palócleves marhahússal

Hozzávalók

  • 30 dkg marhafelsál
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 szelet paprika
  • 1-2 karika csípős paprika
  • 5-6 szelet szárított vargánya
  • 1 db paradicsom
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál édes nemes pirospaprika
  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg zöldbab
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál tönkölybúzaliszt
  • 2 csipet őrölt köménymag
  • 2 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyem
  • friss kapor

Elkészítés

    1. húst hideg vízzel leöblítjük, majd apró kockákra vágjuk. A hagymát és paprikát felszeleteljük, megfonnyasztjuk a a zsiradékon, megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk a húst, és néhány percig pirítjuk. Belereszeljük a fokhagymát, megszórjuk az őrölt köménnyel, és hozzáadjuk a paradicsomot, a csípős paprikát és a szárított vargányát. Fedő alatt, saját levében majdnem puhára pároljuk.
    2. Közben külön lábasban feltesszük főni a krumplit és a zöldbabot, annyi vízben, hogy ellepje. Megsózzuk és beletesszük a babérlevelet is. Amikor megpuhultak a zöldségek, a pörkölthöz önjtük, felöntjük kb. 0,5 liter vízzel, és összefőzzük.
    3. A habaráshoz simára keverjük a lisztet a tejföllel, ezután hozzáadunk két merőkanálnyi levest, jól elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a leveshez öntjük. Felforraljuk, ha szükséges, még ízesítjük. Petrezselyemmel és kaporral meghintve tálaljuk. 

Megjegyzés

A palócleves a magyaros ízvilág jeles képviselője. Egy igazi klasszikus, amelyet szinte mindenki szeret. Olvastam, hogy Gundel Mikszáth születésnapjára készített palóclevest sűrű húsból. Én is szoktam bárányhúsból készíteni, de a mai ajánlatom marhahússal készült.

BiroSari
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin