Nagyon puha mézeskalács

default user icon
42 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 9 evőkanál kristálycukor
  • 2 egész tojás + 2 tojás sárgája
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 7 dkg zsír
  • 7 dkg vaj
  • 2 kanál tejföl
  • 9 evőkanál méz
  • fél evőkanál szódabikarbóna
  • 60 dkg liszt

Elkészítés

    Elkészítés: A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarom. A szódabikarbónát a mézzel felforralom, majd a masszához öntöm, és belerakom a lisztet, összedolgozom. Pár órára hűtőbe teszem, akkor könnyebb vele dolgozni, de volt már, hogy idő hiányában azonnal nyújtottam és sütöttem.

    Nagyon pici lisztet szoktam szórni a nyújtódeszkára, mielőtt kinyújtom, nem igényli a tészta, de én parás vagyok, tehát lisztezek. Félujjnyira nyújtom, kiszaggatom.

    Előmelegített sütőben, kb. 160-180 fokon pár perc alatt világosra sütöm, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor nem marad puha.

    Különféle alakzatokat szoktunk kiszaggatni, amit pedig a fenyőfára szeretnénk tenni, abba hurkapálcikával szúrunk egy lyukat, hogy később át tudjuk rajta fűzni a cérnát. Díszítéshez 1 tojásfehérjét szoktam elkeverni annyi porcukorral, hogy folyós, szép fehér masszát kapjak. Pár óra alatt megszárad.

Megjegyzés

Ha készen van akkor egy nagy tál aljába beleteszek egy meghámozott almát, köré ültetem a mézeskalácsokat, és letakarom az egészet egy koyharuhával. Nagyon sokáig puha marad, amit viszont a fenyőfára szeretnénk tenni, azt nem takarom le, mert ha túlpuhul, átszakítja a cérnát a tészta és leesik a fáról.

Ludman Bernadett
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Klaudia Gyenes 4 hónappal ezelőtt
Már 3 éve sütöm ezt a mézeskalácsot,és valóban nagyon puha és finom lesz,de a sok folyékony hozzávaló miatt,kezelhetetlen a tészta.Egy teljes napra szoktam a hűtőbe rakni,de úgy sem lehet kinyújtani anélkül hogy odaragadna.Ezért én még gyúrok hozzá sok-sok lisztet.A tejföl már nem szükséges bele szerintem.Köszönöm.
Klaudia Gyenes 4 hónappal ezelőtt
Már 3 éve sütöm ezt a mézeskalácsot,és valóban nagyon puha és finom lesz,de a sok folyékony hozzávaló miatt,kezelhetetlen a tészta.Egy teljes napra szoktam a hűtőbe rakni,de úgy sem lehet kinyújtani anélkül hogy odaragadna.Ezért én még gyúrok hozzá sok-sok lisztet.A tejföl már nem szükséges bele szerintem.Köszönöm.
Macibibi 4 hónappal ezelőtt
Megsütöttem. Mondhatom fantasztikus. Rögtön puha, napok múlva is! Mézeskalácsot csináltam belőle, de ma 3x-os adaggal puszedli lesz belőle. :) A kezdőknek mondom, ne ijedjenek meg, mert először ragad az egész, de én két órát pihentettem hideg helyen, utána tökéletesen formázható. Nagy dicséret a receptért.
Ludman Bernadett 2 évvel ezelőtt
Atina, örülök, hogy neked is ízlett! Eszterke, két darab tojás és két tojásnak a sárgája kell a tésztába, ami marad fehérje az meg mehet a díszítésre szánt cukormázba..ne haragudj, hogy csak most válaszolok, lehet már késő, de csak most volt időm bekukkantani, én is most sütöm meg, de mivel nem találom a receptes füzetemet, fel kellett néznem ide, még jó, hogy itt meg van.:))
Szabó Eszter 2 évvel ezelőtt
Lehet én vagyok nagyon rutintalan, de a tésztához kell a 2 tojás + a 2 tojás sárgája?
Jarábik Anita 2 évvel ezelőtt
Szia! Hát ez a recept tényleg nagyon jó! Köszönöm! :)
3 évvel ezelőtt
sajnos nagyon nagy gondom van! NEM MARAD KARÁCSONYRA BELŐLE!!!! :)) Hát ez valami fantasztikusan, eszméletlenül fincsi mézeskalács! Igaz 90 dkg lisztet vett fel, de a tészta így is tökéletes lett, egyáltalán nem ragadt, sőt, még a tepsit sem kellett se vajaznom, liszteznem, vagy sütőpapíroznom, simán kisült ezek nélkül is teflon tepsiben. Hálás vagyok a receptért, 4 évvel ezelőtt sikerült legutóbb normális mézeskalácsot sütnöm, azt a receptet elvesztettem, de mától már ezt sem sajnálom:) egyébként 14 dkg vajjal és 1 evőkanálnyi Kotányi mézeskalács fűszerkeverékkel módosult nálam a recept. Szóval köszi! :) Boldog Karácsonyt!
Ludman Bernadett 3 évvel ezelőtt
Húha, nemtom Goldvilke, ilyen még nem volt velem, kb 50-60 deka lisztet szokott felvenni a tészta, persze ez függ a két tojás méretétől plusz a két fehérjétől..a mézet sima mezei evőkanállal szoktam belerakni, és mindenből annyit amit a recept ír.Rakd be hűtőbe pár órára ha akkor is ragad akkor lisztezd a deszkát borítsd rá a tésztát és addig gyúrmázd, lisztezd amíg nem ragad ,, valszín több folyadék van benne de elrontani nem tudod, ennyi liszttől legalább dupla adag mézesed lesz. Majd írd már meg mi lett a vége.
3 évvel ezelőtt
most állítottam össze a tésztáját, eddig 90 dkg lisztet tettem bele és még mindig nyúlós, nem formálható a tészta! Mit csináltam rosszul, mindent a recept szerint csináltam!! Számíthat, hogy viszonylag nagy evőkanalaim vannak?
Ludman Bernadett 3 évvel ezelőtt
Melba, nagyon örülök, hogy sikerült:) Ügyes vagy! Ne felejtsd el tisztított alma köré pakolni és letakarni mert akkor marad puha jó sokáig:)aztán pár nap után már átrakhatod nejlon zacsiba is már puha marad:)

Hasonló Receptek

Magazin