Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mire használd a mákot? Ötletek a mákos gubán és a bejglin túl!

A mák igazi csodaalapanyag, és bár leggyakrabban az ünnepi desszertekhez használjuk, számtalan módja van a felhasználásának. Ebből mutatunk néhányat.

Mágikus magok – nem csak a karácsonyi sütéshez

A mákos gubán, a bejgliben és a flódniban a bőséget jelképező mákszemek felhasználása nem korlátozódik a hagyományos ünnepi édességekre!

A magyar konyha régóta és nagyon változatosan használja a mákot, amely az egészségünkre is kedvező hatással van. Bővelkedik fontos vitaminokban és ásványi anyagokban, pl. másfélszer ütősebb kalciumbomba, mint a szezámmag, továbbá vastartalma is jelentős.

Vásárlási tudnivalók

Az új mákot októberben kezdik árusítani. A kiváló minőségű termék minden magja acélkék színű. A fekete szemek avasak! (Ha egy mag megsérül, a benne lévő olaj oxigénnel érintkezik, ami elindítja az avasodást. A folyamat következtében a mák rossz szagú és ízű lesz.

Darált mák

A kézi és gépi darálók elterjedése előtt az apró magokat famozsárban törték össze. Ha nincs mákdarálód, akkor gondosan tisztára törölt kávéőrlőt használhatsz helyette. Még egyszerűbb, ha konyhakész darált mákot vásárolsz. A jó minőségű darált mák nem fénylik és nem ragad.

Eltarthatóság

A mák a betakarítástól számítva egy évig áll el. A darált mák bontatlan bolti csomagolásban nagy biztonsággal spájzolható a lejárati dátumig. Meleg, párás helyen, levegővel érintkezve azonban gyorsan avasodik. A maradékot légmentesen lezárt dobozban vagy tasakban lefagyaszthatod, így 6 hónapig is eláll. Avasan ne fogyaszd, mert méreganyagok halmozódnak fel benne.

Mákot mindenbe!

Egészben péksüteményekre vagy salátákra, darálva gubára, metéltre vagy muffin tésztájába szórhatod, továbbá töltelékeket készíthetsz vele.


Tudtad?

Egy mákos zsemle vagy kifli és egy pohár tej fedezi a napi kalciumszükségletedet? A laktózérzékenyeknek napi 50 g mákot ajánlanak a szakértők.

Főzött máktöltelék

Bejglihez, kalácshoz, flódnihoz, csigához vagy pitéhez forrázz le darált mákot annyi tejjel, amennyit felszív, majd adj hozzá cukrot, citromhéjat, valamint ízlés szerint (karácsonyi) fűszereket, mézet, mazsolát, esetleg lekvárt is. Állandó keverés közben forrald össze, végül hagyd kihűlni. Ne spórolj a töltelékkel, kend legalább 1 cm vastagon, hogy érvényesüljön az íze.


Mákolaj: minden cseppje kincs!

A hidegen sajtolt és a finomított mákolaj gazdag kétszeresen telítetlen linolsavban, amely befolyásolja a vér koleszterinszintjét, támogatja az egészséges vérkeringést és az érrendszert. Kiváló salátákhoz (különösen a sárgarépából és leveles salátákból készültekhez), és segíti az A-vitamin felszívódását.

Friss fűszernövények, juh- és kecskesajtok tartósítására ugyancsak ajánlott, mert semleges íze nem befolyásolja azok aromáját. Főzéshez és süteménykészítéshez nyugodtan használhatod, de serpenyőben vagy fritőzben sütéshez nem, mert magas linolsavtartalma miatt nem lehet magas hőfokra hevíteni.

A hidegen sajtolt mákolaj felbontás után 2-3 hétig tartható el a hűtőben, ezért csak kis mennyiséget vásárolj. Az üveg alján keletkező üledék természetes jelenség. A konyhai felhasználásra előállított finomított mákolaj 1-1,5 évig őrzi meg minőségét, és felbontás után 2-3 hónapig fogyasztható.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss