Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi az, hogy intelligens diéta?

Az intelligens diéta a tudatosságra épít, szó szerint, méghozzá az emésztőrendszerünk tudatára. A hasunkban ugyanis félmilliárdnyi idegsejt van, amelyek azért dolgoznak, hogy testünk jól működjön és a lelkünk is egyensúlyba kerüljön.

A hasunkban 500 millió neuron található, amelyek hálózata és idegi funkciói hasonlítanak agyunk működéséhez. A kutatók így azt állítják, hogy emésztőszerveinknek saját idegrendszere van, amely önállóan is képes döntéseket hozni és durván befolyásolja testünk működését, sőt még a gondolkodásunkat is. Ezért is érezzük sokszor már zsigerből is a bajt.

Ugyanakkor a boldogsághoz és szervezetünk általános jólétéhez szükséges szerotonin 90 százaléka is a bélidegrendszerben termelődik. De a hasonló hatású dopaminoknak a fele is ezen az eddig figyelmen kívül hagyott helyen készül. Nem véletlen, hogy a szívhez is a gyomron át vezet a legrövidebb út.

Ezt az összetett és finoman hangolt bélidegrendszert arra is használhatjuk, hogy rendbe hozzuk szervezetünk működési zavarait, segítségével elérhetjük például az ideális testsúlyt és a jó közérzetet. Hogyan?

A has okosabb

Bélidegrendszerünket agyunk könnyen kibillentheti egyensúlyából, elég egy kis stressz, és a rohanó életmód miatti rossz táplálkozás máris testsúlyproblémává alakul. Agyunk tehát igen nagy hatással van hasunk „jóllétére”, de a jó hír az, hogy ez kétirányú kapcsolat. Egy finom étel elfogyasztásakor a bélidegrendszer kellemes érzést küld az agynak, ez pedig mosolyt varázsol arcunkra.

A hasi idegrendszer tehát az agyunkat is stimulálja, sőt, bizonyos helyzetekben okosabban is jár el annál. Nem lebecsülendő a teljesítménye, sok mindenre kell odafigyelnie testünk ellátása során. Emiatt érdemes kiismerni a működését és törődni vele. Például étrend-kiegészítők révén pótolhatjuk számára a táplálékunkból hiányzó anyagokat, és rajta keresztül megerősíthetjük a teljes emésztőrendszert.

Videók angolul tudóknak: 

Minden hasban dől el

Szokták mondani „mindig minden fejben dől el” – nos, a diéta valószínűleg kivétel, mert annak során „minden hasban dől el” – vélekedik Benes Beatrix, aki másfél év alatt 27 kg-ot fogyott. Elmondása szerint ezt annak az étrend-kiegészítő kúrának köszönheti, amellyel sikerült emésztőrendszerének működését optimálissá tennie. Hangsúlyozza, hogy mindenkinek, aki fogyókúra előtt áll, vagy szeretné magát jobban érezni, első lépésként az emésztését kell helyre állítania.

A testsúlyprobléma valóban nem csupán esztétikai, sokkal inkább egészségügyi kérdés – teszi hozzá Dr. Sárközy Géza, a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó European Trade Partners Kft. szakértője. Kutatóink fókuszában a bélidegrendszer és az emésztés segítése, ezáltal pedig a diéta támogatása áll. Az enterális idegrendszerre koncentrálva kifejlesztett Fyttin étrend-kiegészítőnk például abban segít, hogy intelligens módon fogjunk hozzá egy fogyókúrához, az ideális testsúly eléréshez.

Azért nevezzük ezt intelligens diétának, mert közvetlenül a célterületre, valamint az azt szabályozó mechanizmusokra hat. Elsőként ellátjuk a bélidegrendszert a jó működéshez szükséges elemekkel. Ha már jól működik, akkor elkezd csökkenni az étvágy, és gyorsul a zsírlebontás. Végül támogatjuk a bélflórát is, hogy minden rendben legyen odabenn.

Érdekes, amellett persze óriási élmény is volt megtapasztalni, hogy a Fyttin miként dolgozik együtt a hasammal – említi meg Benes Beatrix. A diétázók, mint én is, rengeteg nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, az én egyik kedvencem például a káposzta. Ezek emésztése persze sok kellemetlenséget okoz, nehezen birkózik meg vele a gyomor és a bélflóra. Amellett, hogy megszűnt minden gond ezek fogyasztása után, a fogyókúrázás most lett először eredményes egész életemben – hangsúlyozta.

Bontsunk zsírt kolinnal

A Fyttin italban azoknak az anyagoknak a pontos keverékét állítottuk össze, amelyek egymás hatását felerősítve támogatják a bélidegrendszer működését – hangsúlyozza Dr. Sárközy Géza. Az egyik fontos elem a kolin, azaz a B8 vitamin, amelyet kevésbé ismerünk. Pedig rengeteg feladata van, főként az emberi sejtmembrán építőeleme, de többek között a zsírlebontást is serkenti.

A kolin egész életünkben, magzati kortól az idős korig alapvető szükségletünk. A vízben oldódó vitamint többnyire a táplálékkal vesszük fel, de sajnos nem eleget. Viszonylag nagy mennyiségben található a tojásban, a májban, a lazacban, a kelbimbóban és a karfiolban. Megváltozott táplálkozási szokásaink miatt a legtöbb ember kevés kolint fogyaszt. Kisebb mennyiségben a szervezet is előállítja, de ez nem elég a normál működéshez. A Fyttin ital rendszeres fogyasztásával elegendő kolint viszünk be a szervezetbe, de a fejlesztők ezen kívül még más elemeket is belesűrítettek a folyadékba a hatékonyabb diéta érdekében.

Jótékony összetevők

A Fyttin ital másik fontos eleme a naringin, jellemzően a grépfrút héjának belső részéből vonják ki – kesernyés ízét valamennyien jól ismerjük. A bioflavonoidok, tágabban a flavonoidok közé tartozik, amelyek felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. Erős antioxidáns, csökkenti az elhízás okozta, elsősorban a zsírszövetekben megjelenő gyulladások mértékét, valamint a vér zsír- és koleszterinszintjét.

Nincs éhségérzet

A Fyttin ital fehérje-izolátumot is tartalmaz, amelynek feladata az étvágy csökkentése a bélidegrendszer befolyásolásával. Ez nagyon hasznos kiegészítő funkció az eredményes fogyókúra érdekében, mert ennek révén nem kell magunkat sanyargatni kínzó koplalással a diéta során.

Jó baktériumok a bélflórának

A bélflórában a jó baktériumok számának növeléséhez egy nagyon kevés laktózt is tartalmaz a folyadék. De ez olyan kis mennyiség, hogy a laktózintoleranciával élőknek sem kell tartani tőle.

A Fyttin étrend-kiegészítő ital tehát egy olyan precízen előállított oldat, amely általánosságban is segíti emésztőrendszerünk egészségét. Ez a kombináció karbantartja bélidegrendszerünket, jobb zsíranyagcserét eredményez, fokozza az alkalmazott diéták hatékonyságát, hogy kívül-belül Fyttinek legyünk.

Ezek is érdekelhetnek