Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos kiflik

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 24 db nagyméretű kiflihez:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag 7 g-os instant élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1,5 dl étolaj
  • reszelt citromhéj
  • A kenéshez:
  • 1 tojássárgája kevés tejjel keverve
  • A máktöltelékez:
  • 25 dkg darált mák
  • 1,5 dl tej
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 evőkanál baracklekvár vagy 1 reszelt alma
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Összedolgozzuk, majd gyúródeszkára borítva jól összegyúrjuk. Letakarva langyos helyen pihentetjük, ameddig a tölteléket elkészítjük, kb. 20 percig.

Kis edényben a tejet felforraljuk a cukorral, beleadjuk a mákot és a darát, a tűzről lehúzzuk, ízesítjük a többi hozzávalóval, hűtjük.

A tésztát kicsit átgyúrjuk, 3 felé osztjuk, egyenként kinyújtjuk, majd átlósan 8 cikkre vágjuk, és megtöltjük a mákos töltelékkel a külső, széles felére halmozva. Feltekerve sütőpapírral bélelt, a tűzhelyhez tartozó nagy lapos tepsibe rakosgatjuk (pont belefér). Megkenjük a tojássárgájával, és hideg sütőbe toljuk.

A sütőt 200 fokra állítjuk, és 30-35 perc alatt pirosra sütjük a kifliket.

Megjegyzés

Köszönet Arnold70-nek, a receptjét alakítottam át egy kicsit saját ízlésemre, kíváncsi voltam az eredményre - szerintem finom lett. További fotókat Pistuc küldött a recepthez.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss