Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Máglyarakás

default user icon
15 4.8/5

Hozzávalók

  • 6 db alma
  • 1 púpozott kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 15 dkg margarin
  • 8 db zsemle (szikkadt)
  • 8 dl tej
  • 5 db tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg sárgabaracklekvár
  • A tepsi kikenéséhez:
  • margarin
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

    1. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, a húsukat vékonyan fölszeleteljük. Megszórjuk fahéjjal, és megpároljuk 5 dkg margarinon. A zsemléket felszeleteljük1 cm vastagra (de nem lapjában), és egy magas falú tepsiben szétterítjük.
    2. A tejet felforraljuk. A tojások sárgáját a többi margarinnal, a fele porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd ráöntjük a forró tejet. Ezután a zsemlékre locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30x20 cm-es, magas falú tepsit kivajazunk, zsemlemorzsával behintjük. Az áztatott zsemlék felét belesimítjuk az aljába, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk.
    3. A lekvárt egy kevés (kb. 1 dl) vízzel simára keverjük, és a háromnegyedével megkenjük a zsemlét. Sütőben, közepes lángon(180°C-on, légkeveréses sütőben 165°C-on) kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk. Az egészet a desszertünk tetejére simítjuk, majd visszatoljuk a sütőbe. A hőfokot kb. 15°C-kal mérsékeljük, és a máglyarakást további15 percig sütjük. A sütőt ekkor elzárjuk, ajtaját kinyitjuk, a habot még 10 percig így szárítjuk. Melegen, kockákra vágva tálaljuk.

    Klasszikus máglyarakás 

    Máglyarakás briósból 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

apbalogh
Veszélyes étel! Nagyon finom, nem lehet abbahagyni! De viszonylag gyorsan elkészíthető, ha elfogyott lehet csinálni a következőt. :-)
toffi1
Köszönöm én is a receptet, nagyon finom lett! Én tettem bele darált diót és darabosat is, de így utólag a mazsolát is elbírta volna. Miután a fahéjra allergiás vagyok, rumaromával boldondítottam meg az almát. + én inkább reszeltem az almát hozzá, mert az nekem gyorsabb :) Ja és a tetejére csorgattam mézet (így kevesebb porcukor ment a habba)
CsRrrr
Nagyon finom lett, annyit módosítottam rajta, hogy kevesebb cukrot tettem bele. Köszi a receptet!
Roni84
Életemben először készítettem ma máglyarakást. Én kevesebb porcukrot raktam bele, hogy ne legyen túl édes, de fahéjat többet fogok használni legközelebb, viszont mindenkinek, páromnak, apósomnak, anyósomnak is nagyon ízlett! :)))
comite
Sokszor csináltam, és nagyon jó!!!
Nessieee
Fekete szeder lekvárt tettem a tojás habba... és az almához még meggyet is... kíváncsi vagyok milyen lesz :)
szulcsane
Próbáljátok ki zsemle helyett kaláccsal. Mmmmm. Nagyon fincsi.
piroska.103
Hát ez a máglyarakás nagyon finom! Nekem nem hiányzik a dió, teljesen egyben van az egész! Köszönöm szépen a receptet! Üdv, M. Piroska
andaka
Nekem is ez a recept van meg és nagyon jó ez a recept! Ajánlom mindnekinek! Én kifliből szoktam sütni, szerintem az jobban illik hozzá!
Tunderlany
Ha két tepsivel csinálok, akkor is egy nap alatt elfogy... :D Isteni finom! És az erőszakosra vágott dió a pont az i-re! A magas (nem összeesős) habhoz pedig 3 dolog kell: türelem, türelem, türelem. Vagyis apránként kell adagolni a cukrot/lekvárt. Köszi a receptet!

Hasonló Receptek

Magazin