Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a káprázatos leopárd kalács - egyszerűbb, mint gondolnád, mutatjuk lépésről lépésre!

default user icon
MME
Ha húsvét akkor kalács! És ilyenkor nem csak a hatfonatú vajas kalácsra gondolunk, hanem mindenre, ami kelt vajas tésztából készül, valamivel töltött, valahogyan mintázott foszlós finomság! Egyik kedvencünk a leopárd - vagy zsiráf - kalács, aminek felvágva olyan a rajzolata, mintha valamilyen egzotikus állatról mintázták volna. Mutatjuk, hogyan észül!

A húsvét egyik legfontosabb eleme, a sonka és a tojás mellett a kalács, így nem csoda, ha ilyenkor mindeki bőszen keresi a jobbnál jobb, sós és édes, töltött, csavart, fonott kalácsot. Mi sem tettünk másképp, és ez volt az első, amin megakadt a szemünk: micsoda mintázat! Mintha nem is valódi lenne. Pedig a leopárd kalács valódi, és bár valóban káprázatos a tészta mintázata, valójában nem nagy ördöngősség elkészíteni. Hogy senki ne rettenjen meg, lépésről lépésre, fázisfotókal tűzdelve mutatjuk, mennyire nem az!

A Leopárd kalács receptje


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 6 dkg + 2 evőkanál puha vaj
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • néhány evőkanál kakaópor
  • felvert tojás a tetejére

elkészítése:

1. Megfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt egy kis langyos, cukros tejben.

2. Utána összedagasztjuk a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, és körülbelül két deci langyos tejjel. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk, ha szükséges, pici tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk az állagát.

3. Ha már fényes a tészta, beledagasztjuk a 6 dkg puha vajat is.

4. Hagyjuk kicsit kelni, majd három részre osztjuk, két kisebbre és egy nagyobbra. A két kisebbik cipót megszínezzük kakaóporral: az egyiket kicsit világosabbra, a másikat sötétebbre.

 

5. Mindkét kis tésztagombóchoz hozzágyúrunk egy-egy evőkanál vajat és annyi tejet, hogy ne változzék a tészta állaga a belegyúrt kakaóportól.

6. Mindegyik gombócot 9 részre osztjuk. A középbarnából rudakat sodrunk.  

 

7. A megsodort tésztarudakat először becsomagoljuk a sötétbarna tésztába.

8. Majd a sötétbarna tésztába tekert rudakat a világos tésztába.

9.Papírral bélelt, hosszúkás formába fektetjük a rudakat. Letakarva kelesztjük.


10. Végül lekenjük a tetejét felvert tojással, és nem túl forró, 160-170 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Előkészítés: 50 perc
Kelesztés: 1,5 óra
Sütés: 40 perc
1 adag: 250 kcal

Ezek is érdekelhetnek