Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől sárgulhat be egyik kedvenc nyári virágunk, a leander levele

A nyár slágernövényei közé tartozik a leander. Gyönyörű szép, mediterrán hangulatot áraszt, de sajnos előfordul, hogy a levelei besárgulnak. Ilyenkor sincs baj, nem kell pánikba esni, mutatjuk, hogyan orvosolhatjuk a problémát!

Miután a vízhiány, a túlöntözés és a fertőzés is sárgulást okoz, így nehéz eldönteni, hogy mi is igazából a gond. Viszont ha figyelünk egy apró jelre, akkor azonnal tudni fogjuk. Amennyiben a vízhiány vagy a túlöntözés okozza a bajt, akkor a leander egészén látjuk a sárgulást. Ha pedig csak egy-egy ág sárgul, amely szépen fokozatosan terjed át egy mellette lévőre, akkor az bizony rovar lesz. Hogy mit tehetünk? A Fanny magazin cikkéből kiderül!

Locsoljuk rendszeresen!

A leander elég jól bírja a nagy meleget, pontosan ezért népszerű nyári növény. Viszont levelei a forróság miatt rendkívül sok vizet párologtatnak, amit ha nem pótolunk, akkor bekövetkezhet a sárgulás, majd a potyogás. Hogy ezt elkerüljük, érdemes a kora reggeli, valamint a késő esti órákban megöntözni, amikor nem tűz rá a nap.

Óvatosan a vízzel!

A sárgulás és potyogás azt is jelezheti, hogy a növényünk túl van öntözve. A cserép alá tegyünk egy tartót. Amennyiben ebben áll a víz, akkor nem kell több a leandernek. Így könnyedén tudjuk tartani a mértéket, és nem fogjuk túllocsolni. Az sem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz: ha hideg vízzel locsoljuk a melegben a leandert, akkor könnyen megfázhat kertünk ékessége. Mindig szoba-hőmérsékletű vízzel öntözzük, a legjobb az állott esővíz. Ez kifejezetten fontos azoknál a példányoknál, amelyek egész nap a tűző napon állnak.

Levélrágó ellenségek

Erre a növényre a leggyakrabban az úgynevezett levélperzselődés jellemző, amelyet a rovarok által terjesztett kórokozók okoznak. Ezek a paraziták fokozatosan terjednek a növény erezetein, így egy idő után teljesen elzárják a folyadék útját. Ennek következtében is elsárgulhatnak a levelek.

Biztosítsunk a növekedéshez helyet

A gyökérzetük hatalmasra nőhet, így ha cserépben vannak, akkor érdemes évről évre ellenőrizni, hogy nem nőtték-e ki a tárolójukat. Amennyiben már túl nagyok, akkor rakjuk őket nagyobb cserépbe, vagy tőosztással csináljunk belőlük több kicsit. Az is tönkreteheti a leandereket, ha nincs számukra elegendő hely.

Jó tanács

A nagy melegben érdemes a leandert hetente egyszer, májustól augusztus végéig tápoldatozni. A legjobb, ha olyat választunk, amelynek magas a kálium- és a nitrogéntartalma. Így növényünk nagyobb eséllyel marad zöld, és hoz gyönyörű virágokat.

(Borítókép: Shutterstock)



Ezek is érdekelhetnek