A megvásárolt friss lazacfilét alaposan megmossuk, majd felvágjuk kb. 5 cm széles szeletekre. A szeletelt halat egy nagyobb méretű edénybe tesszük, majd megszórjuk sóval, és kezünkkel alaposan átdörzsöljük át a szeleteket (vigyázzunk, hogy ne sérüljenek meg)!
A citromot megmossuk, és apró lyukú reszelővel előbb lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A lével meglocsoljuk, a citromhéjjal bedörzsöljük a halakat, majd 2-3 gerezd fokhagymát átnyomunk fokhagymanyomón, és ezt is alaposan beledolgozzuk a halszeletekbe. Végül megszórjuk morzsolt majoránnával, és ezt is szétoszlatjuk rajta.
A sütéshez egy mélyebb tepsit sütőpapírral kibélelünk. Megfelezzük a vajat, az egyik felét a tepsink aljára vágjuk, a másik felét pedig felolvasztjuk, és megkenjük vele a tepsire helyezett halszeleteket, majd megszórjuk a tetejüket őrölt borssal.
A sütőnket melegítsük elő 180 fokra, tegyük be a halat, és süssük 25 percet, majd még 10 percet 250 fokon. Amíg sül a lazac, elkészítjük a szószt.
A tejet, a tejszínt és a reszelt sajtokat egy lábosba tesszük, és folyamatos keverés mellett, közepes lángon felmelegítjük, amíg a sajtok olvadni nem kezdenek. Az étkezési keményítőt egy kevés meleg vízzel elkeverjük, és ezzel sűrítjük a mártást. Ízesítjük egy kevés sóval (a sajtok sósak, vigyázzunk, mennyit teszünk bele), és borssal. A mártást kiforraljuk (ha sűrűnek találjuk, kevés tejjel/tejszínnel lazíthatjuk), majd végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét. Főtt rizzsel tálaljuk.