Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíthetsz egyszerű tápoldatot otthon: a rózsáid hálásak lesznek érte

default user icon
MME
A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, melyet sokféleképpen felhasználhatunk. Arra azonban talán csak kevesen gondoltak eddig, hogy a héja is remek szolgálatot tehet, méghozzá a kertben!

A banánt nemcsak önmagában, nyersen lehet fogyasztani, hanem sokféleképpen felhasználhatjuk. A banán a smoothie-k és turmixok elhagyhatatlan alapanyaga, de készülhet belőle palacsinta, banánkenyér, diétás sütemény, sőt akár sült banán is, mely vaníliafagyival kínálva mennyei csemege. Bármit is csinálunk belőle, a héját nem fogjuk megenni és vagy a kukában, vagy a komposztban végzi.

Ha nincs komposztálónk, akkor sem kell feltétlenül kidobni a banánhéjat, ugyanis fel tudjuk használni a kertben, és ezért a növényeink, kiváltképp a rózsák nagyon hálásak lesznek!

Milyen vitaminok vannak a banánban?

A banán egy szupergyümölcs, fontos energiaforrás, emellett rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne. A banánban az A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6-vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban.

A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akárcsak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas, az immunrendszert védő cink és a kálium is jelen van ebben a gyümölcsben. Ez utóbbi az, amiért a növények is hálásak lesznek!

Mi van a banánhéjban?

Akárcsak a gyümölcshúsban, a héjban is megtalálható számos ásványi anyag, mind közül talán a kálium a legfontosabb a növények számára. A káliumra nemcsak az emberi szervezetnek, hanem a növényeknek, virágoknak is szükségük van, hogy erősek, egészségesek és ellenállóak legyenek a betegségekkel szemben, és mindezek mellett növekedni is tudjanak.

A banánhéj kiváló kalcium-, magnézium-, foszfát- és kénforrás, amelyre minden növénynek szüksége van a túléléshez.

Hogyan használjuk fel a kertben a banánhéjat?

Ahhoz, hogy kiaknázzuk a banánhéjban rejlő erőt, többféle út is áll előttünk. A héjat egyben vagy apróra darabolva egyszerűen el is áshatjuk a rózsatövek közelében. A héj rothadásnak indul és ezáltal felszabadulnak belőle az ásványi anyagok.

A banánhéjból készíthetünk házi tápoldatot is. Vegyünk egy lezárható edényt, tegyük bele a banánhéjakat és öntsük fel vízzel, majd fedjük le, hogy ne érje napfény. Hagyjuk állni egy-másfél hétig, majd szűrjük le, és már használhatjuk is az öntözés során. Ha túl sűrű, akár higíthatjuk is az oldatot – olvasható az Express cikkében.

Az áztatásból megmaradt banánhéjat tehetjük a komposztba, vagy akár el is áshatjuk a rózsatövekhez, még jobban kihasználva így a banánban rejlő ásványi anyagok erejét.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss