1/2 csésze tejszín (ne növényi alapú tejszín legyen)
70 g vaj
A csokimázhoz:
120 g étcsoki
1/2 csésze tejszín
Elkészítés
1 csésze 250 ml.
A lisztet, az őrölt mandulát (vagy darált diót), a kakaóport, a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot egy tálban összekeverjük, majd az apró kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a száraz alapanyagokkal.
Ezután hozzáadjuk a tojást és a vizet. Összegyúrjuk egy gombóccá, majd fél órára a hűtőbe tesszük becsomagolva. A fél óra leteltével kinyújtjuk a tésztát és egy piteformába tesszük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük úgy, hogy az első 15 percben nehezéket teszünk a tészta közepére (pl. egy hőálló tálat), hogy ne púposodjon fel, majd a nehezéket levesszük róla és még 10-15 percig sürjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni a tésztát.
A cukrot és a vizet egy kis lábasban összeöntjük, és addig forraljuk, míg aranybarna nem lesz. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt, majd 1-2 percig újra forraljuk, ismét lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a vajat. Ha kész, ráöntjük a tésztára és 4-5 órára a hűtőbe tesszük.
Ha kihűlt a karamell, megcsináljuk a csokiöntetet a torta tetejére. Az étcsokit egy kis tálkában apró darabokra tördeljük, majd a felforralt tejszínt ráöntjük és elkeverjük. Végül az elkészült csokimázat a torta tetejére simítjuk.
A legjobb barátnőm születésnapjára készítettem el először ezt a tortát. Mindenki imádta, és a receptet követelték, ezért biztosan megsütöm karácsonykor is, hátha családi körben is hasonló sikert arat. - Csillu26
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!