Karamellás-csokis álomtorta

default user icon

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 1 és 1/4 csésze liszt
  • 1/4 csésze őrölt mandula vagy darált dió
  • 1/4 csésze cukrozatlan kakaópor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 csésze porcukor
  • 110 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 db vaníliás cukor
  • 2 teáskanál hideg víz
  • A karamellhez:
  • 1 és 1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze víz
  • 1/2 csésze tejszín (ne növényi alapú tejszín legyen)
  • 70 g vaj
  • A csokimázhoz:
  • 120 g étcsoki
  • 1/2 csésze tejszín

Elkészítés

    1. 1 csésze 250 ml.
    2. A lisztet, az őrölt mandulát (vagy darált diót), a kakaóport, a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot egy tálban összekeverjük, majd az apró kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a száraz alapanyagokkal.
    3. Ezután hozzáadjuk a tojást és a vizet. Összegyúrjuk egy gombóccá, majd fél órára a hűtőbe tesszük becsomagolva. A fél óra leteltével kinyújtjuk a tésztát és egy piteformába tesszük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük úgy, hogy az első 15 percben nehezéket teszünk a tészta közepére (pl. egy hőálló tálat), hogy ne púposodjon fel, majd a nehezéket levesszük róla és még 10-15 percig sürjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni a tésztát.
    4. A cukrot és a vizet egy kis lábasban összeöntjük, és addig forraljuk, míg aranybarna nem lesz. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt, majd 1-2 percig újra forraljuk, ismét lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a vajat. Ha kész, ráöntjük a tésztára és 4-5 órára a hűtőbe tesszük.
    5. Ha kihűlt a karamell, megcsináljuk a csokiöntetet a torta tetejére. Az étcsokit egy kis tálkában apró darabokra tördeljük, majd a felforralt tejszínt ráöntjük és elkeverjük. Végül az elkészült csokimázat a torta tetejére simítjuk.

Megjegyzés

A legjobb barátnőm születésnapjára készítettem el először ezt a tortát. Mindenki imádta, és a receptet követelték, ezért biztosan megsütöm karácsonykor is, hátha családi körben is hasonló sikert arat.

Prantner Csilla
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek