Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 furcsa ok, amitől úgy izzadunk, mint kánikulában

default user icon
MME
Természetes, hogy nyáron, nagy melegben vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén izzadunk. Néha azonban akkor is verejtékezünk, amikor az időjárás nem indokolja.

A verejtékezés fontos élettani folyamat, amely elengedhetetlen a szervezet hőszabályozásában. Elsődleges feladta, hogy megóvja testünket a túlhevüléstől. De vajon a környezeti tényezők mellett mi fokozza még az izzadást? A Bors cikkéből megtudhatjuk.

Düh, harag, stressz

Amikor dühbe jövünk, szervezetünkben lecsökkent a kortizol (stresszhormon) szintje, megnő a pulzusszám, fölmegy a vérnyomás, megemelkedik a testhőmérséklet és erősebbé válik az izzadás. A harag normális érzelem, ugyanakkor az idegeskedés közbeni izzadás zavarba ejtő tud lenni – izzadt arc, tenyerek, kellemetlen szag.

Fűszeres ételek

A csípős ételekben található kapszaicin erősen hőfejlesztő hatású, ami lényegében becsapja az agyat, mely azt gondolja, hogy a szervezetnek túlzottan melege van. Ezért gyakori a kiadós fűszeres étel – erős paprika, wasabi torma, vagy kínai csípős-savanyú leves – utáni, nagy sóhajokkal tarkított homloktörölgetés. Az égő érzés csökkentésére igyunk meg egy pohár tejet.

Gyógyszerek mellékhatása

Egyes gyógyszerek mellékhatása a fokozott verejtékezés. Ilyenek például az antidepresszánsok, a nem szteroid gyulladáscsökkentők, a vérnyomáscsökkentők, néhány diabétesz elleni gyógyszer, valamint a rák kezelésére alkalmazott szerek. Ha a tünet zavaróvá válik, mindenképpen egyeztetnünk kell a kezelőorvosunkkal.

Várandósság

Terhesség alatt a hormonszint nő, a véráram felgyorsul és megemelkedik a testhőmérséklet. Emiatt a testünk többet izzad, ami lehűti a szervezetet és megakadályozza a túlmelegedést, ami veszélyes lehet az anyára és a babára nézve egyaránt. Így a folyadékpótlás sokkal fontosabb a kilenc hónap alatt, mint bármikor.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

10 TUTI HÁZI PRAKTIKA IZZADÁS ELLEN>>> 

 

 

Ezek is érdekelhetnek