Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tárold és hűtsd a friss húsokat - Széll Tamás tippjei

Mibe tegyük a friss húsokat a vásárláskor? Hány fokon tároljuk őket a hűtőben? Hány nap után tegyük át őket a fagyasztóba? Széll Tamás többek között ezekre is választ ad!

A húsok és húskészítmények - megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva - kiemelkedő szerepet töltenek be táplálkozásunkban. Rendkívül jó minőségű fehérje források, megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav, valamint zsírok, ásványi anyagok és vitaminok egyaránt.

Kiemelkedő ezek közül a B-vitamin csoport (B1, B2, niacin, B6, B12). A B12- vitaminnak, mely a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, természetes forrásai kizárólag az állati eredetű élelmiszerek. A zsírban oldódóak közül az A-, és a D-vitamin szintén említésre méltóak. Az ásványi anyagok közül pedig az állati eredetű és ebből adódóan rendkívül jól felszívódó vas, a kalcium, a foszfor, a nátrium, a cink, a réz, a mangán és a szelén. Amennyiben a főétkezéseink tartalmaznak állati eredetű termékeket, a felsorolt vitaminok és ásványi anyagok jelentős hányada fedezhető természetes forrásból.

Mennyi húst együnk naponta?

Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét. 1 adag = 1 tenyérnyi szelet (10 dkg) hús vagy 1 szelet (15 dkg) hal vagy 3-4 szelet (5 dkg) felvágott vagy 1 db tojás.

A mértékletes húsfogyasztás mellett törekedjünk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú húsféleségeket válasszuk, hiszen így elkerülhető a felesleges zsírbevitel és az ebből származó túlzott energia bevitel. Húsételeinket pedig készítsük zsírszegény módon és fogyasszuk sok zöldséggel, savanyúsággal, salátával kiegészítve.

Így hűtsük és tároljuk a friss húsokat a boltból hazáig:

- Tervezzük meg a bevásárlást! A húsokat hagyjuk utoljára, utána pedig egyből induljunk haza a boltból, hogy minél előbb betehessük őket a hűtőbe.

- Használjunk hűtőtasakot, esetleg kartondobozt - ez utóbbi nagyon jó hőszigetelő.

- Vigyünk magunkkal jégakukat, amiket be tudunk tenni a húsok alá a hűtőtasakban, kartondobozban vagy kosárban. 

Így hűtsd és tárold a friss húsokat otthon:

- A hűtő legalsó polcára tegyük a friss húsokat, ugyanis ott van a leghidegebb. A legjobb, ha 0 és 2 fok közötti hőmérsékleten tároljuk őket.

- Ha 1-2 napon belül nem használjuk fel a húsokat, akkor tegyük fagyasztóba.

- Ha kivettük a húst a fagyasztóból, a hűtőben olvasszuk ki.  Nem szabad siettetni az olvadást, ne tegyük hideg vagy meleg vízbe, esetleg mikróba.

Ezek is érdekelhetnek