Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így nem ég meg a vaj – mutatjuk a trükköt!

default user icon
MME
A vaj fantasztikusan finom zsiradék, aminek ízét tovább fokozhatjuk, ha megbarnítjuk. Az eljárás nem bonyolult – karamellizáljuk a vajat – de könnyű elrontani, ugyanis a zsiradék nagyon hamar megéghet. Hogy ez ne forduljon elő, és élvezhessük a telt, diós ízvilágot, mutatjuk, hogyan hevítsük a vajat tökéletesre!

A vaj hevítése során a víz elfő a vajból, így koncentrálódik az íze, a fehérjék pedig karamellizálódnak. Maga a folyamat lassú, de aztán egyik pillanatról a másikra odaég a vaj. Mit tehetünk? El kell csípni azt a pillanatot, amikor már jó, de még nem égett, vagy fel kell készülni, és gyorsan orvosolni a bajt.

Gondos előkészület

Mivel a szépen aranyló barna vaj néhány másodperc alatt változik szörnyűséges égett vajjá, érdemes gondosan felkészülni. Először is vágjuk egyforma méretűre a vajat, hogy egyenletesen olvadjon, és tegyük világos színű serpenyőbe, hogy jobban lássuk a vaj színét. Hagyjuk alacsony lángon felolvadni, és keverjük meg gyakran. Amikor a vaj dióbarna színű lesz, célszerű azonnal levenni a tűzről.

A megoldás: hűtés

Megelőzhetjük a vaj égését azzal, hogy egy teáskanál semleges ízű olajjal kezdjük a hevítést. Ha ezt nem szeretnék, adjunk a forró vajhoz pár csepp citromlevet: a hideg folyadék hozzáadásával a vaj hőmérséklete azonnal csökken, így elkerülhető, hogy az megégjen. Végül jó módszer az is, ha egy tál jéghideg vízbe tesszük a serpenyőt. (Utóbbinál legyünk óvatosak, nehogy megégessük magunkat!)

Ha megtörtént a baj…

Ha a vaj égni kezd, még mindig menthető a helyzet. Azonnal vegyük le az edényt a tűzhelyről, és egy szűrőkanál segítségével távolítsuk el az égett darabokat.

Bomba íz

Miután elkészült a barna vaj, a felhasználási lehetőségek száma végtelen: készíthetjük vele a kedvenc süteményünket, tojásrántottát, locsolhatjuk palacsintára, párolhatunk benne zöldségeket, de adhatjuk mártásokhoz, krémekhez is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss