Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lehet egyszerűen saját strandod a kertben

Akkor sem kell kétségbe esni, ha idén nem jutsz el nyaralni, hiszen otthon is jól érezheted magad. Mutatjuk, hogyan lehet igazi strand-hangulatot varázsolni akár a legkisebb kertben is.

Ugyan nem olcsó, de megéri befektetni egy nagyobb medencébe, hiszen így megspórolhatjuk a strandbelépők igen borsos árát. A Fanny magazin összegyűjtött néhány ötletet, amivel igazi nyaraló-paradicsommá alakíthatjuk a házunk kertjét.


Válasszunk helyet

Elsőként válasszuk ki azt a területet, ahova a medencét szeretnénk felállítani. Fontos, hogy a teleknek ez a része vízszintes terület legyen. Ha nem sík felületre helyezzük, a medence a víz súlya miatt könnyen eldeformálódhat, és a tartóelemek az egyenetlen terhelés miatt hamarabb elhasználódnak. A legjobb, ha az építés előtt vízmértékkel ellenőrizzük a területet.

Készítsük elő a talajt

Miután kiválasztottuk a területet, kezdődhet a talaj előkészítése. Elsőként távolítsuk el a meglévő füvet, majd szórjunk ki egy réteg homokot. Erre terítsünk geotextíliát, nehogy valami kihajtson a fólia alatt és kiszakítsa azt.

Pihe-puha aljzat

Az alátét akkor is jó befektetés, ha betonra helyeznénk a medencét. Segít megvédeni a medence alját a kemény felületek által okozott kopástól, ráadásul a szivacs használatával puhábbá tehetjük a medence alját. Ha nincs ilyen, vehetünk hozzá külön is, de jó alternatíva még a polifoam vagy medence alátét mozaik.

Melyik legyen?

Föld feletti medencéből három típus közül válogathatunk: felfújható peremű, fémvázas (puhafalú) vagy merevfalú. A felfújható peremű és a fémvázas medence felállítása a legegyszerűbb, pár óra alatt kész, majd fel kell tölteni vízzel, és máris kezdődhet a pancsolás.

Föld felett vagy föld alatt

A merevfalú (acélpalástos, fa vagy WPC) medencék összerakása már több idő, viszont szezon végén nem kell szétszedni, vízzel együtt téliesíthetők. Kevésbé sérülékenyek, akár földbe is süllyeszthetők, és garantáltan hosszú éveken keresztül kiszolgálnak. Ráadásul a masszív szerkezetnek köszönhetően nagyobb méretekben is elérhetőek.

A Nap ereje

Bármelyik medencetípust választjuk, érdemes szolárszőnyeget vásárolni hozzá, amivel könnyedén felmelegíthetjük a medence vizét a Nap erejével. Előnye a mobilitás, ugyanis könnyedén áthelyezhető oda, ahol éppen éri a napfény. A működése egyszerű, a szőnyeg a napon felmelegszik, a vízforgatóval átvezetett víz pedig felveszi a hőt és így kerül a medencébe.

Szettben olcsóbb!

A medence karbantartásától sem kell megijedni, ebben rengeteg csoport és blog segít nekünk, a szükséges vízfertőtlenítők és karbantartóeszközök szettekben kaphatóak kedvező áron. Ha a kényelmünk a fontosabb, akkor akár automatizálható is az egész rendszer a világítástól a vízkezelésig.

Extra tippek:

  • Ha nincs kedvünk medencézni, a zuhany alatt is le tudjuk hűteni magunkat a nagy melegben. A szolár típusú zuhanyzók legnagyobb előnye, hogy egyszerűen telepíthetők, csupán egy beton talapzatra kell csavarozni. Emellett könnyedén a kerti slagra köthetők, így a megfelelő napsütés mellett kellemes melegvizet biztosít a kerti tusoláshoz. Minél nagyobb a víztartálya, annál több vizet tud melegen tartani.
  • Párakapuval is gondoskodhatunk hűsölésről a tikkasztó melegben. A speciális fúvókák porlasztva juttatják a vizet a levegőbe, ezáltal kellemes hűs klímát kialakítva. Különböző méretű, hosszúságú készletek kaphatók, és jó tudni, hogy minél több fúvókával rendelkezik, annál nagyobb területet képes lehűteni, ezért mindig mérjük le előre a kiválasztott területet.

(Nyitókép: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek