Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a békebeli, házi tepertőkrém! Olyan lesz, mintha a dédi csinálta volna

default user icon
MME
Gyerekként nem kellett sok a boldogsághoz. Elég volt, hogy süssön a nap, hogy játszhassunk a szabadban és mikor teljesen kimelegedtünk és elfáradtunk, akkor csillogó szemekkel szaladtunk be a házba, ahol vagy anyukánk vagy a nagymamánk várt minket valami finomsággal.

Mindenkinek más ízemlékei vannak a gyerekkorból. Egyeseknek a tepsinyi puha piskóta vagy az asztalra frissen került rántott hús és a mellé kínált hagymás krumpli, míg másoknak az olyan egyszerű fogások, mint a zsíros deszka vagy a vajas-lekváros kenyér és a bögrényi gőzölgő kakaó jelentik az édes, gondtalan gyermekkort.

A friss, ropogós héjú házi kenyér már önmagában is fenséges, de megkenve sem lehet visszautasítani. Szerencsére már a nagy- és dédszüleink is rendkívül kreatívak voltak, és ha nem volt vaj vagy margarin, és a méz vagy a lekvár sem jöhetett szóba, akkor is jutott feltét a foszlós kenyérszeletre. Sokak konyhájában készült házi májkrém vagy pástétom, paprikakrém és tepertőkrém is.

Így készül a legfinomabb, házi tepertőkrém

A mai fiatalok számára már idegennek hatnak a "disznóságok", akárcsak a belsőségek, pedig régen ha nem is minden nap, de rendszeresen az asztalra került valamilyen fogás májból, zúzából, hogy a velőről, a szívről, a nyelvről, és a bizarrnak tűnő szalontüdőről vagy pacalról már ne is beszéljünk. Sokan már a tepertőtől vagy töpörtyűtől is kellő távolságot tartanak, pedig friss hegyes erős paprikával, paradicsommal és persze fehér kenyérrel fejedelmi reggeli lehet belőle.

A tepertő a sertés zsírszalonnájából készül, melyet kockákra vágva megsütnek, hogy kiolvadjon belőle a zsír. Anyukák, nagy- és dédmamák talán még ma is rendszeresen sütnek otthon töpörtyűt, ugyanis nemcsak finom pörc, hanem még ízletes házi zsír is lesz a végeredmény. A töpörtyű készülhet tyúk, liba és kacsa hájából is, a pörc pedig kerülhet pogácsába vagy csinálhatunk belőle házi töpörtyűkrémet is!

Hozzávalók a tepertőkrémhez

  • 25 dkg tepertő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dkg vaj
  • 1 ek. mustár
  • bors

A tepertőkrém elkészítése

  1. A tepertőkrém elkészítéséhez a tepertőt egy késes aprítógépben alaposan lezúzzuk vagy húsdarálón átdaráljuk. A hagymát felkockázzuk, a tepertőhöz adjuk, majd együtt krémesre daráljuk.
  2. Az így kapott hagymás-tepertős masszát összekeverjük a szobahőmérsékletű vajjal és a mustárral.
  3. Összekeverjük, majd megsózzuk és megborsozzuk ízlés szerint. Alaposan elkeverjük, és azonnal fogyasztjuk vagy néhány órára a hűtőbe tesszük.
  4. Friss kenyérre kenve, aprított lila hagymával és zöldhagymával a legfinomabb, de kerülhet hajtogatott pogácsába is!

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Friss