Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gyömbéres-újhagymás párolt hal

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 szelet fehérhúsú hal (pl. lepényhal, nyelvhal, tőkehal)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 friss chilipaprika
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • fekete szezámmag

Elkészítés

    Elkészítés: A fehérhúsú halfilét hosszában félbevágjuk, majd feltekerjük, és egy bambuszpálcával átszúrjuk.

    A bambuszpárolót sütőpapírral kibéleljük, hogy a hal húsa ne tapadjun majd rá, beletesszük a haltekercseket. Vékonyra szeletelt újhagymával és chilipaprikával megszórjuk, kevés szójaszósszal és szezámmagolajjal meglocsoljuk.

    A bambuszpárolót kevés forrásban lévő víz felé helyezzük, de mindig ügyelve rá, hogy a víz szintje ne érje el a pároló edény alját (csakúgy, mint amikor vízgőz felett olvasztunk pl. csokoládét). A vizet forralhatjuk wokban, de akár egy magasabb falu serpenyőben is, ez utóbbiban kb. egy ujjnyi is elegendő – de figyelnünk kell a víz pótlására! A hal gyorsan megpárolódik, elegendő hozzá 5-10 perc.

    Miután elkészült, fekete szezámmaggal megszórva kínáltuk. Adhatunk mellé rizst vagy szintén gőzben párolt zöldségeket, fürjtojással töltött gombafejeket is.

Megjegyzés

A bambuszpároló használata bár távol áll a magyar konyhától, de nagyon jól ötvözhető, és alkalmazható a mindennapokban. Nem is gondolnánk, milyen egyszerű módon készíthetünk, szinte pillanatok alatt, több emeletnyi különböző, friss és egészséges párolt ételt.
A bambuszpárolót a legtöbb ázsiai élelmiszerüzletben beszerezhetjük, mérettől függően már pár szár forintért is találunk 1 személyes darabot. Minél nagyobb, és minél több szintet tudunk belőle egymásra építeni, annál több ételt tudunk benne egyszerre elkészíteni.
A tisztán tartása rendkívül egyszerű – célszerű meleg vízzel átöblíteni használat előtt és után, majd lehetőség szerint zárt, de mégis szellőző helyen tartani, ahol nem porosodik.

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin