Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyerekkorunk nagy kedvence: Retro törökméz, csokiba mártva

default user icon
MME
Bizonyára sokan szerettétek gyerekkorotokban a törökmézet. Nem is gondolnátok, hogy ezt a tömény cukros édességet otthon is mennyire egyszerű elkészíteni. Házisáfrány, alias Déri Szilvi gasztroblogger ebben segít most nektek.

Amikor kitört a vásárlási láz, az emberek nem csak lisztet kezdtek tonnaszám vásárolni, de cukrot is. Cukrot felhalmozni nem akkora gáz szerintem, hiszen a liszttel ellentétben nem romlik meg, azonban azoknál, akik nem sütnek, nem tesznek el, és amúgy is folyton fogyókúráznak, felmerül a kérdés, vajon mire fogják felhasználni.

Ha sok cukor van otthon én időnként bizony retro hangulatba keveredek, és csinálok törökmézet. Olyat, amilyet az állatkert előtt árultak anno, és ami valami miatt már akkor is nagyon bejött.

Nálunk a gyerekekkel is imádják, így ha kicsikkel vagy bezárva csináljátok közösen, hiszen a készítés rettentően látványos. imádom, ahogy felhabzik a cukor és azt is, ahogy utána megszilárdul a sok lyukkal a belsejében! Ez a recept azért is finom, mert a kész törökmézdarabokat csokiba mártogatod a végén. Itt a nagy alkalom tehát, hogy így húsvét környékén felhasználd a spájzban búslakodó maradék mikulásokat!

Ami még nagyon fontos az, hogy a karamell RETTENTŐ forró, így a közösen csinálás első része álljon abból, hogy a gyerekek nézik, amit csinálsz, a csokiba mártogatásnál viszont egyértelműen segíthetnek!

Hozzávalók:

30 dkg cukor
8,5 dkg méz
50 ml víz
1,5 dkg szódabikarbóna
15 dkg bármilyen maradék csokoládé

Elkészítés:

1. Tedd egy vastag fenekű lábasba a cukrot, mézet és vizet. Kezd el nagy lángon melegíteni.

2. Várd meg, míg felforr, aztán hagyd forrni. Ne kevergesd! Ha a lábas oldalára cukor rakódna, azt maximum egy vizes ecsettel töröld le! Az először átlátszó cukorszirup pár perc múlva elkezd majd sötétedni. Várd meg, míg juharszirup színű lesz. Vigyázz, ne barnuljon nagyon sötétre! Zárd el a lángot alatta.

3. Most nagyon gyorsnak kell lenned! Keverd a forró karamellhez egy habverő segítségével a szódabikarbónát. A cukor ekkor látványosan elkezd habzani. Fontos, hogy gyors legyél, de alapos, azaz mindenhova jusson a szódabikarbónából, de egy másodperccel tovább ne keverd, ha már minden megfelelően elkeveredett!

4. Fogd meg a lábas fülét, és óvatosan öntsd a masszát a sütőpapírra. Ne igazgasd spatulával, ha vékonyra szeretnéd egyszerűen ne egy kupacba öntsd ki, hanem mozgasd a lábast, ha vastagra, kicsi, de magas falú lábasba öntsd! Vigyázz a cukor ekkor még mindig nagyon forró!

5. Várd meg, míg teljesen kihűl. Törd rusztikus darabokra. Vágni nem fogod tudni, mert morzsálódva törik.

6. Közben olvaszd fel a csokoládét gőz fölött. Mártsd bele annyira a törökmézet, amennyire szeretnéd.

7. Tedd rácsra, vagy vissza a sütőpapírra, és ha dekorálnád, szórd meg színes cukorgolyókkal, vagy darált magokkal, amíg a csokoládé még olvadt.

8. Hűtsd ki, és ehetitek is! Fontos tudni, hogy a törökméz csak 1-2 napig marad ropogós!

Ezek is érdekelhetnek