Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 + 1 gyakori hiba, amit elkövetünk a chili con carne főzésekor

default user icon
MME
Olyan kaja, amit nem véletlenül imádunk: általában minden hozzávaló megtalálható a hűtőben és a kamra mélyén, nem kell sok idő az elkészítéséhez – legalábbis úgy hisszük –, finom és laktató. Ennek ellenére előfordul, hogy nem lesz tökéletes a végeredmény. Mutatjuk, miért!

A chili con carne, azaz „csili hússal" egy fűszeres pörkölt, amely csilipaprikát, húst, paradicsomot és gyakran pinto babot vagy vesebabot tartalmaz. Vészhelyzetben, ha gyorsan kell valami laktatót az asztalra varázsolnunk, gyakran készítjük. Összeállítása nem bonyolult, ennek ellenére rengeteg a buktató, amit érdemes elkerülni a főzés során, ha azt szeretnénk, hogy tökéletes legyen a chili con carne. 

Nagy valószínűséggel a nem megfelelő összetevők kiválasztásától kezdve a fűszerezésen át a főzési idő téves megítéléséig több hibát is elkövettünk, ha eddig nem voltunk elégedettek az eredménnyel.

Fokhagyma- és vöröhagymaport használunk

A fokhagyma és a hagyma minden chili con carne receptben alap, de a profik egyetértenek abban, hogy ha bármelyiket porított formában használjuk, akkor tuti elrontjuk az ételt. A porított hagyma jó választás, ha húst fűszerezünk, ha taco-fűszerkeveréket készítünk, vagy tehetjük panírba is, de fő összetevőként nem igazán működik jól. A friss hagyma íze ugyanis elmélyül főzés közben, áthatol az ételen – egyszerűen több ízt ad, mint a por.

Túlfőzzük a hagymát

Azt bátran kijelenthetjük, hogy soha nem szeretnénk túlfőzni egyetlen hozzávalót sem, de a hagymát a csiliben különösen nem. Ha ugyanis a hagymát hosszú ideig, alacsony lángon főzzük, akkor a benne lévő cukrok karamellizálódnak, szuper édes, gazdag ízt létrehozva, ami azonban nem illik a chili con carnéhoz. Ehelyett egyszerűen pároljuk meg a hagymát vajban vagy olajon, majd adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz, amikor a recept ajánlja. Ezzel enyhíthetjük a hagyma fanyarságát, anélkül, hogy karamellizálnánk, és édesebbé tennénk az ételt.

Csiliport használunk

Az igazi chili con carnéhoz szárított csilit kell nedves masszává őrölni, a csilipor viszont őrölt csili és más fűszerek, például fokhagyma, hagyma, kömény stb. keverékéből készül.

Nem pirítjuk meg a zöldségeket és a húst

A pirítás során extra ízt kap a hús és a zöldség is, így érdemes egy nagyobb serpenyőben, magas hőmérsékleten megsütni a hozzávalókat, mielőtt összefőznénk őket.

Nem megfelelő babot választunk

Lehet, hogy meglepő, de egy igazi, texasi stílusú chili con carne valójában nem tartalmaz babot… Ha tehát hagyományos recept szerint szeretnénk főzni, hagyjuk ki a babot! Ha ez túl merész lépésnek tűnik, jó választás a konzervvesebab: gazdag, piros színük, kemény, mégis krémes állaguk jól kiegészíti a húst, és jól illeszkedig a legtöbb fűszerhez. Természetesen kísérletezhetünk más típusú babokkal: a fehérbab például diós ízt ad az ételnek. 

Alaplé helyett vizet használunk

A víz csak felhígítja a sütésből és a jó fűszerezésből származó fantasztikus ízeket, miközben nem ad az ételhez semmit – az alaplé ezzel szemben ízesebbé, gazdagabbá teszi azt. Legjobb az alacsony sótartalmú marhahúsleves-alaplé, ami még jobban kiemeli a zamatos ízeket.

Nem főzzük elég ideig 

Bár általában gyorsan elkészíthető ételként gondolunk rá, valójában ha sietünk, a chili con carne nem jó választás. Lassan, alacsony hőmérsékleten kell főzni, ettől lesznek az ízek még teltebbek. A hosszabb főzési idő alatt az alaplé még gazdagabbá teszi a végeredményt. Ráadásul így a főzés során megolvad a marhahúsban található zsír, és még puhábbá teszi a húst. A csilipaprikát pedig muszáj sokáig főzni, mert különben savas ízű lesz az étel. És hogy mennyi idő? Nos, egy igazán jó chili con carnét legalább két órán át kell lassú tűzön párolni.

A főzés végén fűszerezünk

Biztosan tudod, mennyire fontos, hogy a szakács tálalás előtt megkóstolja a főztét. De ez nem jelenti, hogy meg kell várnod a fűszerezéssel azt, hogy elkészüljön az étel! Ha már az elején fűszerezel, biztosan létrejönnek a kívánt ízek, hiszen van elég idő, hogy az ízek „kioldódjanak". Van azonban két kivétel, ez pedi a só és a bors népszerű párosa, amely azonnali ízt ad, és nincs szükség időre ahhoz, hogy igazán érezhető legyen a hatásuk.  Ráadásul a só aktivátorként működik: hozzáadása az ételhez a főzés végén segít előhozni az összes ízt.

Túl hamar tálaljuk

Vannak ételek, amelyeket azonnal tálalnunk kell, mint példul a rántott húst, de a chili con carnénak jót tesz, ha tálalás előtt 1-2 napig a hűtőszekrényben áll. A fűszerek és más ízösszetevők keverednek egymással, összeérnek, lágyabb, lekerekítettebb ízeket hozva létre. 

 +1 Elfelejtjük a feltéteket

Ettől persze nem lesz rosszabb az amúgy csodálatos chili con carne, de kár lenne lehagyni a feltéteket. A kockákra vágott paradicsom, lila hagyma, a szeletelt jalapeño, a friss koriander és az aprított cheddar nemcsak ízben, de látványban is sokat adnak az ételhez. Gondoljunk csak bele: ezek nélkül a chili con carne egy viszonylag monokrón, vörösesbarna étel, így viszont a színek feldobják, élettel telivé teszik. A hagyma nagyszerű textúrát és ropogósságot ad az ételnek, a koriander hűvös frisseséget minden falatnak, a sajt pedig kellő ragacsosságot.

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss