Elkészítés: 1. 2 dkg élesztőt felfuttatunk fél bögre langyos-cukros tejben(1 evőkanál cukor).
2. A liszthez adunk egy csipet sót, és hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk. A tészta SOHA NE LEGYEN KEMÉNY! Ha kell, adjunk hozzá még LANGYOS tejet. Mindig csak keveset, nehogy túlzásba essünk!
Az elején természetesen csuszpájzos, ragad az edényhez, vagy a kezedhez, de ahogy dagasztod, egyre érik a tészta. Kézi dagasztáskor tedd az edényt a konyhaszékre, fölé hajolva először keverd össze, majd kezdd el dagasztani, vagyis a két öklöddel nyomogasd :-), forgasd közben, és boxold, de persze finoman.
Akkor jó a tészta amikor szép sima.
3. A tésztát kiemeljük a dagasztótálból, alálisztezünk, a tetejét is belisztezzük, és mehet fél órára langyos helyre kelni.
4. 30 percet kelesztjük langyos helyen, Ha megkelt, kiszakítunk belőle kis adagokat, húzogatjuk, óvatosan formázzuk rudakká, és mehet az előmelegített sütőbe.
5. Közepes lángon, kb. 30 perc a sütési idő. Tűpróbával ellenőrizd, hogy készre sült-e.
Ez a mákos guba alapja, sokkal jobb, mint a kifli.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre