Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Forralva is jó!

Ugye nincs is jobb egy zamatos, üde bor kortyolgatásánál? Bár mostanában azért szívesebben beszélgetünk a kezünket egy bögre oldalán melengetve... A hideg hónapok beköszöntével sem kell lemondanunk kedvenc italunkról, csak be kell gyűjtenünk néhány forralt bor receptet.

 

Svájci

Hozzávalók:
1 l vörösbor
5 dl víz
10 dkg cukor
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
4 citromkarika

Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.


Vegyes

Hozzávalók:
3 dl vörösbor
3 dl fehérbor
3 dl víz
12 dkg cukor
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
1 citrom leve
+ citromkarikák a díszítéshez

Elkészítés: A vörös- és a fehérbort összeöntjük. A vizet a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk, beleszórjuk a cukrot. Amikor elolvadt a cukor, hozzáadjuk a bort, és gőzölgésig hevítjük. Félrehúzzuk, és belekeverjük a citrom levét. Tálaláskor citromkarikával díszítjük.

 

Csípős

Hozzávalók:
1 l vörösbor
8 dkg cukor
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
fél cseresznyepaprika (vagy 1 teáskanál csípős paprikakrém)

Elkészítés: A bort felmelegítjük a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel,  a paprikával, és körülbelül 5 percig forraljuk. Leszűrjük és tálaljuk.

 


Gyümölcsös

Hozzávalók:
7 dl vörösbor
1 l szőlőlé
5 szem szegfűszeg
2 rúd fahéj
2 narancs reszelt héja
5 dkg cukor

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belekeverjük a szegfűszeget, a fahéjat és a narancshéj felét. Lefedve 30 percig állni hagyjuk, majd a cukorral édesítjük. Tálaláskor megszórjuk a maradék narancshéjjal. Aki szereti, ízesítheti a narancs levével is.

Aszalt gyümölcsös

Hozzávalók:
1 narancs
5 dkg mazsola
5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva)
15 dkg cukor
3 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 mokkáskanál reszelt gyömbér
1 l vörösbor
0,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot vastagon meghámozzuk (a fehér héjat is levágjuk), és a gyümölcshúst karikákra vágjuk. Egy kis darab narancshéjat félreteszünk. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A borhoz keverjük a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, a gyömbért, és lassú tűzön felforraljuk. A keletkező habot leszedjük. Hozzáöntjük a rumot, beletesszük a mazsolát, az aszalt gyümölcsöket, és meleg helyen kb. 30 percig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor a poharakba egy-egy szelet narancsot teszünk, és rámerjük az italt.


Rumos

Hozzávalók:
1 narancs
1 citrom
1,5 l vörös bor
10 szem szegfűszeg
2 kis darab fahéj
1 rúd vanília
30 dkg cukor
2,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot, a citromot alaposan megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk.  A bort összekeverjük a szegfűszeggel, a fahéjjal, a kettéhasított vaníliarúddal, belekeverjük a citrom- és narancskarikákat, a cukrot és felforraljuk. Amikor forr, óvatosan ráöntjük a rumot, és meggyújtjuk, azaz flambírozzuk. Amikor a láng elaludt, azonnal tálaljuk. A fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba.

További lélek- és testmelengető italok recepteket találsz itt >>>

Újabb variációk forralt borra >>>

Ezek is érdekelhetnek