Életelixírünk, a méz

Ősi élelmiszerünk. A legrégebbi természetes gyógyhatású finomságok egyike. Ez jusson eszedbe, ha a kiskanaladról aranysárgán csurdogáló mézre nézel vagy a forró mézes-citromos teádat kortyolgatva pikáns, édes ízt érzel.

A méz négyötödrészt cukorból áll. Pontosabban szőlő- és gyümölcscukor keverékéből. Túlzásba vitt fogyasztása tehát hizlal (100 g = 325 kcal), ráadásul halmazállapota miatt a fogaknak is árt. 
Az iparilag előállított édesítőszerrel ellentétben a méz kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, eddig körülbelül 180 féle hatóanyagot találtak meg benne. Igaz, ezek közül néhány (például a vitaminok) csupán kis mennyiségben vannak jelen. Annál fontosabb a szerepük az ásványi anyagoknak, így a vasnak, illetve a nyomelemeknek. Utóbbiak közül a króm elősegíti a cukor feldolgozását, szabályozza a vércukorszintet. Ez az egyik oka, amiért a méz könnyebben emészthető a háztartási cukornál.

A baktériumok egyáltalán nem örülnek a méznek: már az ókori egyiptomiak is ebből készítettek kenőcsöt nyílt sebek gyógyítására. A mézes tea megfázás elleni hatását pedig már minden gyerek ismeri. A “ragacsos szirup” hasmenés kezelésére is hatásos. Fontos: bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt főzni vele, mert elillannak a hatóanyagok.

Nyugtató hatása közismert

A méz legfontosabb tulajdonsága, hogy a szervezet rengeteg energiát nyer belőle. (A Mount Everest, a világ legmagasabb pontja első meghódítójának, Sir Edmund Hillarynek is ott lapult egy üveg méz a hátizsákjában.) Természetesen elsősorban a magas cukortartalom miatt van ez így, de kísérletileg bizonyított, a cukor önmagában sokkal gyengébb hatású. Ennek ellenére a legjobb méz sem helyettesítheti a gyümölcsöt és a zöldséget! Az is vitathatatlan, hogy a méz megnyugtatja az idegeket. Az ilyenkor termelődő szerotonin nevű hormon ellenben nemcsak a mézben található szénhidrátokra indul be.

Mézeskalács-receptek >>>

Mézes krémesek >>>

Minden mézes recept >>>

 

 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

magycsaba 2 évvel ezelőtt
Elég fontos, hogy a megfelelő forrásból jussunk hozzá, termelői, házi méhészetből, mint pl. ők, akiket ajánlok: http://www.termeloimagyarmez.hu (Termelői Magyar Méz)
Sancy 6 évvel ezelőtt
Sancy vagyok 102 éves. Még kiskoromban 1918-ban 10 évesen hozott be apám egy különleges édességet ami mi sárga finomságnak neveztünk. Egyszer annyit ettem hogy kihánytam. Jól mondja Salamon a híres bibliai Példabeszédjében hogy .ne egyél túl sok mézet nehogy kihányd. Azóta megfogadtam ezt a bölcs tanácsot. Így 102 évesen visszagondolva nagyon sok történet hozzáfűzhető a mézhez sok legendával. Köszönet drága gyermekem segítségének elmondhattam ezt a történetet. Ja 30 éve nem voltam beteg az Ún. almára méztől amit mindennap ettem
Bódi feri 6 évvel ezelőtt
most olyat is megtudtam a mézről amit eddig nem és nagyon szeretem
csiga biga 7 évvel ezelőtt
sziasztok ! \"Cukortartalma miatt rontja a fogakat, mégis fertőtlenítő hatása van? Nem üti egymást véletlenül ez a két dolog? ;)\" - ehez annyit fűznék, hogy a pálinka is fertőtlenít mégis a cukortartalma miatt károsítja a fogakat... Mióta mézet eszek amikor fáj a torkom azóta nem voltam dokinál. Ez kb 1 éve így megy, és előtte minden hónapban látogattam a dokit. Előtte nem akartam elhinni, hogy ennyire jó a méz. Tudtam h egészséges, de hogy ennyire... :)
szmaria45 7 évvel ezelőtt
Örülök, hogy pont most keült ide a mézzel kapcsolqatos cikk, ugyanis a fiam és unokám nagyon megfáztak és mézes forró teát, és külön is kanalazzák a mézet napi 3 alkalommal. Gyógyító hatását mi már többször megtapasztaltuk a családban. Nagy előny még, hogy természetes anyagokat tartalmaz. Azt is olvastam nem régen, hogy fél citrom levét kipréseljük, erre egy evőkanál mézet csepegtetünk = vitaminbomba. Ez is igaz.
Szekeres Miklósné 7 évvel ezelőtt
15éve vagyok mézfogyasztó, reggel első dolgom 3dc. ásványvízbe 2 teáskanál almaecet, 2 teáskanál mézzel elkeverve a legjobb ital, /a méz termelői, nem boltból veszem/ szerintem is nagyon jó és egészséges a méz!
Jüri 7 évvel ezelőtt
Forró kávéba is kiválóan alkalmas. Persze az íze miatt. 70 fok felett az enzimek működésképtelenek lesznek, nem kell ahhoz akármivel főzni a mézet... Nem hizlal. Honnan származik ez a feltételezés!? :) Nem hiszem, hogy valaki kilószámra eszi naponta a mézet. én sem eszem annyit, pedig függő vagyok. Cukortartalma miatt rontja a fogakat, mégis fertőtlenítő hatása van? Nem üti egymást véletlenül ez a két dolog? ;) Szerintem aki rendszeresen iszik teát és két-három hónapig csak mézet tesz bele, később már csak mézzel fogja inni a teáját, vagy ízesítők nélkül. A cukrosnak érezhetően 'rosszabb' íze lesz. én a selyemkórómézet kedvelem a legjobban. Plusz hungarikum... :)
polczmanimrene 7 évvel ezelőtt
Mi is rendszeresen fogyasztjuk a mézet . Sok féle képpen használom .

Magazin