Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ebből tudhatod, hogy megromlott a joghurt!

default user icon
MME
A tápláló, ízletes és sokoldalú joghurt sokunk kedvenc alapanyaga. Amikor akciós, kísértést érzünk, hogy több doboznyit vásároljunk, hogy mindig kéznél legyen. De meddig őrzi meg a minőségét? Megehetjük a dobozon feltüntetett lejárati időn túl is? Hogyan tároljuk? Cikkünkből megtudhatod a választ minden fontos kérdésre joghurttémában!

A joghurt jótékony hatásairól már sokat olvashattál, ám hogy mennyire tesz jót az egészségednek, az a te választásodon is múlik: sokféle joghurt kapható ugyanis, és némelyik az összetevői miatt semmiben sem különbözik mondjuk egy cukros süteménytől… A fehérjében gazdag, natúr, hozzáadott cukor nélküli joghurtokat érdemes választanod, ha valóban az egészséges táplálkozás a célod.

Lejárati dátum

A lejárati dátum inkább a kereskedőnek információ: addig értékesítheti ugyanis a terméket. Azt az utolsó napot jelzi, ameddig a gyártó minőségi garanciát vállal a termékért, nem pedig azt, amit a biztonságos fogyasztás szempontjából javasol. A lejárati időn belül megvásárolt terméknek még jó néhány napig fogyaszthatónak kell lenni lejárat után is. A joghurt címkéjén fel kell tüntetni, hogy felbontás után mennyi ideig tárolható a hűtőszekrényben. A dátumok önmagukban nem jelentik azt, hogy a termék egy bizonyos időpont után megromlik, és azt sem garantálják, hogy a termék ezen időpont előtt tökéletes lesz.

A joghurt megfelelő tárolása

Minden olyan joghurtot, amit a boltban hűtőben tárolnak, otthon is a hűtőszekrénybe kell tenni, és a vásárlás dátumától számított egy-két héten belül el kell fogyasztani. A joghurt friss marad a hűtőszekrény leghidegebb részén, ahol egyenletes a hőmérséklet. Ne tárold a hűtő ajtajában, ahol a hőmérséklet-ingadozás felgyorsíthatja a romlási folyamatot.

Felbontás után…

Mindenképpen figyelni kell arra, hogy ne maradjon túl sokáig szobahőmérsékleten a már megkezdett joghurt, és mindig lefedve tedd a hűtőbe, hogy más ételek szagát ne vegye át. Amennyiben tudod, hogy nem fogod megenni az egész doboz joghurtot, ne egyél bele, tegyél ki egy adagot tálkába, hogy csökkentsd a keresztszennyeződés kockázatát és ezáltal növeld a joghurt eltarthatóságát.

Romlott vagy nem?

Azt, hogy egy élelmiszer romlott-e, elsősorban érzékszervi vizsgálattal tudod megállapítani. Mutatjuk, mire figyelj:

Külső megjelenés – Ha észreveszed, hogy a joghurt doboza felduzzadt, az lehet az erjedés jele. Ilyenkor dobd ki, vagy vidd vissza az üzletbe! Felbontás után a joghurt tetején egy réteg vizes folyadékot láthatsz. Ez a tejsavó, ami miatt nem kell aggódnod: egyszerűen keverd össze alaposan a joghurtot. Ha azonban szokatlanul nagy mennyiségű a folyadék, és nem tudod elkeverni a joghurttal, jobb, ha nem eszed meg a finomságot. Természetesen akkor is ki kell dobni a joghurtot, ha penészfoltot látsz benne. A penészes rész eltávolítása nem segít, mivel a penész az egész tartályt megszennyezheti.

Szag – Ha nem ízesített, a friss joghurtnak semleges illatúnak kell lennie. Ha avas, savanyú vagy kellemetlen szagú, ideje kidobni.

Íz – Remélhetőleg a fenti módszerekkel kiderül, hogy a joghurt romlott, vagy sem, de ha biztosra akarsz menni, meg is kóstolhatod. A romlott joghurt savanyú, állott ízű.

Mi történik, ha romlott joghurtot eszel?

Előfordulhat, hogy nem veszed észre, és mégis romlott a joghurt, amit megettél. Különösen érzékenyek a kisgyermekek, a 65 év felettiek és a legyengült immunrendszerűek, például a terhesek és a krónikus betegségben szenvedők. Ha rosszul érzed magad a joghurt elfogyasztása után, émelyegsz, hasmenés, hányás gyötör, hidegrázásod van és fáj a fejed, fordulj orvoshoz.

Le lehet fagyasztani a joghurtot?

Kb. 2 hónapra a mélyhűtőbe teheted, sőt ennél többet is kibír a jégen, biztonsággal is fogyaszthatod, de az íze megváltozhat. A joghurtot lefagyaszthatod az eredeti csomagolásában, vagy légmentesen záródó edényekbe, esetleg jégkockatálcába kanalazva is. Hűtőszekrényben olvaszd fel, és olvasztás után egy héten belül használd fel! (A fagyasztott joghurt szemcsés állagú lehet. Ez nem befolyásolja a minőséget: ha krémesebb állagot szeretnél, turmixgépben forgasd át.)

Hogyan használd fel a joghurtot?

Ha túl sok joghurt van a hűtődben, és nem opció a lefagyasztás, számtalan módon belecsempészheted az étrendedbe: fogyaszthatod reggelire gyümölccsel, granolával, zabbal, készíthetsz belőle mártogatóst, szószt, tökéletes pácalap, és természetesen rengeteg finom süti alapja is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

 

Ezek is érdekelhetnek